CHP Merkez İlçe Kongresi Yapıldı

CHP Merkez İlçe Kongresi Yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize Merkez İlçe Kongresi, İ.Kahraman Kültür Merkezi`nde yapıldı. Seçime tek liste ile giren mevcut başkan Recep Durmuş, 254 delegesi bulunan Merkez İlçe başkanlığına seçildi.

Üç dönem CHP Milletvekili olarak Rize’yi TBMM’de temsil eden Sami Kumbasar, İl Başkanı Mehmet Aslankaya, DSP İl Başkanı Meryem Çoğalmış, ANAP’ın son İl Başkanı Muharrem Yardımcı, 12 Haziran genel seçimlerinde CHP’nin Rize Milletvekili adayı Kenan Bıyık, eski SHP Genel Sekreter Yardımcısı Hızır Ekşi ile il ve ilçe teşkilatlarının yöneticileri ve partililerin katılımıyla yapılan kongrede, birlik beraberlik mesajları verilirken, iktidar olmak için kararlı mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

İki yıl önce Kadir Öztürk’ün istifası ile boşalan Merkez İlçe başkanlığına Genel Merkez tarafından atanan Recep Durmuş, bu kez delegelerin oylarıyla İlçe Başkanlığı görevine seçildi. Recep Durmuş’un tek aday olarak girdiği seçimlerde 254 delege oy kullandı.

Seçim öncesi konuşmalarda partinin birlik beraberlik içerisinde hareket etmesi halinde ilk genel seçimlerde iktidara geleceğine olan inanç ifade edildi.

Kongrenin açılış konuşmasını mevcut İlçe Başkanı Recep Durmuş yaparken, divan başkanlığına eski milletvekili Sami Kumbasar seçildi.


CHP ülke topraklarını genişletmiştir

Divan Başkanı Sami Kumbasar, 42 yıl önce milletvekili seçildiğini belirterek, “O yıllarda yaptığımız kongrelerin hiçbirinde bu kadar kadın yoktu. Son yapılan tüzük kurultayında cinsiyet kotasının yüzde 33’e çıkarılması ve bugünkü kongrede kadınların bu kadar fazla yer alması, parti teşkilatlarımızın güzel çalıştığının ve yapılacak ilk genel seçimlerde iktidar olacağımızın göstergesidir” dedi.

Konuşmasında, Türkiye’nin 1 asırlık siyasi tarihinden kesitler aktaran Kumbasar, CHP’nin 90 yıllık geçmişi olan, Avrupa’nın ve dünyanın özlediği bir siyasi parti olduğunu söyledi. “Bugünkü iktidar ne söylerse söylesin, CHP çok güzel işler yapmıştır. Kurtuluş mücadelesini vermiş ve TBMM’yi kurmuştur” diye konuşan Kumbasar, ilk seçimlerde Rize’nin 5 mebusu bulunduğunu ama 90 yıl sonra gelinen noktada Rize’nin TBMM’de 3 milletvekili ile temsil edildiğini ifade etti. Kumbasar sözlerini şöyle sürdürdü:

“CHP ülke topraklarını genişletmiştir. Hatay 1939’da ülke topraklarına katılmıştır. Milliyetçilik nedir? Milliyetçilik, Kıbrıs’ta, Güzelyurt’ta Türk bayrağını dalgalandırmaktır. Kıbrıs’a çıkarma yapalım diye oy kullanan mebuslardan biriyim.”


3 fidan asılmasın diye oy kullandım

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan asıldığında TBMM’de bulunan Sami Kumbasar, “O üç fidan asılmasın diye oy kullanan 52 mebustan biriydim. Bu 52 kişiden biri de İsmet İnönü’ydü. CHP’nin geçmişinde leke yoktur. Menderes’i asan ihtilal hükümetidir. Bunun yapılmaması için hem İsmet İnönü, hem de Cemal Gürsel TBMM’ye mektup yazmıştır ama bunun önüne geçememişlerdir. ABD’nin eli şimdi olduğu gibi o zaman da Türkiye’nin üzerindeydi” dedi.

Atatürk olmasa Türkiye’de Müslüman kalmazdı

Kongrede söz isteyen bir CHP’li Boğazköy delegesi Ömer Lütfi Yazıcı, Atatürk ve İsmet İnönü’ye son yıllarda saldırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Bu haksız saldırılara karşı CHP’liler olarak aciz kalmamalıyız. Onları savunmada zaafiyet yaşamamalıyız. Şöyle bir düşünün; eğer, Çanakkale geçilmiş olsaydı, eğer Kurtuluş mücadelesi kazanılamamış olsaydı, eğer Atatürk olmasaydı, Eğer İnönü olmasaydı; Türkiye’de Müslüman kalmazdı, İslam diye bir şey kalmazdı. İnönü zamanında Elmalılı tefsiri başta olmak üzere, 15 büyük İslam eseri basılmıştır” dedi.

