Ekim Ayı Çay Parası Ödeme Açıklaması

Ekim Ayı Çay Parası Ödeme Açıklaması

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Ekim ayı içerisinde alınan yaş çaya ait çay ödemelerinin ne zaman yapılacağını açıkladı.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaptığı açıklamada,  bu yılki yaş çay kampanyası döneminde aldıkları yaş çayın bedelini üreticilere bir sonraki ay ödediklerini vurgulayarak "Ekim ayında aldığımız çayın parasını da Kasım ayında ödeyeceğiz" dedi.

Sütlüoğlu, bu yılki yaş çay kampanyasına ilişkin olarak ''Bu kampanya döneminde müstahsillerimizden 653 bin ton civarında yaş çay yaprağı satın aldık. Bu da en yüksek alım yaptığımız yıllardan birisi oldu'' dedi.

Sütlüoğlu, yaptığı açıklamada, 20 Mayıs'ta başlayan 2011 yılı yaş çay kampanyasının tamamlandığını belirterek, ''ÇAYKUR olarak birinci sürgünde 238 bin ton, ikinci sürgünde yaklaşık 233 bin ton, son sürgünde de 182 bin ton civarında yaş çay alımı yaptık. Böylece bu kampanya döneminde müstahsillerimizden 653 bin ton civarında yaş çay yaprağı satın aldık. Bu da en yüksek alım yaptığımız yıllardan birisi oldu. Alınan yaş çaydan da 120 bin ton civarında kuru çay elde ettik'' şeklinde konuştu.

ÇAYKUR olarak bu yılki yaş çay kampanyası döneminde aldıkları yaş çayın bedelini üreticilere bir sonraki ay ödediklerini vurgulayan Sütlüoğlu, ''Birinci ve ikinci sürgünde toplam 471 bin tonun üzerinde yaş çay karşılığı 461 milyon 893 bin 454 liranın ödemesini daha önce tamamlamıştık. Üçüncü sürgün döneminde ise eylül ayında satın alınan 147 bin 444 ton yaş çayın karşılığı olan 144 milyon 495 bin 323 liranın ödemesi sürüyor. Ödemeleri Kurban Bayramına kadar tamamlamayı planlıyoruz. Ekim ayında aldığımız çayın parasını da Kasım ayında ödeyeceğiz. Böylece ödemeleri tamamlamış olacağız'' ifadelerini kullandı.

-En önemli unsur kalite-

Sütlüoğlu, ''ÇAYKUR'un 13 yıl gibi uzun bir süre hiç kontrol etmeden üreticiden çay aldığını ve bunun kurumlarının eksiği olduğunu'' ifade ederek, şöyle devam etti: ''Müstahsil çayını seçmeden, topladığı gibi getirip kuruma verdi. Bu süreçte kalite de önemli derecede düştü. Tüketicilere daha kaliteli çay sunulması, çay pazarının korunması ve büyütülmesi ve ürettiğiniz çayı tamamen satabilmemiz için çayda kalitenin yeniden yükseltilmesi son derece önemli. Çayda kalite yapraktan başlar. Eğer müstahsil kaliteli çay vermezse, yaprak kaliteli olmazsa, ne kadar ileri teknoloji kullanılırsa kullanılsın kalitesiz yaş çaydan kaliteli kuru çay yapılamaz. Dolayısıyla bu işin temeli, tarlada kaliteli çaydan başlar.

Bu yıl bunu yapmaya çalıştık. İkinci ve üçüncü sürgün döneminde merkezden ekipler görevlendirdik. Bu ekipler fabrikaları, alım yeri ekiplerini denetledi. Üreticiden, satmadan önce çayını gözden geçirmesini istedik. Bu konuda oldukça mesafe aldık. Üreticiler, kendilerine söylenen konulara dikkat etmeye aşladılar. Yapılan çalışmalar sonucunda kalite düzelmeye başladı. Gelecek sezon çayda kaliteye daha fazla önem verip, daha iyi yerlere getirmeyi istiyoruz''

Çayın kaliteli olmasının en fazla müstahsile yarayacağını vurgulayan Sütlüoğlu, ''Kalitesiz çay verilirse piyasa buna tepki gösterir. Tüketici çayı almaz, başka içeceklere yönelir. Biz çayımızı satamazsak, müstahsilden çay alamayız. Bu zincirde en zayıf halka üreticidir. Bu nedenle kaliteli çay vermeye en fazla üreticinin dikkat etmesi gerekir. Üreticinin kalitesiz çay vermesi, bindiği dalı kesmesi ile eşdeğerdir'' dedi.

-SMS ve Beyaz Masa Projeleri-

Sütlüoğlu, üreticilere direkt ulaşabilmek için tüm müstahsillerin cep telefonu numaralarının alındığını ve SMS sistemini kurduklarını da anlatarak, ''Artık 200 bine yakın üreticimize rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Beyaz Masa ile ilgili çalışmalar ise sürüyor. Tüketici, çalışan, üretici, pazarlamanın ihtiyaçların karşılayabilecek şekilde kapsamlı bir sistem kuruyoruz. Bu nedenle biraz daha zamana ihtiyaç var. Gelecek sezondan önce bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu, budama projesindeki 7 yıllık dönemin de bu yıl sona erdiğini de belirterek, projenin devam etmesi bir kararname hazırlayıp bakanlığa göndereceklerini de sözlerine ekledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.