Bakırcı'dan yıkım açıklaması

Bakırcı'dan yıkım açıklaması

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı dere yataklarının üzerinin açılması için çalışmaların devam ettiğini yıkıma karşı çıkan işyeri için ise gerekenin yapılacağını kaydetti.

Rize'de yaşanan sel ve heyelanın ardından dere yataklarının üzerinin açılması kapsamında çalışmalar devam ediyor. Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Değirmen Dere Mahallesi'nde yaşanan su taşkınlarından dolayı "Mülkiyeti belediyeye ait 17 iş yerinin yıkımını gerçekleştirdik. Ancak bir kişi mahkeme kararı ile yıkıma karşı çıkarak yürütmeyi durdurdu. Bizde belediye olarak karşı dava açacağız. İşletme sahibinin 2007 yılından bu yana kira ödemiyor, bu kişiden yasal faizleri ile 30 bin lira kira borcu talep edeceğiz" dedi.

Rize Belediyesi ekiplerince, merkeze bağlı Reşadiye Mahallesi'nde bulunan Değirmen Dere'nin üzerinin yaklaşık 9 yıl önce kapatılarak, belediye tarafından 18 dükkanın yapıldığı alanda yıkım çalışmaları sürüyor.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dere yatağının üzerinin açılması gerektiğini ve bu konuda çalışma başlattıklarını söyledi.

Reşadiye Mahallesi'ndeki Değirmen Dere'nin üzerinin 9 yıl önce kapatılarak, bu alana dönemin belediye yetkilileri tarafından 18 dükkan inşa edildiğini ve kiraya verildiğini belirten Bakırcı, ''Şiddetli yağışlar sonrası üzeri kapatılan dereler tehlike arz ediyor. Değirmen Dere'de de su taşkınları yaşandı. Kira sözleşmelerinin sona ermesinin ardından dükkan sahipleri ile görüşerek anlaşmaya vardık. Mülkiyeti belediyeye ait 17 iş yerinin yıkımını gerçekleştirdik. Ancak bir kişi mahkeme kararı ile yıkıma karşı çıkarak yürütmeyi durdurdu'' dedi.

Bakırcı, kentte yaşanan son sel felaketi sonrası dere yataklarının üzerinin açılması için çalışmaları hızlandıklarını ifade ederek, ''Dere yatağının üzerinin açılması lazım ve bu konuda çalışma başlattık. Bu sabah itibarıyla ilgili bölgede çalışma yürütüyoruz. Davalı dükkanı, yürütmeyi durdurma kararı çıktığı için yıkmıyoruz. Sadece etrafında derenin üzerini açıyoruz. Mahkemenin kararına saygılıyız, dükkan orada, yıkmadık. Ama etrafını açtık, ileriye doğru dere yatağının tamamının üzerini açacağız'' diye konuştu.

Bakırcı, kendilerinin de belediye olarak karşı dava açacaklarını vurgulayarak, işletme sahibinin 2007 yılından bu yana kira ödemediğini, bu kişiden yasal faizleri ile 30 bin lira kira borcu talep edeceklerini bildirdi.

Mahkeme süreci devam ettiği için yıkımı gerçekleştirilemeyen dükkanın işletmecisi Recep Ali Derman ise Rize Belediyesinden emekli olduğunda, emekli ikramiyesi almayarak yerine bu dükkanı ihale yoluyla aldığını söyledi.

Derman, dükkanı 2004 yılında belediyeden çay ocağı olarak işletmek amacıyla kiraladığını dile getirerek, ''Dükkanın üç yıllık kirasını peşin ödedim. Kısa bir süre sonra vergi mükellefi olarak dükkanı işletmek istedim. Ancak belediye bana çalışma ruhsatı vermedi, iş yerine su bağlamadı. TEDAŞ'tan elektrik bağlamamam için girişimlerde bulunuldu. Bu eksikler nedeniyle dükkanı işletmedim'' dedi.

Boş olan dükkana üç yıl boyunca kira ödediğini belirten Derman, şunları kaydetti:''Kira dönemi sonunda belediye dükkanı boşaltmam için yazı yazdı. Ben de boş dükkana kira ödediğimi belirterek, yürütmenin durdurulması için dava açtım. Rize İdare Mahkemesi temyiz yolu açık olmak üzre lehime karar verdi. Dükkanı dere üzerine ben inşa etmedim, belediyeden kiraladım. Şimdi her gece dükkanımın önünde belli bir bölüm kırılıyor. Gerekçe olarak da dere üstünde olduğu söyleniyor. Bu dükkanı bana bu haliyle belediye kiraya verdi. Kendi dükkanını, 'usule uygun değil' diye kendisi yıkıyor. Ben zararımın tazmin edilmesi halinde dükkanı boşaltmaya hazırım. Gelip benimle anlaşsınlar. Ancak bugüne kadar hiç kimse bana gelmedi. Bu şekilde dükkanın etrafının kırılarak ortada bırakılması hiç etik değil. Ben zararımın tanzim edilmesi halinde dükkanı boşaltmaya hazırım.''

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.