Başkana notlu uyarı!

Başkana notlu uyarı!

Rize'de Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda 32 kişiye karşı konuşan Esnaf Odalar Birliği Başkanı Muammer Atılgan'a sıkılan dinleyicilerden notlu uyarı geldi.

Rize'de Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa görevlilerle birlikte 32 kişinin katılması dikkat çekti.  Esnaf Odalar Birliği Başkanı Muammer Atılgan protokolle beraber toplam 32 kişinin katıldığı programda konuşması 15 dakikayı  geçince sıkılan dinleyicilerden birisi başkana “Toparla Millet Uyuyor” yazılı bir not gönderdi. Başkan Atılgan notu okuduktan sonra 10 dakika daha konuşmasını sürdürdü.

Rize'de Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa görevlilerle birlikte 32 kişinin katılması dikkat çekti.

İsmail Kahraman Kültür Merkezinde yapılan Ahilik Kültürü Günü programına Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Osman Karamustafa, İl emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muammer Atılgan ile birlikte 32 kişi katıldı.


Esnaf Odalar Birliği Başkanı Muammer Atılgan, yaptığı konuşmada, yeterince organize olamadıklarını belirterek, ''Esnaf sanatkarlar yeri geldiğinde kendilerini çok geniş taban kitle olarak ifade eder. Ancak böyle organizasyonlara gelince yeterince organize olamayız. Bu da bizim en büyük eksikliklerimizden birisidir'' dedi.

Rize Valisi Hacımüftüoğlu, ''Gönül isterdi ki bütün kardeşlerimiz burada olsun'' diyerek, ''Ama her zaman diğer kardeşlerin çok önemli işleri vardır. Biz onların bu beyanına itibar edelim. Buraya gelen değerli kardeşlerimizle hasbıhal edelim'' diye konuştu.

Ahilik kültürünün sadece esnaf ve sanatkarın davranışı olarak algılanmasının doğru olmadığını vurgulayan Hacımüftüoğlu, ''Ahilik hepimize hitap ediyor. Herkes bu kültürün muhatabıdır. Ahilik Kültürü değerleri evrenseldir. Hangi kültürden ve mezhepten gelirseniz gelin bu değerler doğrudur. Tarihin hiç bir döneminde ve dünyanın hiç bir yerinde eksik tartma, hile katma kabul görmez'' dedi.

seyfullah-hacimuftuoglu-rize-valisi.20110920171219..jpg

Türkiye'nin yurt dışına işçi ihraç ettiği dönemde sevindiğini kaydeden Hacımüftüoğlu, şunları söyledi: ''O gün hem büyüklerimiz iş bulacak, hem de ülkeye döviz getirecekti. Ancak bu şekilde bir müessesinin de sonunu getirdik. Çırak kalfa ve usta müessesinin devre dışı kalmasına sebep olduk. Ustaların en iyileri ve sağlıklıları sınavlardan geçirilerek gitti. İkinci kademede yardımcıları, kalfaları gitti. Geriye kimse kalmadı. Böylece müessese de öldü. Çırak, kalfa ve ustalığa terfi müessesesi yok oldu. Yurt dışına işçi ihraç ederken sevindik ancak Türkiye yüz yıl kaybetti. Yurt dışına işçi gönderirken, döviz cinsinden çok şey kazandıysak dahi sanat açısından çok şey kaybettik. Böylece duvar görmeyen duvar ustaları, terzi görmeyen terziler, usta görmeden, meslek terbiyesi görmeden yetişen bir usta takımı ile karşı karşıya kaldık. Ondan sonra ne duvarımız duvar, ne elbisemiz elbise, ne tıraşımız tıraş oldu. Çok büyük bir kayıptır. Buradaki salondaki boşluğun ve yokluğun da asıl sebebi budur. Usta burada olsaydı, kalfası, çırağı burada olacaktı. Bunun eksikliğini yaşıyoruz. Ustalar direkt usta oldu. şimdi merdivenlere bakıyorsunuz birbirinden farklı. Bunlar yaşayarak öğrendiğimiz gerçekler. Ancak çok pahalıya mal oldu.''

Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Kurucu Başkanı Süleyman Coşkun'a Rize Valisi Hacımüftüoğlu ve Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muammer Atılgan tarafından plaket verildi.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.