Fındık bulamayan tüccar harmana indi

Fındık bulamayan tüccar harmana indi

Fındık rekoltesindeki azalış üzerine ürün bulmakta sıkıntı çeken tüccar, fındığı harmandayken almaya çalışıyor. 7 liraya yaklaşan fındık fiyatının nerede duracağı belli değil.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 ürünü fındık hasadının artık sonlarına gelindiğini, hasadın yüksek kesimde sürdüğünü, hasadı sona eren sahil ve orta kesimde toplanan fındığın ise kurutulduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2011 ürünü tahmini fındık rekoltesini belirlemek için oluşturulan komisyonun iki etaplı çalışma sonucu rekolteyi 452 bin 831 ton olarak açıkladığını dile getiren Akbaşlı, ''Çuvala girmeden fındığın miktarı belli olmaz. Biz hasattan bir ay önce rekolte açıklananın çok altında dedik. Gerçekten bu yıl hasat edilen fındık açıklanan tahmini rekolte miktarının yarısına kadar indi'' diye konuştu.

-''TÜCCAR HARMANLARDA KARTVİZİT DAĞITIYOR''-

Akbaşlı, ürünün pazara çok az miktarda geldiğini, bunun da tüccarın ihtiyacını karşılayamadığını ve çözüm olarak tüccarın harmanlara giderek kartvizit dağıtıp üreticinin ürününe talip olmaya çalıştığını anlattı.

''Önceleri biz çiftçiler mahsulü tüccara götürüp kapsında bekleyerek satmaya çalışıyorduk'' diyen Akbaşlı, şöyle devam etti:

''Şimdi tüccar harmanımıza, bahçemize gelmeye başladı. Burada çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken tek husus harmana gelen tüccarın fındık fiyatları ile ilgili sözlerine itibar etmemeleridir. Mutlaka bir kaç firmadan teklif alsınlar ve sadece bir tüccarın verdiği teklife karar vermesinler. En az iki üç tüccar ve bir kaç fabrikacı gezsinler. Gerekirse bir poşetin içine bir kaç tane numune koyup üç beş tüccar gezerek en yüksek teklifi veren tüccara fındıklarını satsınlar.''

Giresun kalitesi tombul fındığın piyasada 6,8 liradan işlem gördüğüne dikkati çeken Akbaşlı,'' Çiftçilerimiz bir müddet daha gayret ederlerse sanırım önümüzdeki hafta fiyatlar 7 liranın üstüne çıkacak. Beklentimiz fındık fiyatlarında artışın devam edeceği yönünde. Bu yıl tarihinde ilk defa fındık fiyatlarının nerede duracağını hiç kimse bilmiyor. Dolayısıyla fındığın pazara kademeli olarak ve ihtiyacı olan çiftçi tarafından getirilmesi gerekiyor. Bu seneki hasadın azlığından çok memnun değiliz ama fiyatların yüksek oluşundan memnunuz'' dedi.

Sahil yolundaki kaldırımda fındığını kurutan üretici Sabri Durağan ise köyde harmanları olmadığı için fındığı burada kurutmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, ''Belediyemiz bize on gün süre tanısın'' dedi.

Okulların açılacak olması nedeniyle paraya ihtiyaçları olduğunu anlatan Durağan, tüccarların harmanlarda kartvizit dağıttıklarını, fındık fiyatının yükselecek olduğunu bildikleri halde ürünün bir bölümünü satmak zorunda olduklarını söyledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.