“Kaliteli Bir Mayıs Çayı Toplandı”

“Kaliteli Bir Mayıs Çayı Toplandı”

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, Mayıs ayı çayı ve kontenjanla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs dolayısıyla yabancı uyruklu işçiler bu yıl ülkeye giriş yapamadı. Hal böyle olunca işçi sıkıntısı yaşayan üretici de bahçeye kendi girdi ve ilk sürgünde ürününü hasat etti. Bölgede şimdilerde ise ikinci sürgün başladı. Çay müstahsili kendi çayını toplayarak hem üretime katkı sunuyor hem de parası cebinde kalıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, “Kaliteli bir Mayıs çayı toplandı” ifadelerini kullandı. Mayıs çayı dönemini başarılı olarak gören Kar," Çünkü müstahsil son 10 yılda ilk defa kendi çayıyla yüzleşmiş oldu." dedi.

Sanayicinin ve ÇAYKUR'un eline çok kaliteli çay geldiğini ifade eden Kar, "ÇAYSİAD'ı arayarak bizden Mayıs çayı isteyenler oluyor. Bunun tek nedeni kalitel ham maddenin olması. Biz Türkiye'de 80 yıldır çay ile iştigal oluyoruz. Çok yetişmiş bir insan gücümüz var. Ancak biz bu insan gücünü istediğimiz gibi yönlendiremedik. Çayımızı yabancı içi topladı. Onlarda çay ağaçlarımıza da, ham maddemize de zarar verecek şekilde, çok hor kullanarak topladılar. Çayımızın da kaltesini düşürdüler." dedi.
 
1. sürgünde alımyerlerinde kalabalıkların oluştuğunu belirten Kar, çaydaki kontenjana da değindi. Kontenjanın arttırılmasının ÇAYKUR'un kapasitesi ile alakalı olduğunu ifade eden Kar, "ÇAYKUR ve özel sektörün günlük 9 biner ton kapasitesi var. Biz günlük 18 bin ton çay işleyebiliyoruz.  Bunu 25 bin ton toplatıp da piyasada çay fiyatını düşürmektense 18 bin çay toplattırıp vatandaşın da fazla para almasını sağlamak çok daha iyi olur." ifadelerini kullandı.
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.