Esnaf verilen krediden faydalanamamaktadır

Esnaf verilen krediden faydalanamamaktadır

Rize`de yaşanan sel ve heyelanlardan zarar gören esnafa verilecek kredi ve kredi borçlarının yapılandırılması ile ilgili Rize Esnaf sanatkâr ve kredi kefalet kooperatifi`nden bir açıklama yapılarak ‘Zaten zor durumda olan esnaf çeşitli nedenlerle verilen krediden faydalanamamaktadır` denildi.

Rize Esnaf sanatkâr ve kredi kefalet kooperatifi başkanı Güven Aksoy yaptığı açıklamada; “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün tarafından açıklanan ‘Selden ve çeşitli doğal afetlerden etkilenen esnaf sanatkâra 100 bin TL kadar faizsiz kredi verilecek’ açıklamasını biz esnaf camiası olarak sevinçle karşılandık. Ancak yöremizde daha önce yaşanan afetlerde karşılaştığımız bir durum var ki kafamızda bazı soru işaretleri bıraktı. Mağdur olan esnaf sanatkâr ve tüccarlarımızın afetlerden sonra KOSGEB aracılığı ile kullandırılması düşünülen kredilerin, KOSGEB’ ten onay almasına rağmen bir çoğu bankalarda kefil, teminat veya sicil yönünden onay alamamıştır. Bu zor günlerde devletin samimi olarak vatandaşına sunduğu bu fırsatlardan yararlanamadığını gördük. Bu nedenlerden ötürü birçok esnaf sanatkâra can suyu ulaşamamıştır. Yetkililerden bu kredi kullanımları sonlandırması ve kullanımına kadar gerek KOSGEB’de gerekse bankalarda mağdur olan esnaf sanatkâra daha esnek veya kredinin kullanımı ile ilgili düzenlemelerin de yapılmasıyla bu zor günlerin atlatılması normale dönme sürecinde çok faydalı olacağı inancındayız. Aksi taktirde bu yardımlar hedeflendiği mağdur esnafın işine yaramayacaktır” dedi.

Rize ilinde son yaşanan sel felaketinden 1000 civarında esnaf sanatkarın etkilendiğini belirten Aksoy; “Bu esnafımızın kooperatif veya bankalardan kullandığı kredilerin geri dönüşlerinden dolayı hayli zor duruma düşmektedirler. Yetkililerden talebimiz afetten zarar gören esnaf sanatkarımızın kredileri en az bir yıl faizsiz ötelenmesidir. Bu süre esnaf sanatkarının, bozulmuş olan iş yerleri ve  dükkanların tekrar normale dönmesi  ile hayatını devam etmelerini sağlayacaktır. Biz bu süreçte Rize esnaf kredi kefalet kooperatifi olarak  Rize Artvin bölge birliği ve merkez biriliği nezdinde yapılan çalışmalarımızda, esnafın yanında olmamız gerektiği bilinciyle merkez birliğimize gerekli isteklerimizi ilettik. Sayın genel başkanımız Abdulkadir Akgül ve yönetim kurulunun gösterdiği hassasiyetten dolayı Rize esnaf sanatkarı olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Küçük de olsa yaptığımız yardımın kooperatifimize bağlı küçük esnaf sanatkarımıza madden ve maneven güç kattığından kuşkumuz yoktur. Merkez birliğinden talep ettiğimiz halk bankası aracılığı ile kullanılan kredilerimizin en az bir yıl vade ile faizsiz ertelenmesi çalışmaları devam etmektedir. Bu konuda 16/20-10-2011 tarihleri arası Antalya’da ki merkez birliği toplantısına katılarak konu tekrar gündeme getirilecektir olumlu sonuç çıkmasını temenni ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.