Sedef Hastalarının Umudu Puva Tedavisi

Sedef Hastalarının Umudu Puva Tedavisi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, bir ay önce hizmete giren puva cihazı ile fototerapi sayesinde sedef, egzama ve ala hastalığı gibi cilt hastalıkları bulunanlar, il dışında tedavi görme zahmetinden kurtuldu

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, bir ay önce hizmete giren puva cihazı ile fototerapi sayesinde sedef, egzama ve ala hastalığı gibi cilt hastalığı bulunanlar, il dışında tedavi görme zahmetinden kurtuldu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatololoji Kliniği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nursel Dilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, puva cihazı ile fototerapinin, başlıca sedef hastalığı, ala hastalığı, ekzama, kronik kaşıntı ve bazı deri tümörleri olmak üzere, pek çok deri hastalığının tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Puva cihazının hastanede bir aydan beri kullanıldığını belirten Dilek, şöyle devam etti:

"Hastalardaki şikayetleri hastalığın yaygınlığına göre tedavi ediyoruz. Eğer şikayetleri çok fazla ise vücut yüzeyinin geniş bir alanını tutuyorsa kabin tedavisine alarak burada tedavi ediyoruz. Kabindeki tedavi yaklaşık 10-15 saniye sürüyor ve bu süre gittikçe artıyor. Hastalarımızın toleransına göre verdiğimiz ışın tedavisinin dozunu gittikçe yükseltiyoruz. Yıllardır Türkiye'de olan ama hastanemizde olmayan bir cihazdı. Özellikle halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen hastalıkta çok sık kullanılan bir cihaz. Hastanemizde olmadığı için bugüne kadar hastalarımızı hep il dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Artık cihaz sayesinde bundan sonra hastalarımızı burada tedavi edeceğiz."

Dilek, puva cihazının bazı deri kanserleri için de kullanıldığını belirten Dilek, fototerapide belirli dalga boyundaki ultraviyole ışınlarının kullanıldığını dile getiren, şunları söyledi:

"Tedavi amaçlı kullanılan bu ışınlar güneş ışığı içerisinde de yer almaktadır. Suni güneş ışığı olarak nitelendirebileceğimiz fototerapi dünyada 1948'den beri, Türkiye'de ise yaklaşık 30 yıldır kullanılıyor. Sedef (psoriazis), ala hastalığı (vitiligo), ekzama, kronik kaşıntı ve bazı deri tümörlerinin tedavisi için en az yan etkiye sahip olan bu yöntemin uygulanması kolaydır. Fototerapi uygulama süresi ve sıklığı hastaya göre değişiyor. Yöntem genellikle haftada 2-3 kez uygulanıyor, tedavi süresi ise en az 2-3 ay sürüyor. Bu süre hastaların tedaviye verdikleri cevaba göre değişebiliyor."


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.