Çaylıklar Sökülecek mi?

Çaylıklar Sökülecek mi?

Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çaylıkların budaması hakkında yaptığı açıklamada neyi kastetti?

Akman, şube başkanlığında yapılan ve derneğin bu yıl yaptığı çalışmaların değerlendirildiği toplantıda yaptığı konuşmada, dernek üyelerinin ÇAYKUR'da çalıştığını ve 287 üyeleri olduğunu belirtti.

Rize'de 1993 yılında kurulan dernekte ikinci dönem başkanlık yaptığını ifade eden Akman, ''Bu süre içinde üyelerimize yönelik bazı iyileştirmeler yaptık. Elbette ki sorunlarımızı tam çözemedik. ÇAYKUR'da iki ayrı statüde çalışan personel bulunuyor. Dernek olarak çıkar ilişkimiz yok. Tek derdimiz fabrikaların çalışması, üreticinin daha sağlıklı ürün toplamasıdır'' dedi.

Çaylık alanlarda 17 yıldır uygulanan budama projesinin bu yıl sona erdiğini anımsatan Akman, önerilerinin çayların çapalanması ile budamanın üstten değil, daha alttan yapılması olduğunu söyledi.

Akman, çay kanununun bir an önce çıkarılması gerektiğini kaydederek, ''Geçen yıldan beri bu konuda yapılan çalışmalar var. Çayda kaliteye önem verilmeli, fiyatta istikrar olmalıdır. Özel sektörün de içinde yer aldığı ödeme takvimi belirlenmeli, organik çay için bölgeler seçilmeli, çay alanlarında yenileme çalışmaları mutlaka olmalıdır. Kaçak çayın önlenmesine önem verilmelidir'' diye konuştu.

Çayın sorunlarının ve kaliteli çay üretimi için üniversiteyle işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Akman, çay eksperliği bölümünün çay teknolojisi fakültesi olarak değiştirilmesini istediklerini kaydetti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.