Havalimanı ihalesinde 26 milyon euroluk masa

Havalimanı ihalesinde 26 milyon euroluk masa

95 tur süren ihaleyi 5 Türk firmasının oluşturduğu konsorsiyum KDV dahil 34 milyar dolarlık teklifle kazandı.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesinin açık artırmasında 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro ile Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu verdi.
THY HİSSELERİ TAVAN YAPTI

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesi sonucunda, Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören şirketlerden TAV'ın hisseleri taban yaparken, THY hisseleri yükseldi.
İhaleden çekilen TAV Havalimanları Holding hisseleri yüzde 7.81 düşüşle 11.80 lira olan taban fiyata inerken, şirketin hissedarlarından Akfen Holding yüzde 5.78 değer kaybetti.
İLK KAZMA 1 YIL İÇİNDE VURULACAK

İhaleyi kazanan grup adına Nihat Özdemir, "3. havalimanı etap etap yapılacak. Şartnameye göre ödeme 25 yıla bölünerek KDV ilavesiyle birlikte eşit taksitlerle ödenecek. Ortak giriş grubu ihaleye girerken finansman modellerini hallederek geldi, zorluk yaşayacağımızı zannetmiyorum. Büyüyen bir Türkiye ve büyüyen bir İstanbul var. Bu parayı büyüyen Türkiye'ye güvenerek vardik. En geç bir yıl içinde ilk kazmayı vuracağız" dedi.
BÜTÜN GÖZLER 5 İSİM ÜZERİNDEYDİ

Büyük bir rekabete sahne olan ihalede bütün dikkatler 5 isim üzerine yoğunlaştı. Bu isimler Limak Holding'den Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız, Kolin İnşaat'tan cirosu 1.5 milyar dolar olan Naci Koloğlu, Cengiz Holding'den cirosu 3.5 milyar dolar olan Mehmet Cengiz ve Kalyon İnşaat'tan cirosu 500 milyon dolar olan Cemal Kalyoncu'ydu.

Nihat Özdemir: 5 Nisan 1950 yılında Bitlis'te doğdu Nihat Özdemir. Sezai Bacaksız ile 1976'da kurduğu Limak müteahhitlik şirketi, bugün 600 milyon dolar cirosu ile turizmden enerjiye kadar, çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Ankara'nın en ünlü müteahhitlerinden Fenerbahçe As Başkanı Nihat Özdemir, vergi rekortmenleri listesine girmeyen isimlerden. Akdeniz bölgesinde çok sayıda otel yatırımı bulunan, Karadeniz Otoyolu inşasından pay alan ve en son Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini kazanan Nihat Özdemir, milyar dolarlık yatırım ve satın almalara rağmen gelirler vergisi rekortmenleri listesine giremedi.

Sezai Bacaksız: İhalelere Limak isimli şirketle katılan Özmedir'in ortağı. Limak Holding'de yönetim kurulu başkan yardımcılığı yapıyor.

Naci Koloğlu: Yıllık 1,5 milyar dolar ciroya sahip Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik ve enerji şirketlerinden Kolin'in Yönetim Kurulu Başkanı. 1968 yılında iş hayatına Devlet Su İşleri'nde mühendis olarak başladı. O gün projelendirilen Akköy 1-2 projelerini, 44 yıl sonra kendisi yaptı.

Mehmet Cengiz: Son yıllarda yıldızı parlayan işadamlarından biri. Cengiz İnşaat, 1980'lerde Rizeli Mehmet Cengiz ve kardeşleri tarafından kurulmuştu. Otoyol, köprü, tünel ve baraj inşaatlarıyla büyüyen şirket, daha sonra enerji, maden ve turizm sektörlerine girdi. Cengiz ailesinin kurduğu Cengiz Holding'in amiral gemisi olan Cengiz İnşaat, son yıllarda özelleştirmelerde de adını duyurdu.

Cemal Kalyoncu: İnşaat ve enerji şirketleriyle milyon dolarlık projelere imza atan Kalyon Grup'un patronu. Trabzonlu Kalyoncu ailesinin, göç ettiği Gaziantep'te temellerini attığı Kalyon Grup, inşaat şirketiyle bugün dev İSKİ projelerinden ulaşıma, altyapıdan konuta sayısız projeye imza atıyor. Klayon Grup son dönemlerde ibryi Arap dünyasına çevirdi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.