Başkonsolos'tan Vali'ye Ziyaret

Başkonsolos'tan Vali'ye Ziyaret

İran'ın Trabzon Başkonsolosu Ali Nikan, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'nu ziyaret etti.

Beraberinde Başkonsolosluk Ticaret Ataşesi Hamit Rıza Nezaretizade ile Vali Hacımüftüoğlu'nu makamında ziyaret eden Nikan, dostlukları köklü bir tarihe, kültüre ve ticari ilişkilere dayalı İran ile Türkiye gibi bölgenin güçlü iki ülkesinin İran temsilcisi olarak, Karadeniz bölgesinde görev yapmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Doğa harikası Karadeniz illerinden biri olan Rize'ye de iki ülkenin de uygun göreceği konularda ilişkileri artırmak amacıyla ziyarette bulunduğunu ifade eden Nikan, ''Ekonomisi güçlü, tarihe dayalı köklü dost iki ülkenin arasını açmak isteyen ülkeler çabalarına, sağlam komşuluğumuz sayesinde erişemediler'' dedi.
İran'ın bölgeye yakın illerindeki üniversiteleri ile Rize Üniversitesi arasında bilimsel işbirliği yapabileceğini, heyetlerinin bu amaçla karşılıklı gezi ve incelemelerde bulunabileceklerini kaydeden Nikan, şöyle devam etti:

''2011-2016 yılları arasındaki 5 yıl içerisinde 30 milyar dolara varacak olan ticaretimizden Rize'nin de pay almasını arzuluyoruz. Her iki ülke yönetiminin de uygun görmesi halinde Rize'yi, sınır illerimizden Zencan veya diğer illerimizle komşu il yaparak ticari, kültürel, ekonomik, bilim ve üniversiteler arası ilişkiler kurmak istiyoruz. Şehirlerimizin ticaret odalarını planlayacağımız bir tarihte bir araya getirerek karşılıklı gezi ve incelemelerde bulunması hedeflerimiz arasındadır. Sencan Üniversitesinde Türkçe, Rize Üniversitesinde de Farsça kürsüsü kurulması yararlı olacaktır.''


Vali Hacımüftüoğlu ise iki ülke arasında köklü tarihi ve kültürel ortak geçmiş bulunduğunu dile getirerek, ''Tarihin ayıramadığını hiç kimse ayıramaz. Bölgemizin ve yöneticisi bulunduğum Rize ile komşumuz İran'ın bölgemize yakın şehirleriyle ekonomi, ticaret, turizm ve üniversitemizin bilim alanlarında işbirliği yapmasına, her iki ülke makamlarının uygun görmesi halinde başlanacaktır. Kardeş şehir olma konusunda belediye başkanımızla, her iki şehir üniversitesi işbirliği çalışmaları için de Rize Üniversitemizin Rektörü ile konuyu değerlendireceğiz'' diye konuştu.

İki ülke arasında olacak 30 milyar dolarlık ticari paydan Rize'nin de pay almasının en büyük hedeflerinden olduğunu anlatan Hacımüftüoğlu, ''Her türlü işbirliğimizde gerekli ve en önemli unsurlardan olan ulaşım konusunda sona yaklaştık. Ovit-Erzurum arası yaklaşık 15 kilometrelik tünel, önümüzdeki yıl başlayıp birkaç yıl içinde bitirildiğinde, Rize'den otomobiliyle yola çıkan biri 2 saatte Erzurum'a, 4-5 saatte de İran'a ulaşacaktır. Sabah Rize'den otomobiliyle hareket eden biri öğle yemeğini İran'da yedikten sonra akşam Rize'de olabilecek'' dedi.


Başkonsolos Nikan ile Vali Hacımüftüoğlu, daha sonra birbirlerine çeşitli hediyeler verdiler.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.