Faizsiz ve Peşinatsız Ev Sahibi Yapıyoruz diyen Firmalara yasal düzenleme

Faizsiz ve Peşinatsız Ev Sahibi Yapıyoruz diyen Firmalara yasal düzenleme

Faizsiz ve Peşinatsız Ev Sahibi Olmak İsteyenler İçin BDDK ve Hükümetten Yasal Düzenleme!

Bankaların konut kredisi faiz oranları her geçen gün biraz daha yükselmeye devam ederken ev sahibi olmak isteyen ancak yeteri kadar peşinatı bulunmayan kişiler çaresiz bir şekilde bankalardan kredi kullanmaya devam ediyordu. Ancak süreçte vatandaşa faizsiz ve peşinatsız ev sahibi olma fırsatı sunan gün sistemi konut satışı için hükümet ve BDDK devreye girdi.

Faizsiz ve Peşinatsız Ev Sahibi Olmak İsteyenler İçin BDDK ve Hükümetten Yasal Düzenleme!

Son dönemde özellikle de bankaların konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ile FPK sistemi ile hizmet veren kuruluşların sayıları büyük bir hızla artarken konu hakkında gelen şikayetlerin artması üzerine hükümet tarafından konu hakkında yasal düzenleme yapılacağı duyurulmuştu. 

FPK SİSTEMİ NEDİR?

Faizsiz, Peşinatsız ve Kredisiz kelimelerinin ilk harflerinden oluşturulan bir kısaltma olan FPK sistemi pek çok ev hanımının düzenlemiş olduğu gün mantığı ile çalışan sistemdir. Sistemde aracı olan kurumun oluşturduğu grupta yer alan kişiler arasında noter huzurunda kura çekimi yapılarak ev sahibi olacak kişilerin sıralaması belirleniyor ve kişiler bu sıraya göre aylık taksit tutarı ödererek ev sahibi oluyor. Vatandaş faiz ödemeden ev sahibi olurken aracı kurumlar ise sunmuş olduğu hizmetin karşılığında belirli oranda komisyon alıyor. 

FAİZSİZ EVE DEVLET GÜVENCESİ GELİYOR MU, SON DURUM NE?

Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen talimatın ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı konu hakkında çalışmalara başlamıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yapılan açıklama ile “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanımızdan süratle bir çalışma yapılıp bakanlığımızla paylaşılmasını istedik. Sektörü disipline etme adına bir çalışma yapılıyor. Teknik düzeyde bitirme aşamasına gelindi. Böyle bir kanun teklifi verilmesi hususunda adım atacağız” diyerek kanuni düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. 

Yapılan yeni açıklama ile alt yapı çalışmalarını oluşturmak için düzenlenen taslak çalışmasında sona gelindi. Hazine ve Maliye Bakanlığı taslak çalışmasını tamamlar tamamlamaz kanun teklifini TBMM gündemine sunacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafında yürütülen çalışmalara Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından da destek veriliyor. 

SIFIR FAİZ VE HİÇ PEŞİNAT ÖDEMEDEN EV SAHİBİ OLMAK MÜMKÜN MÜ?

Bankalardan konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyen kişiler için yapılan yasal düzenleme ile konut kredisi peşinat tutarı yüzde 10 seviyesine çekilmişti. Yani konut kredisi çekerek ev satın almak isteyen kişilerin bankaya en az yüzde 10 tutarında peşinat ödemesi gerekiyor. Bu durumda 250 bin liralık konut almak isteyen bir kişinin en az 25 bin lira peşinatı bulunması gerekiyor. 

Ancak FPK sistemi ile hizmet veren aracı kurumlar belirlenen paketler dahilinde sıfır peşinat ve faiz fırsatı ile ev sahibi olunmasını sağlıyor. Sistem gün mantığı ile çalışıyor. Aylık aynı taksit tutarını ödeyebileceğini beyan eden kişiler satın almak istedikleri konutun fiyatına göre belirlenen gruplara dahil ediliyorlar. Bu gruplar içerisinde noter huzurunda kura çekimi yapılıyor. 

Belirlenen sıraya göre çıkan kişiler sırası ile kendi beğendikleri ve istedikleri evi satın alıyor. İlk evi alan kişi kira yükünden kurtulduğu için daha yüksek taksit öderken, sona kalan kişilerin kira ödemelerine destek olmak amacı ile aylık taksitleri daha düşük tutuluyor. 

Kaynak: emlak365 com

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.