Çayın Kdv`sinde Yüzde 1 Çabaları

Çayın Kdv`sinde Yüzde 1 Çabaları

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 25 Aralık Pazar günü Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapacakları görüşmede, Kdv indiriminin Rize çaycılığı için olmazsa olmaz olduğunu ileteceğini söyledi.

Erdoğan,  yaptığı açıklamada, çayda yüzde 8 olarak uygulanan Kdv`nin üretimden tüketime kadar sektöre önemli yük getirdiğini belirterek, "Temel tüketim maddelerinde uygulanan Kdv oranı bir süre önce yüzde 1`e düşürüldü. Çay da Türk vatandaşlarının temel gıda maddelerindendir ve milli içeceğimiz haline gelmiştir. Halkımızın sabah kahvaltıdan akşam geç saatlere kadar Sudan sonra en çok tükettiği içecek çaydır" dedi.

Cari açığa Kdv`nin yüksek ya da düşük olmasının etkisi olmadığını savunan Erdoğan, "Çayın tarladan bardağa kadar hiçbir aşamasında ithal girdi kullanılmamakta, tamamen yerli hammadde ve yerli teknoloji ile üretilmektedir. Kdv indirimi, kaçak çayın da önüne geçecektir. Halkımızın tükettiği çayın tamamı ülkemizde, sağlıklı ortamda, doğal yollardan üretilerek tüketiciye sunulmaktadır" diye konuştu.

Erdoğan, çay sektöründe Kdv`nin yüzde 1`e indirilmesi amacıyla bir süre önce kentteki tüm Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldikleri ve ortak bir açıklama yaptıklarını anımsatarak, "Konuyla ilgili görüşlerimizi ilgili bakanlıklara, yetkili kurumlara ve Rize`deki tüm resmi ve gayri resmi kurumların genel merkezlerine gönderdik. 25 Aralık Pazar günü Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapacağımız görüşmede, Kdv indiriminin Rize çaycılığı için olmazsa olmaz olduğunu ileteceğim. Kdv indirimi Türk çay sektörüne çok büyük katkı sağlar" dedi.

Tarım ürünlerinde kayıt dışılığın 2010 yılında yüzde 65 olduğunu, bu nedenle Başbakan Erdoğan`ın geçen yıl sonlarında yaptığı bir konuşmada, tarım sektöründeki kayıt dışılığın yüzde 5`e indirilmesi için çalışma yapılacağını söylediğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kdv indirimi sayesinde çay sektöründe kayıt dışılık ortadan kalkacak, devletin vergi geliri artacaktır. Türk çay sektörünün tamamının kayıt altına alınmasında çok önemi bir çalışma olacaktır. Sanayici, müstahsil ve son tüketiciye yarayacak olan indirim ile devletin vergi kaybı da ortaya çıkmayacaktır. Bütün ürünlerin resmi statüde işlem görecek olmasından dolayı kurumlar ve diğer vergilerde meydana gelecek olan artış, Kdv`deki kaybı karşılayacaktır. Bu nedenlerden dolayı halkımız tarafından temel tüketim maddesi olarak kullanılan çayın devlet nazarında da temel tüketim maddesi olarak değerlendirilmesini, çayda uygulanan Kdv oranının yüzde 8`den yüzde 1`e indirilmesini talep ediyoruz."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.