450 yıllık su değirmeni

450 yıllık su değirmeni

Antalya'nın Akseki İlçesi'nde Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma 450 yıllık tarihi su değirmenini kiralayarak restorana dönüştüren işletmeci Mehmet Dönmez, burada kurduğu küçük santral ile elektrik üretmeye başladı. Dönmez, restoranın elektrik ihtiyacını bu değirmenden sağlıyor.

Akseki'nin Ferfiri bölgesindeki değirmenin tarihçesini anlatan Mehmet Dönmez, "Eski yıllarda göçerler, Akseki yaylalarına giderken, buğday ve tahinlerini burada öğütürlermiş. Şu anda antika durumda olan değirmeni restoran olarak değerlendiriyorum" dedi.

Elektrik ihtiyacını, hurdalıktan aldığı otomobil diferansiyeli, şanzıman ve alternatörleri kullanarak yaptığı küçük santral ile karşıladığını anlatan Dönmez, yöreye gelen tatilcilerin, eski değirmende yemek yemeyi çok sevdiğini söyledi.

Değirmenin yakınlarındaki Taşlıca Köyü'nün Muhtarı Mustafa Özçelik ise Ferfiri denilen bölgede, uzun yıllar önce 4 su değirmeni olduğunu, bunlardan günümüze sadece birinin ulaşabildiğini belirterek, "Ayakta bir tek bu değirmenimiz kaldı. Diğer değirmenlerimiz, zamanın tahribatına yenik düştü. Bir dönemin ünlü Ferfiri değirmenleri çarkları, artık tahin değil, elektrik üretiyor. Bu değirmenin inşa edildiği tarihte Osmanlı İmparatorluğu'nun başında Kanuni Sultan Süleyman bulunuyordu" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.