2025 yılı ilk beş ayında Trabzon’dan 561 milyon 151 bin dolar, Rize’den 77 milyon 502 bin dolar, Gümüşhane’den 37 milyon 50 bin dolar ve Artvin’den 31 milyon 399 bin dolarlık ihracat yapılırken, Trabzon’un ihracatı yüzde 6, Gümüşhane’nin yüzde 33 arttı. Rize’nin ihracatında yüzde 9, Artvin’in ihracatında ise yüzde 20 oranında düşüş yaşandı.
Fındık İlk Sırada Yer Aldı
Bölgeden en fazla ihracat yapılan sektörler şu şekilde sıralandı:
Fındık: 351 milyon 666 bin dolar
Maden ve Metaller: 78 milyon 701 bin dolar
Yaş Meyve Sebze: 71 milyon 317 bin dolar
Su Ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri: 69 milyon 182 bin dolar
124 Ülkeye İhracat Gerçekleştirildi
Doğu Karadeniz’den 2025 yılının ilk beş ayında toplam 124 ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke İtalya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya ve Fransa oldu.
İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 76, Fransa’ya yüzde 24 artış yaşanırken; Rusya’ya yüzde 23, Gürcistan’a yüzde 10 ve Almanya’ya yapılan ihracatta yüzde 37 oranında azalma kaydedildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden yapılan ihracatın ürün ve ülke çeşitliliği bakımından gelişmeye devam ettiğini belirterek, “Geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak Şili, Belize, Sierra Leone, Bahamalar ve Nijerya’nın da aralarında bulunduğu 11 ülkeye daha ihracat gerçekleştirdik. Bu artış, ihracatçılarımızın gayreti ve pazarlama çalışmalarının sonucudur” ifadelerini kullandı.