Gürcistan'a gidiyorsanız dikkat edin

Gürcistan'a gidiyorsanız dikkat edin

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, "Gürcistan'a gidiyorsanız, bu ülkenin kanun ve yasalarına mutlaka uymak zorundasınız." dedi.

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Türkiye ile Gürcistan arasında 10 Aralık'ta başlayan kimlikle geçişlerle ilgili olarak, "Gürcistan'a gidiyorsanız, bu ülkenin kanun ve yasalarına mutlaka uymak zorundasınız" dedi.

Arıkan, Hopa Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Engin Koyuncu, Meclis Başkanı Mustafa Altunsoy ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

Oda yetkililerinin, Batum ve çevresinde iş yapan işyeri sahiplerine Gürcistan yetkililerince uygulanan vergi ve cezalar konusundaki görüşlerini dinleyen Arıkan, "Kendi vatandaşlarına uygulamayıp özellikle Türk iş adamlarına haksız olarak uygulanan vergi ve cezaların doğru olmadığı bir gerçektir. Böyle ayırımcılığın yapılması da doğru değil. Kanun ne ise odur. Kendi vatandaşına ayrı, başkalarına ayrı bir kanun uygulaması olmaz. Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Acara Maliye Bakanı daha önce görüşmeler yapmışlardı. Keyfi uygulamalar yapılmayacağını söylediler. Biz de inanıyoruz ki bu durum düzelecektir. Sürekli ceza kesmek çözüm değil. Caydırıcılık yönünde çalışmalar yapılması gerek" diye konuştu.

Hopa TSO başkanı Engin Koyuncu, Gürcistan'a kimlikle geçişlerin başlamasıyla bazı sıkıntıların doğduğunu, 5 günde 4 kavga yaşandığını belirtti.

Bunun üzerine Arıkan, bu konuda sıkıntının büyük olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Pasaport ile geçişlerinde kişi, yurt dışına çıktığını hissedebiliyor. Kimlikle geçişlerinde ise kişi bunu hissedemiyor. Sanki Türkiye'ymiş gibi hareket edince o zaman işler karışıyor. Gürcistan'da kavga yapıp olay çıkarmak büyük bir suçtur. veya Türkiye'de önemsemediğin trafik kuralları, orada ayrı bir suç teşkil edebiliyor ve cezai işleme maruz kalınabiliyor. Ben şunu söylemek istiyorum. Gürcistan'a gidiyorsanız, bu ülkenin kanun ve yasalarına mutlaka uymak zorundasınız. Gürcistan'ın gerek hapis gerekse para cezaları çok ağırdır. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için uyarıcı anlamda el ilanı yapıp gümrük çıkış işlemlerinde verilmesi fayda sağlar diye düşünüyorum."

Ziyaretin sonunda Hopa TSO Başkanı Koyuncu, Başkonsolos Arıkan'a günün anısına plaket sundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.