İnsanları küstürmeyelim

Kongrede bir konuşma yapan CHP Milletvekili adayı Kenan Bıyık, 10 ay önce CHP saflarına katıldığını belirterek, ‘acaba partide yadırganır mıyım’ diye endişe duyduğunu ama partililerden çok sıcak bir karşılama gördüğünü söyledi. Bıyık, CHP’lilerin kendisini bağırlarına bastığını ve bunun için müteşekkir olduğunu ifade etti. Ömrünün sonuna kadar CHP’li kalacağını kaydeden Bıyık, “Seçim çalışmalarında CHP’li kadınların özverili çalışmalarına birebir şahit oldum. İnanıyorum ki, CHP’yi iktidara kadınlar taşıyacaktır” diye konuştu.



Birlik içinde olalım

Kongreye katılmak için sabah Trabzon’dan yola çıktığını ve Sürmene’de üç tane gencin arabaya el attığını anlatan Bıyık, arabasına aldığı üniversite öğrencisi üç gençle arasında geçen konuşmalardan etkilendiğini söyledi. Gençlerin CHP’li olduğunu öğrenmeleri üzerine kendisine ‘Ne olacak bu CHP’nin hali?’ diye sorduklarını aktaran Bıyık, “Ne varmış CHP’nin halinde’ dedim. Bana, ‘projelerinizi okuyoruz, çok güzel buluyoruz. Parti programınız iyi ama halka uzaksınız. Hiçbir şey yapamıyorsanız, iktidarı taklit edin” diye cevap verdiler. Bunun üzerine burada konuşmaya karar verdim. Arkadaşlar, birbirimizle kavga etmeyi bırakalım. Kavga ederek bir yere varamayız. Bu ülkenin CHP’ye ihtiyacı var birlik beraberlik içerisinde olalım, birbirimizi kırmayalım. İnsanları küstürmeyelim, kazanmaya çalışalım. Bazı sandıklarda sıfır oy, bir oy çıkmışsa bunu sorgulayalım, onun hesabını soralım. Bu salon neden boş, neden burada esnafımız yok, bugün Cumartesi; neden üniversitemizden pırıl pırıl beyinler burada değil, bunun muhasebesini yapalım” dedi.



AKP’de eleştiri yapamazsınız

Söz alıp konuşma yapan İl yöneticisi Cengiz Şafak, il Başkanı Mehmet Aslankaya ile Merkez İlçe Başkanı Recep Durmuş’a yönelik eleştiride bulundu. Kenan Bıyık’ın milletvekili adayı olarak gösterilmesini yanlış bulduğunu kaydetti.

İl Başkanı Mehmet Aslankaya, Şafak’ın eleştirileri karşısında söz alarak, “Demokratik süreçte, belli ölçüler içinde mutlaka eleştiriler olacaktır. Türkiye’de bütün partilerde eleştiri olur, bir tek AKP’de olmaz. Orada yalnız Tayyip Erdoğan konuşur, herkes onu dinler. Bizim farkımız budur. Biz demokrasiyi taşradaki en küçük mahalle biriminden itibaren uygulayan bir partiyiz” dedi.



AKP soygunu yaşanıyor

Ak Parti’nin ülkeyi soyduğunu ifade eden Aslankaya, “AKP ülkede soygun yapmıyor mu, Halil Bakırcı Rize’de soygun yapmıyor mu, insanlara sokak ortasında demirlerle saldırmıyor mu? AKP soygununun belgeleri elimde. İslampaşa Mahallesinde Hazine arazisine bir ucube yapılıyor. Gençlerimizin, çocuklarımızın gezip dinlenecekleri yerlere bu ucubeyi yerleştiriyorlar. Dosya elimde; buna dur denilmezse, bu belediye başkanını, o maliye bürokratını, o valiyi kimse kurtaramaz” dedi.

Konuşmaların ardından Merkez İlçe Başkanlığı için yapılan seçimlere tek aday olarak katılan Recep Durmuş başkanlığa seçilirken, yönetim şu isimlerden oluştu:

Erol Kemal Aksu, Mustafa Alkan, Ebubekir Altun, Reşat Avcı, Ahmet Fevzi Çakır, Şafak Kalafat, Osman Kaptan, Dilek Kavaklı, Mehmet Ali Mert, Osman Rakıcı, Safa Sargı, Bekir Sami Sarıahmetoğlu, Eyüp Terzi, Mahfuze Tuzcu, Turgut Yazıcı ve Arif Yılmaz.


Tek liste ile girilen CHP Merkez İlçe seçimlerinde Recep Durmuş, başkanlığa seçildi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.