Başkan Bakırcı, sel bölgelerini gezdi

Başkan Bakırcı, sel bölgelerini gezdi

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, beraberinde başkan yardımcısı Osman Karavin ve Şakir Molayakupoğlu ile sel bölgelerini inceledi. Bakırcı, dere yataklarının üzeri açılmaması halinde kentin sel ve heyelan tehdidi altında olacağını söyledi.

Rize’de kent merkezinde tamamlanan enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları üst mahalle ve köylerde yoğunlaştırıldı. Heyelan sonucu kapalı mahalle yollarını ulaşıma açmak için Rize Belediyesi ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Rize’nin Dağbaşı, Yağlıtaş ve Kaplıca Mahalleleri’nde çok sayıda bina, alt kısımlarında meydana gelen toprak kayması sonucu çökme tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.


 
BAŞKAN BAKIRCI EKİBİYLE SAHADA İNCELEME YAPTI

 Sel bölgelerinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize’de sel sonrası ciddi hasarın meydana geldiğini söyledi. Kent merkezinde bin 500 esnafın selden olumsuz etkilendiğini ifade eden Bakırcı, şöyle konuştu:

 

“Binaların altı 80 bin metre kareyi aşan su ve balçık doldu. Bir daha böyle sel afeti ile karşı karşıya kalmayız ancak Rize ve Karadeniz bu tür riskleri yaşayacak bir yerdir. Küresel ısınmalar da bu sel ve heyelanları biraz daha tetikleyecektir. Bugüne kadar ne olduysa oldu ancak bundan sonra ne tedbir almamız gerekiyorsa bunları alacağız. Bu reçete biraz da acı olacaktır. Eğer bir derenin üzeri açılması gerekiyorsa bu kanunların verdiği yetki çerçevesinde açılacaktır. Eğer derelerin üzeri bu afet öncesi açık olsaydı meydana gelen hasarın yüzde 70’,i olmayacaktı. Dere yatağında olan ve yıkılması gereken binaları da yıkacağız.”
 

RİZE VE KARADENİZ BUNU HEP YAŞAYACAKTIR

 

2004 yılı öncesi üzeri kapatılan bir dere üzerinde işyerleri yapıldığını kendi dönemlerinde bunları yıkmaya başladıklarını anlatan Bakırcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“Bu işyerlerini biri hariç yıktık. Yıkamadığımız iş yeri için sahibi mahkemeye başvurdu ve yürütmeyi durdurma karı aldı. Bu tür dere yatağı üzerinde çok sayıda yapı var. Kent merkezinde 4’ü büyük 23 üzeri kapalı dere var. Bunlardan birini açarken çok sıkıntı çektik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait bir alanı açmaya kalktık, onlarla mahkemelik olduk ve davayı kaybettik. Ardından bir başka derenin üzerini açmak istedik. Bir vatandaşımız biraz tehdit edercesine tüfeğini ortaya koydu. Sonra araya giren dostlarımızla işi tatlıya bağladık. Bu işler çok kolay olmadığı için bizde hata yaptık. Sert ve dik duruşumuzdan taviz verdik, derelerin üzerini açamadık. Tüm hemşerilerimizden bu saatten sonra anlayış bekliyoruz."

 
RİZE BU AFETLERİ YAŞAYACAK

 Geçen yıl Gündoğdu afeti, şimdi bu afet. Görünüyor ki Rize ve Karadeniz bunu hep yaşayacaktır. Allah’tan gelecek yağmurlara müdahale etme şansımız yok ancak derelerin üzerine müdahale etme şansımız var. Uzun vadeli bir çalışma ile bu müdahaleyi yapacağız. Bu noktada ilgili bakanlıklarımızın da desteği şart. Bu derelerin üzerini açmamız lazım. Derelerin yakınında bulunan binaları da gözden geçirmemiz lazım. Bu işler lütfen le olmuyor. Kanunun bize verdiği yetkiyi kullanarak bunları yapacağız. Bu son afet inşallah bize ders olur. Bu il yağmur almaya devam edecektir. Uzmanların ifadesiyle yağmurun yağma süresi azalarak şiddeti çoğalacaktır. Örneğin 2 ayda yağacak yağmur 2 saatte yağacaktır.”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.