Derbide 'Irkçılık' vakası

Derbide 'Irkçılık' vakası

Karşılaşma sonrası ‘gecenin bombasını’ Didier Zokora ortaya attı. Fildişili oyuncu, “Emre bana saha içinde ‘pis zenci’ diyerek ırkçı saldırıda bulundu. Bu, utanç verici” dedi

Saracoğlu’nda 90 dakika sonrası ‘ırkçılık depremi’ yaşandı. İlk kez bir Fenerbahçe maçında forma giyen Trabzonspor’un yıldızı Zokora, Lig TV’nin canlı yayınında Emre Belözoğlu’nun kendisine ırkçı saldırıda bulunduğunu iddia etti.

Zokora, “Kaybettiğimiz için hayal kırıklığına uğradık. Ama beni daha büyük hayal kırıklığına uğratan Emre oldu. Bana maç içinde ‘Pis zenci’ diyerek ırkçı saldırıda bulundu. Bu utanç verici bir şey. Yobo ile, Sow ile, Afrikalı oyuncularla aynı takımda oynayan bir oyuncunun bu hakareti kabul edilir bir şey değil. Tenimizin rengi beyaz olabilir, siyah olabilir. Rakibinize onun ten rengi üzerinden hakaret etmeniz ayıp ve utanç verici. İlk defa böyle bir şey başıma geliyor. Çok üzücüydü” ifadelerini kullandı.

TRABZON UEFA’YA GİDECEK
Öte yandan Trabzonspor Yönetimi, olayı UEFA’ya taşıma kararı aldı. Maç ve röportajların görüntüleri, dosya halinde UEFA’ya gönderilerek Emre için şikayette bulunulacak.

EMRE KABUL ETTİ: Aptalca bir kelimeydi
Zokora’nın iddiaları sonrası Lig TV’ye bağlanan Emre Belözoğlu, olayı şöyle anlattı: Maçın içinde tansiyon yükseldiğinde birbirimize bazı sözler söyledik. O da bana çok kötü sözler söyledi, ana avrat küfretti. O kelimeyi söylemiş olabilirim. Tam olarak hatırlamıyorum. Aptalca bir kelimeydi. Onun söyledikleri de aptalcaydı. Ancak biz bu olaydan sonra saha içinde Zokora ile konuştuk. Ben ondan özür diledim, sarıldık. Maç bittikten sonra da konuşup sarıldık. Ama buna rağmen maçtan sonra çıkıp televizyonda bunları söylüyorsa ben sadece art niyet ararım. Ben bütün herkesten özür diliyorum. Maçı kazanmışız, kimseye tekme atmamışım, bir şey yok ama yine anlamsız bir şekilde Emre gündeme geliyor. Evime giderken arayıp haber verdiler. Ben de Burak Yılmaz’ı aradım, telefonu Zokora’ya vermesi için. Ancak burnu kırıldığı için hastanedeydi. Şenol Hoca’nın telefonunu istedim. Ben vicdanen çok rahatım.

RIDVAN DİLMEN: FUTBOLU BIRAKSIN

İngiltere’de Yobo ile takışmıştı
Emre Belözoğlu, 2007 yılında İngiltere’nin Newcastle United takımında oynadığı dönemde maç sırasında şu an takım arkadaşı olan Joseph Yobo’yla kavga etmişti. Belözoğlu, Yobo’ya ırkçı söylemlerde bulunduğu iddiasıyla suçlanmış ve Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Milli oyuncu, zenci anlamına gelen “Negro” kelimesinin? Türkçe’de aynı anlam ifade etmediğini belirtmiş ve kriz yatıştırılmıştı. Yobo da Emre’nin kendisine hakaret etmediğini söylemişti.

Suarez 8 maç ceza almıştı
Emre ile Zokora arasındaki ‘Pis zenci’ polemiği, Premier Lig’de uzun süre gündem yaratmıştı. 15 Ekim 2011’de oynanan ve 1-1 sona eren Liverpool-Manchester United maçının ardından, konuk ekibin siyahi oyuncusu Patrice Evra, Luis Suarez’in kendisine ‘Pis zenci’ dediğini ileri sürmüş, İngiltere Futbol Federasyonu, Liverpool’un Uruguaylı forvetine 8 maç oynamama ve 40 bin Sterlin para cezası vermişti.

KOCAMAN: Konuşulması bile hoş değil
F.Bahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman’a maç sonu basın toplantısında Emre’yle ilgili iddialar soruldu. Başarılı hoca, “Emre ile konuşmadım ve bilgi sahibi değilim. Bilgi sahibi olmadığım konuda yorum yapmam. Bunun konuşulması bile hoş bir şey değil. Dilerim ve umarım böyle bir şey olmamıştır” ifadelerini kullandı.

TALİMAT NE DİYOR: Dudak okunarak bakılacak
Fenerbahçeli Emre Belözoğlu, hakkındaki iddia kanıtlandığı takdirde 4 ila 8 maç arasında ceza alacak. Futbol Federasyonu Disiplin Talimatı’nın “Ayrımcılık” başlıklı 44. maddesinde “Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı yaparak insanlık onurunu herhangi bir şekilde zedeleyen futbolculara 4 ila 8 müsabakadan men cezası verilir” hükmü bulunuyor.

Emre’nin, görüntüler doğrultusunda dudak okuma yöntemi ile Disiplin Kurulu’na gönderilebileceği bildirildi. Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu, bugün yapacağı inceleme sonucu Emre’nin Disiplin Kurulu’na sevkedilip edilmemesi konusunda kararını verecek. Futbol Federasyonu yetkilileri, talimatlar çerçevesinde çok istisnai durumlarda televizyon görüntülerinden yararlanıldığını ancak bugüne kadar dudak okuma yöntemi ile hiç kimseye ceza verilmediğini belirtti. Emre ceza alması halinde Süper Final maçlarında takımını yalnız bırakacak.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.