Bakan Avcı yeni SBS sistemini açıkladı

Bakan Avcı yeni SBS sistemini açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, SBS'nin yerine gelecek yeni sistemin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, temel eğitimden orta öğretime geçiş modeli hakkında açıklamalarda bulundu. Okullara alternatif olan dershanelerin artık olmayacağını ve gerek kalmadığını söyleyen Avcı, büyük öğrencilere müjdeyi verdi

Bakan Avcı yeni SBS sistemini açıkladı - izle

 

 

İşte Avcı'nın açıklamaları;

DERSHANELERE İHTİYAÇ KALMADI

Bugünlerde yaklaşık 1 milyon gencimiz yerleştikleri orta öğretim kurumlarına başlayacaklar. Bugünkü basın toplantımızın ana konusu 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren orta öğretime yerleştirme sistemine güncellemeyi tanıtmak. 2013-2014 döneminden itibaren okullara alternatif olarak çıkan kurumlara artık ihtiyaç duyulmayacak.

HERKESİN FİKRİ ALINDI

Hükümet olarak iktidara geldiğimiz 2002'den bugüne kadar eğitim alt yapısını iyileştireceğimize okula alternatif eğitim kurumlarını okullara dönüştüreceğimizi sınav odaklı sistemimizi sınıf odaklı sisteme dönüştüreceğimizi beyan ettik. 16 ilde yapılan çalıştaylarla modelin son şekli verildi. Farklı fikirler alındı.

Bugün bu hedeflerden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu sınıfı okuldaki sınıftaki kazanımları ortaya çıkarıyoruz.

TEST SINAVLAR YERİNE AÇIK UÇLU KLASİK SINAVLAR

Test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı. Tabletlerden yararlanmayı, yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz.

Uzun vadede ise öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onların sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Eklentilerinin zenginleştirildiği sistemin kendisini yeni koşullara uyarladığı süreç söz konusu. Sosyal sanatsal sportif etkinliklere vakit ayıracaksınız. Sevgili öğrenciler arkadaşlarınızla ailenizle daha çok vakit geçireceksiniz.

Ya sınava giremezsem stresinde olmayacaksınız. Bu uygulama uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir uygulama.

Öğretmenlerimizin üzerindeki yük, velilerimizin çocuklarını okutma gayreti, öğrencilerimizin yetenek ve meraklarının sisteme dahil edilmesi göz önünde bulunduruldu. Eğitimin sadece görev değil ağır sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum.

YENİ SINAV YOK

Öğretmenlerimizin yaptığı temel sınavlardan birer tanesini daha kontrollü yapmak. Sınav kendi sınıfında olacak. Kendi okulunda stressiz bir ortamda daha kontrollü olacak.

Bazı basın organlarında çıkan yok 36 sınav var. Yok 12 sınava çıkıyor diyenler bu konuyu bilmeyenlerdir.

Ece Ayhan'ın dediği gibi "Ne yani çocuklar hiç gülmeyecek mi"

Bizim amacımız basit, güvenli, gerilimsiz sınavlar. Sene sonunda tek sınav olduğu zaman 4 senede çocuklar o dershaneden bu dershaneye giderek veliler ve öğrenciler stres olmuştu.

Öğrencilerimiz bizi daha iyi anlıyor. Onlardan ricam velilerine bu sistemi anlatsınlar. Yıllarca üzerinde çalıştığımız sistemi uyguladık.

3 SENE SONRA TABLETTEN SINAV

Yeni bir sınav icat etmiyoruz. Bizim merkezden gönderdiğimiz sınavları okullarda yapıyoruz. Çocuklarımız sınavların ortalamasıyla ortaöğretime geçiş yapacaklar. Bu sene 8. sınıfta uygulayacağız. Daha sonra da 7. ve 6. sınıflarda yapacağız. Fatih projesi tamamlandığında tüm öğrenci ve öğretmenlere tabletlerini dağıttıktan sonra merkezden bir sınav yapacağız. 3 sene sonra bu iş tamamlanacak. Eğitim çok dinamik bir süreç biz bu gelişmelere paralel olarak güncelleyeceğiz.

AĞIRLIK KAT SAYILAR GÖRÜLEN DERS SAATİNE BAĞLI

Ağırlıklı kat sayıları ders saatine paralel olarak hesaplanacak. Hesaplamalar eskisiyle aynı yeni bir hesaplama olmayacak.

MÜFREDAT DİSİPLİN ALTINA ALINACAK

Biz müfredatı aynı yapacağız. Objektif mazeretleri olan yerlere de takviye yapacağız. Öğretmenlerimizin yapacağı sınavları da denetim altına alacağız. Her okulda verilen notlarla bizim yapacağımız sınavlar arasında çok büyük fark var mı ona da bakacağız.

ESAS OLAN ÖĞRETMENDİR

Eğitim kurumlarında aynı kaliteyi yakalamak mümkün değil. Meslek okullarında birinci sınıf eğitim veren okullarımız var. Meslek okullarıyla diğer okulları kıyaslamak yanlıştır. Esas olan asl olan: öğretmendir. Bu öğretmenlerimizden her okulda mutlaka birkaç tane var. Amacımız; idealist öğretmenlerin sayısını arttırmak.

KONTENJANLARI AÇIK TUTUYORUZ

Sınavla girilen okullar var. Sınavsız girilen okullar var. Asıl okullar doldu diğer okullar boş kaldı diye bir kampanya var. Bu yanlış. Şu an organize sanayi bölgelerinde açtığımız liseler büyük rağbet görüyor. Boş kontenjan konusunda endişe edecek bir şey yok. Bu sistemi açıyoruz. Kontenjanlar dolana kadar bunları açık tutacağız.

İŞTE YENİ SİSTEM

8'inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak

İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek

Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek

Sorular çoktan seçmeli olacak. 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek

İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek

Sınava giremeyen öğrencileri, telafi sınavlarına belirlenen merkezlerde girecek

Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30'u ile 8'inci sınıf ağırlıklı olarak  merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı kullanılacak

Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek.

Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak.

Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.