Çocuk Oyunları Yaşatılacak

Çocuk Oyunları Yaşatılacak

Çocuk Oyunları Federasyonu Rize`de başlattığı kursu tamamlayarak başarılı öğrencilere sertifikalarını verdi.

Rize’de yaklaşık iki ay önce kurulan Çocuk Oyunları Fedarasyonu il temsilciliği ilk organizasyonunu yaparak hakem ve eğitimcilere kurs verdi. Kurslara 85 spor eğitmeni ve hakem katılırken kursa katılan eğitmen ve hakemler sertifika almaya hak kazandı.

İstanbul’un bir çok ilçesinde ve Türkiye’nin çeşitli illerinde temsilcilikleri olduğunu belirten Çocuk Oyunları Federasyonu Genel Saymanı Gülten İpek; “ Türkiye’de şu anda yaklaşık 50 temsilciliğimiz oluştu. Bu kapsamda Rize’de yeni oluşturulan temsilciliğe kurs vermek için İstanbul’dan gelen eğitmenler kursiyerler ile buluşmasını sağladık. İstanbul’dan başlayan bu spor dalı yavaş yavaş tüm Türkiye’ye yaymaya çalışıyoruz. Eğitimlerimiz bir diğer Karadeniz ili olan Ordu’da devam edecek. Rize bu spor dalının çıkış yerleri arasında yer almalı çünkü başkanımız Rize Güneysulu olan İş adamı Mehmet Mutlu’dur. Federasyonumuzun başkanı ve finansman konusunda en büyük destekçisi olan Mutlu her zaman bizi destekleriyle daha çok çalışmamızı sağlıyor” Dedi.



Geleneksel ve yöresel olarak her çocuğun oynadığı mendil kapmaca ve seksek oyunlarının günümüze uyarladıklarını ve kurallar konulduğunu belirten Eğitim Koordinatörü Kadir Kınacı; “ Oyunlarımız her gittiğimiz bölgede aşırı bir ilgi görüyor.Bu oyunları yetişen sertifikalı hocalarla yeni nesillere sevdirmek amacındayız. Bize İl Milli Eğitim müdürlükleri desteklerini esirgemiyor. Amacımız kaybolan değerlerimizi ortaya çıkartmak ve spor alt yapısını ve kültürünü kazandırmaktır. Akdeniz’in en obez ülkesine sahibiz. Bundan 10 yıl önceye bakılırsa bu istatistik sıralamasında çok aşağıda yer almamıza rağmen şimdi en üste olmamız düşündürücüdür. Hedefimiz sağlıklı bir toplum olması için eski bizim yöresel oynadığımız çocuk oyunlarını tekrar çocuklarımızla buluşturmak. Ailelerde bizim oyunlarımıza destek vererek çocuklarını yönlendirmesini bekliyoruz.

Sponsorluk konusunda bir kaç firma ile görüşme yaptıklarını söyleyen Çocuk Oyunları Federasyonu Rize İl Temsilcisi Kadir Kalender; “ Bu oyunların Rize’de turnuvası yapılabilmesi için maddi anlamda bir bütçeye ihtiyacımız var. Bu konuda birkaç görüşmemiz oldu. Lakin tam bir destek alamadık. Başlayacak turnuva liginin ismini bir firmaya vermek istiyoruz. Sporcuların servis formaları ve hakem masrafları başlı başına bir gider. Bunları karşılamak zorlanıyoruz. Severek oynanan oyunlarımızla çocuklarımız artık her yerde fazla bir şey araç gerece ihtiyaç duymadan oyunları oynayabilecek. Biz bu oyunları herkese anlatarak gelecek nesillere taşımak amacındayız. Hep birlikte hakem ve eğitmenlerimizle beraber bu sporu Rize’de de tanıtıp sevdireceğiz. Rize’de yaptığımız kursa katılımın yüksek olması bizleri sevindirdi. Bu kursun Rize’de olmasında bize desteklerini esirgemeyen Rize Lisesi okul yönetimine gazeteci arkadaşımız ve yönetim kurulu üyemiz Aytekin Kalender’e yine yöneticilerimiz Hüseyin Kocaman, Ramazan Mutlu, Osman Batur Cihangir, Mavigül Aykanat’a teşekkürlerimi sunuyorum ” dedi.


Telefonla düşüncelerini aldığımız Çocuk Oyunları Federasyonu Başkanı Mehmet Mutlu şunları söyledi. “Yapılacak olan okullar arası yarışma sonucunda bölge birincileri ve Türkiye şampiyonlarını seçeceğiz. Gelecekte alt yapımız oluştuğunda tv kanallarının da çok ilgi göstereceğine inandığımız oyunlarımız geleceğin popüler sporları arasında yer alacak. Yöremizde de oynanan eski oyunların yaşatılması için böyle bir girişimimiz oldu. Aldığımız manevi güç ve oluşan güzel tepkilerle bu sporları tüm temsilcilik verdiğimiz yerlerde amaçladığımız hedefe ulaştığını gördük. Ben Rize’nin Potomya (Güneysu) ilçesinde bu oyunları küçükken oynardım. Neden şimdi bizim çocuklarımız bu oyunları oynamasın” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.