Çayda Kdv’nin Yüzde 1’e Çekilmesi İçin İndirim Talep Ettiler

Çayda Kdv’nin Yüzde 1’e Çekilmesi İçin İndirim Talep Ettiler

Rize’de Rize Ticaret Borsası Başkanlığı’nda tüm sivil toplum kuruluşları çayda uygulanan yüzde 8’lik KDV oranının diğer temel gıda maddelerinde olduğu gibi yüzde 1’e indirilmesi için bir araya geldi.

Diğer temel gıda maddelerinde olduğu gibi çayın alım ve satışında da KDV oranının yüzde 1’e çekilmesini isteyen Rize’deki sivil toplum kuruluşları Rize Ticaret Borsası Başkanlığı’nda Borsa Salonu’nda bugün bir araya geldi. Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda hazırlanan ortak metne toplantıya katılan tüm davetliler imza attı. Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nun 30 Aralık 2007 tarih ve 26742 sayılı kararı ile çay alım ve satımlarında KDV’nin yüzde 8 olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Temel tüketim maddelerinde uygulanan KDV oranı yüzde 1’dir. Çay, hiç şüphesiz, Türk vatandaşlarının temel gıda maddelerindendir. Şöyle ki çay artık ‘milli içeceğimiz’ haline gelmiştir. Halkımızın; sabah kahvaltıdan başlayarak, akşamın geç saatlerine kadar sudan sonra en çok tükettiği içecektir. İnsanımız artık ikramda bulunacağı misafirine; ‘Ne içersiniz?’ değil, ‘Çay içer misiniz?’ ya da ‘Çayınız nasıl olsun?’ şeklinde sormakta, toplantılar artık ‘Çay’ adı altında düzenlenmektedir. Kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve sosyal yardım kuruluşları tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılan yardım kolilerinde mutlaka çay bulunmaktadır” dedi.

“KAYIT DIŞILIK ORTADAN KALKACAK, DEVLETİN VERGİ GELİRİ ARTACAK”
Ülke ekonomisini yakından ilgilendiren cari açığa KDV’nin yüksek ya da düşük olmasının hiçbir etkisi olmadığını ifade eden Erdoğan “Çayın tarladan bardağa kadar hiçbir aşamasında ithal girdi kullanılmamakta, tamamen yerli hammadde ve yerli teknoloji ile üretilmektedir. Ayrıca ülkemiz, ithal çaya kesinlikle ihtiyaç duymamaktadır. Bununla beraber, KDV indirimi kaçak çayın da önüne geçecektir. Halkımızın tükettiği çayın tamamı, ülkemizde sağlıklı ortamda, doğal yollardan üretilerek tüketiciye sunulmaktadır. Çayda KDV’nin düşürülmesi, enflasyon rakamlarına da yansıyacaktır. Son yıllarda enflasyonla mücadelede sağlanan başarıya paralel olarak halkın temel tüketim maddeleri arasında bulunan çay fiyatları aşağıya düşeceğinden, enflasyonun da düşmesine yardımcı olacaktır. KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi ile devletimizin vergi kaybı söz konusu olmayacaktır. Çünkü, çay sektöründe KDV’nin düşürülmesi ile mevcut olan kayıt dışılık tamamen ortadan kalkacak, KDV indiriminden kaynaklanan gelir kaybı Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi şeklinde katlanarak geri dönecektir” diye konuştu.
İlgili tüm kurumlara gönderilecek yazıda ayrıca Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın tarımda kayıt dışının önlenmesine yönelik hedeflerine de vurgu yapılacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
“Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan 26 Aralık 2010 tarihindeki bütçe görüşmeleri sırasında ‘Tarımda kayıt dışılığı % 5 seviyesine çekeceğiz’ demişti. Kayıt dışılıkla mücadele bir hükümet politikası olarak uygulanmaktadır ve Çayda KDV’nin düşürülmesi, yine Başbakanımızın ‘Tarım ürünlerinde KDV oranlarını düşüreceğiz’ yaklaşımıyla birebir örtüşmekte olup, kayıt dışılığın önlenmesi çalışmalarına da destek olacaktır. Halkımız tarafından temel tüketim maddesi olarak kullanılan çayın devlet nazarında da ‘Temel Tüketim Maddesi’ olarak değerlendirilmesini ve Çay’da uygulanan KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz.”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.