TRABZON OKUYOR Projesi Çevrimçi Devam Ediyor

TRABZON OKUYOR Projesi Çevrimçi Devam Ediyor

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Ortahisar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen “TRABZON OKUYOR” projesinin malum salgın sebebiyle ara verilen toplantıları çevrimiçi buluşmalar şeklinde devam ediyor.

 Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Ortahisar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen “TRABZON OKUYOR” projesinin malum salgın sebebiyle ara verilen toplantıları çevrimiçi buluşmalar şeklinde devam ediyor.

Proje; edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji ve sosyoloji gibi disiplin alanlarında önceden belirlenen yazarların kitaplarının okunmasını; yazar hakkındaki düşüncelerin, kitapların yorum ve etüdünün; Trabzon’un tarihi/turistik yerlerinde ve moderatörler eşliğinde, kitapları okuyacak bütün paydaşlarca (lise ve üniversite öğrencileri, öğretmenler, okul idarecileri, akademisyenler ve projede yer almak isteyen herkes) bir söyleşi ortamında yapılmasını içeriyor.
 
On ikinci söyleşide daha önce planlandığı gibi Carl Gustav Jung’un “Dört Arketip” adlı eseri değerlendirildi. Prof. Dr. Ülkü Eliuz, Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Şişman, Uzm. Sefa Yeşilyurt ve Psikolojik Danışman/ Rehber Öğretmen Gül Yıldız Ermiş moderatörlüğündeki toplantıya “Gelin, hep birlikte okuma söyleşilerinde buluşalım!” çağrısına kulak veren okurlarla faydalı ve güzel bir öğrenme ortamı oluşturuldu.


 
Müdür Şükür Köse, “Kitap Okumanın Yaşı da Yeri ve Zamanı da Olmaz.”
 
Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse,  “Projemizin on ikincisi söyleşinin çevrim içi şekilde yapılması ve kitapseverlerin buluşmaya katılımlarının yüksek olması gösterdi ki kitap okumanın yaşı da yeri ve zamanı da yoktur. Hiçbir durum buna mani olamaz. Okuma sevdası öyle güzel ve eşsiz bir duygudur ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk cephede dahi kitap okumaktan vazgeçmemiştir. Onu örnek alan bizlerin de -salgına rağmen- kitaptan uzaklaşmaması icap ederdi.  Zira kitap okumak, her zaman ve her koşulda bilgi ve irfan membaının kaynağına ulaşmada anahtar rol oynamaktadır. Ben bu vesileyle projede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor, yeni söyleşilerde kolaylıklar ve muvaffakiyetler diliyorum.” dedi.
 
Prof. Dr. Ülkü ELİUZ, “Uyanmak için okumak şart!”
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz, “İnsana ait derin kültürel kodların yansıdığı edebiyat aynası, hayatın içinde ve kendi olma yönünde güçlü ve sağlam olarak durabilmeyi, kendini ve değerlerini kurmayı, dünyada kendi doğumu gerçekleştirmeyi sağlar. Bu derin ve kutlu alan, bana gönlünün, aklının, memleketinin, inancının, dilinin, geleneğinin yabancısı olmamayı öğretti. Zira uyumanın ölümle eş olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz ve her anlamda uyanmamız hayati önem taşıyor. Okumak bize bu coğrafyada geçmiş-gelecek-şimdi düzleminde nasıl uyanılacağını öğreten kutlu bir zirvedir. Kendisinin, milletinin, insanlığın sorumluluğunda eylemleri ile tamamlanmış insanlar olmak ancak metnin ne söylediğini anlayarak, onu yeniden kurarak, anlatıcıdan/ yazardan aldığı mesajın şifresini çözebilerek okumak ile mümkün. Salgı nedeniyle çevrimiçi yapılan Trabzon Okuyor’un çevrimiçi buluşmasında uzman kişiler, Carl Gustav Jung’un “Dört Arketip” adlı eseri bağlamında ruhsallığın değişik boyut, süreç ve katmanlarını inceleyen bir bilim dalı olan psikanaliz ile ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Akıl hastaları yerine, ilkelden uygara her türlü insan topluluğu üzerinde araştırma yapan Jung’un ana kaynaklarını toplumların mitleri, efsaneleri ve masalları oluşturduğundan analitik psikoloji olarak adlandırılan bu yaklaşım edebiyatla sıkı bağlar içerisindedir. İnsanı sadece kendi bilinçdışı ve çevresiyle anlamaya çalışmak yerine tarihi devirlere kadar uzanmak yolunu seçen Jung’un insanların ilk ortaya çıkışları hatta daha önceki dönemlerde çeşitli canlı varlıkların yaşamlarının insan bilincini etkilemekte ve davranışlarına yön vermekte olduğu ile ilgili görüşlerine “Dört Arketip” kitabı merkezinde dikkat çekildi. Çok verimli geçen söyleşide çağdaş insan bilincinin nasıl çalıştığını en iyi öğrenme yönteminin, onun ifade seyirlerini, düşüncelerini ve duygularını, rüya ve fantezilerini incelemek olduğu sonucuna varıldı.” değerlendirmelerinde bulundu.

 
Projenin ikinci yılında 03 Temmuz 2020 Cuma günü yapılacak on üçüncü söyleşide Orhan Pamuk’un “Beyaz Kale” adlı eseri,  zoom programı üzerinden yine çevrim içi olarak incelenecektir. Okuyarak anlamlandırmaya yapılan bu davet lise ve üniversite öğrencileri, öğretmenler, okul idarecileri, akademisyenler ve projede yer almak isteyen herkesedir. 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.