Rizeli Öğrencilerden Müthiş İcatlar

Rizeli Öğrencilerden Müthiş İcatlar

Hemşin Merkez Ortaokulu`nda, ‘Bu benim eserim` proje yarışması kapsamında Fen Bilimleri alanında yapılan projeler öğretmen, öğrenci ve velilere sergilendi.

Hemşin Merkez Ortaokulu’nda, ‘Bu benim eserim’ proje yarışması kapsamında Fen Bilimleri alanında yapılan projeler öğretmen, öğrenci ve velilere sergilendi.


6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri arasından seçilen proje ekibinin hazırladığı 5 farklı proje, kurulan stantlarda tanıtıldı. Hazırlanan poster ve broşürlerle sergiyi gezen öğretmen, öğrenci ve veliler, proje konularıyla ilgili bilgilendirildi.



‘Anti obezite’ adlı proje ile öğrencilerin obezite hakkında bilinçlendirilmesi amaçlanırken, obeziteyi önlemek amacıyla iştah kesici besinler tanıtılırken, öğrenciler tarafından bu besinlerden yapılan bitki çayı da sergiyi gezen ziyaretçilere ikram edildi. Yemeklerden önce içilecek bu çayın, iştah kapanmasını sağladığı ve obeziteye sebep olan aşırı yiyecek tüketimini önlediği ifade edildi.



‘Hes değil ses’ adlı projede ise elektrik enerjisinin ses dalgaları ile de üretilebileceği kanıtlanmaya çalışıldı. Titreşime neden olan ses dalgalarının indüksiyonla elektrik enerjisine dönüştürülmesinin anlatıldığı proje bir hayli ilgi çekti. Yapılan ev maketine yerleştirilen lambanın yanması sağlanırken, bu proje ile akarsuların sesi kullanılarak barajlara alternatif olabilecek daha çevreci ve doğa dostu bir yöntemle elektrik üretilebileceği mesajı verildi.



Görme engelli insanların hareketini kolaylaştırmanın amaçlandığı ‘Engelli kemeri’ projesinde ise hareket sensoru monte edilmiş bir kemerin hareketsiz eşyalara yaklaştığında zil sesi çalması sağlanıyor. Proje ile görme engelli kişilerin bu kemeri kullanarak beyaz bastona ihtiyaç duymadan yürümesi amaçlanıyor. Projenin, taşıtlara da hareket sensoru yerleştirilip uydu bağlantısıyla taşıtın geldiği haber verilerek, kendisine hızla yaklaşan araç olduğunda zil sesi devreye girerek kişinin uyarılması yönünde geliştirilebileceği de öngörülüyor.


‘Sağlıklı Bardağım’ projesi ile de portakal kabuklarının değerlendirilmesi amaçlanıyor. Sadece içi tüketilen portakalın kabukları kurutularak bardak yapılabiliyor. Plastik bardakların sıcak içeceklerle kimyasal tepkime verdiği ve insan sağlığı üzerinde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu tespit edilirken bu projenin ilgi çekeceği tahmin ediliyor.

Bisfenol A ve Dioksin gibi kimyasalların plastik ve sıcak sıvıların etkileşmesi ile ortaya çıktığı bilgisinden yola çıkarak doğada kolaylıkla parçalanabilecek portakal kabuklarının kullanıldığı proje ile portakal kabukları kurutularak bardak yapılıyor.


‘Mitoz bölünmeyi hızlandıran krem’ adlı projede ise 1. ve 2. dereceden yanıklarda kullanılabilecek ve yara izlerini tamamen kaybedecek bir krem yapıldı. Zeytinyağı, elma ve mumla yapılan krem, farklı kişilerde de denenirken iki haftalık kullanımla yanık izlerinin tamamen kaybolduğu tespit edilirken, derin yara izlerinin büyük oranda iyileştirdiği ancak yara izini tamamen kapanmasını sağlayamadığı gözlendi.


Seçilen 5 proje de izleyicilerin büyük beğenisini kazanırken, ortaokul öğrencilerinin duyarlılıklarının projelerine yansıması takdirle karşılandı.


 



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.