Çay Tadımcıları Görev Başında

Çay Tadımcıları Görev Başında

Rize'de, Ticaret Borsası tarafından geliştirilen bir proje ile 500 kişi arasından seçilen 50 çay tadımcısı, 11 ay süren zorlu eğitimin ardından "Çay tadımcısı" olarak çay sektöründe işbaşı yaptı.

Rize Ticaret Borsası tarafından Avrupa Birliği fonlarından alınan destekle geliştirilen projede 500 kişi arasından çay tadımcısı olabilecek özelliklere sahip 50 kişi seçilerek 11 ay süren bir eğitimden geçirildi. Çay tadımcıları aldıkları eğitimle 1 litre su içerisine bırakılan 2 gram tuzu hissedebilen konuma geldi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 11 ay süren eğitimle Türk çay sektörüne 50 profesyonel çay tadımcısı kazandırdıklarını belirterek, "Özellikle Türkiye ve dünyada şarap sektöründe tadımcılık son derece önemlidir. Dünya çay sektöründe de tadımcılar önem taşır. Ama yakın bir tarihte Türk çay sektöründe çay tadımcılığının olmamasının oluşturduğu eksikliği gördük. Dünyaya çay satan ülkeler bu oluşumu nasıl yapmışlar bunu araştırdık" dedi. Avrupa Birliği'nden de destek
alarak bu projeyi hazırladıklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Projemiz 11 ay sürdü. Altı ay içerisinde periyodik ve teknik eğitimler görüldü. Kalan dört ayda ise; imalat aşamasında, fabrikalarda ve paketlemelerde yerinde eğitim verildi. Eğitimlerimiz bitti. Arkadaşlarımızın bir çoğu sektörde istihdam edildi."
Erdoğan, çay tadımcılarının normal çay içicilerine kıyasla farklı özellikleri bulunduğunu belirterek "500 kişilik başvuru içerisinden 50 arkadaşı seçtik. Bu 50 arkadaşı belirlerken ağızlarındaki duyularından hiçbir şey kaybetmemiş olmaları için alkol almamış olma ve sigara içmemelerine dikkat ettik. Bu arkadaşlarımızın 1 litre suda 2 gram suyu tespit edebilmeleri gibi hassas deneylerden geçirdik" diye konuştu.
Aldığı 11 aylık eğitimden sonra çay tadımcısı olarak işe başlayan Ramazan Yazıcı da yaptığı açıklamada, "Artık bu iş hayatımın bir parçası oldu. Günde 120 çay tadımı yapıyorum. Bir yere gidip bir bardak çay içmeye kalktığımda ister istemez içtiğimiz çay üzerinde kendimi tadım analizi yapmak zorunda hissediyorum. Bu da çay içmemi güçleştirdi" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.