Trabzon ve Rize açıklarında enerji arayışı: Barbaros Hayreddin Paşa Karadeniz’de sahaya indi

TÜRKİYE’NİN İLK SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, TRABZON AÇIKLARINDA PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI. GEMİNİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TİREBOLU İLE RİZE ARASINDAKİ KARADENİZ AÇIKLARINDA SİSMİK VERİ TOPLAMASI PLANLANIYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren Barbaros Hayreddin Paşa, Batı Karadeniz’deki faaliyetlerinin ardından rotasını Doğu Karadeniz’e çevirdi.

24 Eylül’de ikmal, bakım ve onarım çalışmaları için Trabzon Limanı’na demirleyen gemi, hazırlıkların tamamlanmasının ardından yeniden denize açıldı. Trabzon açıklarında çalışmalarına başlayan gemi, deniz tabanının jeolojik yapısını inceleyerek bölgenin petrol ve doğal gaz potansiyeline ilişkin sismik veriler topluyor.

Çalışmaların Ekim 2026 ile Haziran 2027 döneminde Tirebolu ile Rize arasındaki Karadeniz açıklarında sürdürülmesi planlanıyor.

Sismik araştırmalar sırasında Barbaros Hayreddin Paşa’nın kıç bölümünden 8,7 kilometre uzunluğunda 6 ayrı kablo çekileceği, ekipmanların toplam genişliğinin yaklaşık 600 metreye ulaşacağı belirtildi. Bu nedenle geminin ani manevra yapmasının veya kısa sürede durmasının mümkün olmayacağı bildirildi.

Balıkçı teknelerinin gemi ile arkasındaki sismik ekipmanlardan uzak durmaları istenirken, Barbaros Hayreddin Paşa’ya her yönden en az 6 deniz mili mesafe bırakılması konusunda uyarı yapıldı. Çalışma sahasına yakın bölgelerde ağ atılmaması ve balıkçılık faaliyetinde bulunulmaması istendi.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu da bölgedeki balıkçıların çalışma programı konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Geminin kaptanı ve Trabzon Liman Başkanlığı ile görüşmeler yaptıklarını belirten Mutlu, kendilerine iletilen bilgilere göre çalışmaların ilk etapta kıyıdan 70-80 mil açıkta yürütüleceğini ifade etti.

Bu mesafede balıkçılık faaliyetlerinin yoğun olmadığını kaydeden Mutlu, çalışmaların kıyıya yaklaşması halinde ise balıkçılık faaliyetlerinin etkilenebileceğine dikkat çekti.

Mutlu, “Buradaki asıl hedefimiz ve amacımız, balıkçımızın bu çalışmadan zarar görmemesi ve aynı zamanda yürütülen sismik çalışmanın da sekteye uğramamasıdır” ifadelerini kullandı.

Barbaros Hayreddin Paşa’nın Trabzon’dan başlayan Doğu Karadeniz mesaisiyle birlikte gözler şimdi Rize açıklarını da kapsayacak sismik araştırmalardan elde edilecek verilere çevrildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri

Fındık İhracatı Geçen Yılın Altında Kaldı
Ihlamur Bolluğu Fiyatlara Olumlu Yansıdı: Yıllar Sonra İlk Kez Fiyatı Düştü
Kuşburnu Bereketi Fiyatları Yarıya Düşürdü
900 Gramlık Palamut 50 Lira: Vatandaş Sıraya Girdi
Tokat’ın ’beyaz Altını’nda Hasat Başladı