Hatay'da patlama 40 kişi öldü

Hatay'da patlama 40 kişi öldü

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bomba yüklü iki araç patladı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, patlamada 40 ölü 29'ü ağır 100 yaralı olduğunu açıkladı...

Reyhanlı Belediye binası önünde meydana gelen ilk patlamanın etkisi ile iki binada hasar olduğu bildirildi. Ayrıca başta belediye binası olmak üzere çevredeki bütün iş yeri ver binaların camları kırıldı. Patlamanın etkisi ile olay yerinde çok sayıda yaralı var.

Patlamaların şiddetli olması nedeniyle ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

Çarşı merkezindeki patlamanın yol açtığı hasar konusunda bilgi alınamadı. Emniyet güçleri yeni bir patlama riskine karşı çarşı merkezine kimseyi sokmuyor. İlçede büyük bir panik var. Hatay il merkezinden çok sayıda ambulans ve güvenlik ekibi bölgeye sevk edildi.


İLK AÇIKLAMA BAKAN GÜLER'DEN GELDİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler patlamaya ilişkin konuştu.

İncelemelerde bulunmak üzere Mardin'de bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve gazetecilerle öğle yemeği sırasında Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamayı öğrendi.

Patlamayla ilgili telefonla bilgi alan Güler, daha sonra gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

Güler, saat 13.55 sıralarında Reyhanlı Belediye binası önünde ve PTT binasının olduğu yerde 2 bombalı aracın patladığını belirterek, şunları söyledi:

"Şu anda aldığımız ilk bilgilerde maalesef 4 ölü, 18 yaralı olduğu ifade edildi. Yalnız, tabii şu anda bu sayıların artmasından endişe de ediliyor. Gerekli güvenlik önlemleri itibarıyla Valimiz şu anda olay yerine intikal etti. Ben gerekli talimatları Jandarma Genel Komutanımıza ve Emniyet Genel Müdürümüze intikal ettirdim. Civardan da oraya doğabilecek paniği önlemek için her türlü kuvvet sevkiyatı yapılıyor."

Güler, kendisinin de en kısa sürede olay yerine intikal etmenin hazırlığını yaptığını ve olayla ilgili araştırmanın sürdüğünü bildirdi.

BÖLGEYE AMBULANSLAR ULAŞTI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalar nedeniyle bölgeye yaklaşık 15 ambulansın ulaştığını belirterek, "Ambulans helikopterlerimiz ve 2 ambulans uçağımız, hazırlık aşamasında. Onların da en kısa zamanda bölgeye sevk hazırlıklarını yaptık, bölgeye intikal edecekler" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler'le gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, bölgeye yaklaşık 15 ambulansın ulaştığını ifade etti.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan'ın da olay yerine gitmek için hazırlık yaptığını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, bölgedeki hastanelerde boş yatak tespiti yaptıklarını, sağlık açısından gerekli tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.


ENKAZLARDA CESET OLDUĞU İDDİASI

Vatandaşlar, patlamanın olduğu yerde bulunan PTT binasının büyük hasar gördüğünü, bu bölgede parçalanmış en az 10 ceset gördüklerini ileri sürdü. Görgü tanıkları, hala girilmeyen yerlerde enkaz altında cesetlerin bulunduğunu iddia etti.

50 ARAÇ HASAR GÖRDÜ, BİNALAR YIKILDI

Patlayıcı yüklü araçlardan birinin Atatürk Caddesi'ndeki Belediye binası yakınlarında, diğerinin ise bu bölge yakınlarındaki Atike Hanım Camii çevresinde infilak ettirildiği belirlendi.

Patlamanın etkisiyle belediye binasının yakınlarındaki Halk Bankası Şube binası ile PTT binasında büyük hasar meydan geldi. Ayrıca, aynı cadde üzerinde park halindeki 50'ye yakın araç da hasar gördü.



OTOMOBİLİN ALTINDA SURİYELİNİN CESEDİ ÇIKTI

PTT binasına 50 metre uzaklıkta Atatürk Caddesi ile Tayfur Sökmen Bulvarı'nın kesiştiği noktada Suriye plakalı olduğu belirtilen hasar gören bir otomobilin altından da Suriye uyruklu bir kişinin cesedi çıktı.

BOMBA DÜŞTÜ İDDİASI

Atatürk Caddesi'nde işyerleri olan bazı esnaf, binalara 2 ayrı bomba düştüğünü ileri sürdü. Ölü sayısının fazla olduğunu ileri süren esnaf, ilk bombanın Belediye İş Merkezi'ne düştüğünü, merkezin altında da çok sayıda işyeri olduğunu söyledi. Diğerinin de aynı bölgedeki Atike Hanım Camii yakınlarına düştüğünü ifade eden Reyhanlılar, olay yerlerine 50-60 metre uzaklıkta olduklarını, vatandaşların sokakta gördükleri Suriyelilere saldırdıklarını anlattı Yaralıların olay bölgesinden ambulanslara alınması yaklaşık 45 dakika sürdü.



SURİYE KAMPLARINA KORUMA

Suriyelilerin barındığı Hatay'ın değişik bölgelerindeki kamplar çevresinde olası saldırılara ve çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Poliste izinler kaldırılırken, panik ve Suriyeliler ile vatandaşlar arasında çıkabilecek olası gerginliklere karşı da çevre illerden güvenlik ekipleri sevk edildi.

Reyhanlı'da bir süre önce sığınmacı Suriyeliler ile vatandaşları karşı karşıya getirebilecek bazı söylentilerin yayılması nedeniyle, patlamanın ardından da provokatif olaylar meydana gelebileceği, patlamanın oluş şeklinin de gerçeğe aykırı şekilde senaryolarla yayılabileceği dikkate alınarak, bir de kriz masası oluşturuldu.

Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da patlamalarla ilgili açıklamasında bu konuya dikkat çekti, "Bir provokasyon olabilir" dedi.


 
 14 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nda 11 Şubat’ta patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 4’ü Türk, 14 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişide yaralanmıştı. Geçtiğimiz günlerde de bir lokantada hesaba itiraz eden Suriyelilerin başlattığı tartışma sonrası yayılan söylentiler üzerine ilçe halkı gece saatinde toplanarak protesto gösterileri yapmıştı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.