Afet Bilgi Sistemi yerine koyunları izleyen çoban!

Afet Bilgi Sistemi yerine koyunları izleyen çoban!

Rize'nin AK Partili Belediye Başkanı Bakırcı: 6.5 milyon liralık Rize Afet Bilgi Sistemi işe yaramadı, yağış noktasını, koyunların hareketlerini izleyen çobanlardan ve bulut hareketlerini izleyen gemi kaptanlarından aldık

Rize'de yaşanan sel felaketinin verdiği hasarı onarmak için başlatılan çalışmalar aralıksız sürerken, 4 yıl önce 70 akademisyen ve mühendisin çalışmaları ve 6.5 milyon TL harcamayla devreye sokulan ve geçen yıl Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne devredilen Rize Afet Bilgi Sistemi'nin (RABİS) sadece genel uyarı yaptığı için işe yaramadığı ileri sürüldü.

RABİS'in yağışın etkili olacağı bölgeleri ayrıntılı bildirmediği için işe yaramadığını kaydeden ve bu alanları ilginç iki yöntemle saptadıklarını ileri süren Rize'nin Ak Partili Belediye Başkanı Halil Bakırcı, yağış noktasını koyunların hareketlerini izleyen çoban ve bulut hareketlerini izleyen gemi kaptanlarının tecrübeleriyle tespit ettiklerini söyledi, "Böylelikle kritik noktalarda önlem aldık" dedi.

TEMİZLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Rize’de etkili olan şiddetli yağış sonrası meydana gelen sel felaketinin yol açtığı hasarların giderilmesi için çalışmalar sürüyor. Aradan 4 gün geçmesine rağmen halen çamur ve balçıkla kaplı sokak ve caddelerin temizlik çalışmalarının devam ettiği kentte esnaflar da bodrum katlarında çamur altında kalan mallarını temizleyerek kurtarmaya çalışıyor. Rize’nin yanı sıra İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinden gelenlerle birlikte toplam 120 iş makinesi çalışmalara katılıyor. Balçık altındaki hırdavatçılar pazarı esnafı temizlik çalışmalarının bir an önce bitirilerek malların kurtarılmasını beklerken, pazara gece giren kimliği belirsiz kişi yada kişilerin çok sayıda hırdavat malzemesini çaldığı öğrenildi.

BALÇIKLA KAPLI OTOPARK GİRİŞİNDE ARAÇ NÖBETİ

Dalyan deresinin taşması sonucu suların girdiği Ekrem Orhon Otoparkı'nın bodrum katında çamur ve balçığa gömülü 26 otomobili kurtarma çalışmaları da sürüyor. Biriken suyun tahliyesine başlanan otoparkta araçları bulunan vatandaşlarda bekleyişlerini sürdürüyor. Olay sırasında otoparka geldiklerini ancak araçları kurtaramadıklarını belirten araç sahibi Hüseyin Sarımehmet, “Şimdi balçığın kalkmasını, temizliğin bitmesini bekliyoruz" dedi.

YIKILICAK BİNALAR BOŞALTILIYOR

Bu arada Rize’de dere üzerinde yer alan ve Rehabilitasyon Merkezi olarak kullanılan binanın boşaltılmasına da başlandı. Sağlık Müdürlüğü'ne ait binanın boşaltılmasının ardından iş makineleri tarafından yıkıılacağı belirtildi.

Bu arada Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, yaşanan sel felaketi sonrası Rize’deki durum hakkında detaylı bilgi almak üzere Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı’’yı Ankara’ya çağırdığı öğrenildi. Bakırcı’ nın bugün Başbakan Erdoğan’a afetle ilgili detaylı bilgi vereceği öğrenildi.

NOKTA BELİRTEMEYEN RABİS İŞE YARAMIYOR

Rize’de Valilik, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), TUBİTAK, DSİ ve Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce 70 akademisyen ve mühendisin çalışmaları sonucu 6.5 milyon TL harcamayla kurulan ve geçen yıl 14 kişinin hayatını kaybettiği sel afeti sonrasında Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilen Rize Afet Bilgi Sistemi'nin (RABİS), uyarıda bulunmasına rağmen yağışın etkili olacağı bölgeleri nokta olarak veremediği için işe yaramadığı iddia edildi. Bunda da, projede ön görüldüğü gibi kent genelinde yapımı planlanan istasyonların tamamının kurulmamasının etkili olduğu belirtildi.

'KAPTANLARI VE ÇOBANLARI CEPTEN ARIYORUZ!'

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, sistemin kendilerine sürekli yağmur uyarısı yaptığını ancak nokta veremediğini belirtti. Cep telefonuna RABİS‘ den yağmur uyarısı geldiğini ifade eden Bakırcı, yağış bölgelerinin tesbiti için ilginç yöntemler kullandıklarını dile getirdi ve şunları söyledi:

“Rize geniş bir coğrafya. Sistem Rize’de yağmur uyarısı var diyor. Ama doğu tarafında Fındıklı ilçemiz var. Orası da Rize. Batı tarafından İyidere ilçemiz var, orası da Rize. Arada 85 kilometre var. Önlem alacağız ancak nerede? Meteoroloji ve sistem sürekli uyarı yapıyor. Bu uyarı Rize bütününü kapsıyor. Bu uyarı ile birlikte iş makinemiz ve operatörlerimizi belli bir noktaya yönlendiriyoruz. Meteorolojinin uyarısından sonra tecrübesine güvendiğimiz deniz kaptanları ile yanında koyun olan çobanları telefonla arıyoruz.

Alan içerisinde bulutlara bakmalarını istiyoruz, koyunların hareketlerinden tecrübe edinen çobanlardan ve tecrübeli kaptanlardan yağmurun nerelerde etkili olacağını belirlemeye çalışıyoruz. Bu yöntemimiz bugüne kadar doğru çıkmıştır. Son yağmurlardan önce de çoban ve kaptanlarımızın görüşüne başvurduk. Hatta bu görüşleri aldıktan sonra valimizi de uyardım. 'Yağmur çok şiddetli geliyor. Rize kent merkezini etkileyecek' dedim. Belediye olarak yağmur gelmeden tüm hazırlıklarımızı yaptık. Meteorolojinin verdiği uyarı ile çoban ve kaptanların tecrübelerini birleştirdik. Derelerin başına iş makineleri gönderdik. Ayrıca kente uyarıları yaptık. Böylece kritik noktalarda önlem aldık."

TÜCCARIN ZARARI 25 MİLYON LİRA

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu da, selden etkilenen esnaftan 1 yıl aidat almamayı kararlaştırdıklarını açıkladı. Ofluoğlu, “Rize'nin belirli bir süre vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesini istiyoruz. Sel sadece işyerleri zarar görenleri etkilemedi. Bütün Rize'yi etkiledi. Çünkü bunlar, zincirin halkaları gibi birbirine bağlı. Ertelemeler konusunda yetkililerle görüştük. Hiçbir zaman dökülen sirke kabını doldurmaz. Ama zararın kısmen telafisi için mümkün olanın yapılacağını inanıyoruz. Rize'de 600 civarında esnaf ve tüccarımız selden etkilendi. Ayrıca depolar var. Bunlarla bine yakın olur. Bu da çok önemli bir rakam. Çünkü bizim toplam üyemiz 2 bin 500. 20-25 milyon lira zarar var. Dolaylı olarak zarar çok daha fazla. Bu zararların ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması lazımö dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.