İLLER BANKASI VE RAHMİ METİN..

Orhan YAZICILAR

25 Mart günü Ankara'da İller Bankasının gerçekleştirdiği Genel Kurul Toplantısında; hemşehrimiz Genel Müdür Yusuf Büyük; yine hemşehrisi olan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin'i 2. kez yönetim kurulu üyeliğine seçmesi sevindirdi.
Malum Rizeli bürokrat hemşehrimiz Yusuf Büyük; 2017 Ocak ayından bu yana  İller Bankasının başkanlığını başarılı bir şekilde yürütüyor.
Doğrusu; doğup büyüdüğü şehrin belediye başkanı' ni bu kurumun yönetim kurulu üyeliğine  2. kez seçilmesinde pay sahibi olması sevindirici. Bu anlamda Büyük'ü kutlamak lazım.
Gelelim İller Bankasının işleyişine:
Malum; İller Bankası devletin yatırım kasasıdır. Tüm illerin Belediyeleri nüfus oranlarına göre buradan yatırım paylarını alır.
Belediyeler sadece yerel kaynaklarından elde ettikleriye ayakta durmakları mümkün değildir. Nedir bunlar? (Şu, emlak, imar vs) kalemler. Bir şehrin kalkınması, değişim dönüşümü için yeterli mi? Elbette ki mümkün değil. Bu gelirlerle zaten kabarık ilan tüm personelin maaş ve sigorta primlerini ödeyebilir.
İller Bankasının önemi:
İller Bankası İllerin nüfus oranına göre para gönderir. Siz de oradan gelen parayı en rantabil şekilde şehrinizin ihtiyaçları için kullanırsınız.Rizemizin Belediye hudutları içerisinde yaşayan insan ve altyapı hizmetlerinde harcayacağı para; kendi kaynaklarından karşılaması mümkün değildir.
Bir de üstüne üstlük, şehirde otur, ikametin başka yerde. Görünürde fazla, resmiyette az. Durum böyle olunca İller Bankasından gelen pay da haliyle az oluyor. Ondan sonra da her şeyi sorguluyoruz.
Nerede oturuyorsak, ikametimizde orada olmalıdır.
Gelelim İller Bankası'nın Rize'ye bakışına:
Rahmi Metin Rize Belediye Başkanlığına seçildiğinde bugüne kadar; bu şehirde elle tutulur, gözle görülür güzel şeyler yapıldı; yapılmaya da devam ediyor.
Yeterli ki? Elbette ki yeterli değil. Bunu başkanın kendisi de iyi biliyor.
Ancak; İller Bankasının  yönetim kurulu üyeliğine 2. kez seçilmesi, hem kendisi, hem de bu şehir için önemli bir avantaj olarak görüyorum.
Her Ankara'ya gidişinde eli boş değilde inanıyorum ki dolu dönüyor. Bildiğim ve duyduğum kadarıyla Rize Belediyesi öyle çok para sorunu yaşamıyor inşallah...
Elbette ki Rahmi başkanın İller Bankası'ndaki yönetim kurulu üyeliği başında bulunduğu şehrine artı katkı sağlar.
Tebrik ediyor; başarılar diliyorum...