İstanbul'da fırtına

İstanbul'da fırtına

Kuvvetli fırtına İstanbul'da hayatı olumsuz etkilemeye başladı...

İstanbul'da etkili olan fırtına, Yenibosna'da ağaçları devirdi. Devrilen ağaç sebebiyle Yenibosna E-5 bağlantı yolu bir süre trafiğe kapandı. Bazı yerlerde hortum oluştu!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, fırtına hızının 100 km'yi aşacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

İstanbul'da fırtına özellikle Avrupa Yakası'nda etkili oluyor. Fırtına nedeniyle sallanan Boğaz Köprüsü trafiğe kapatıldı. Kapatılan köprü fırtınanın yavaşlamasıyla birlikte kontrollü olarak trafiğe açıldı.

Meteoroloji denizlerde fırtına ve şiddetli yağışlara karşı uyardı. İstanbul'un büyük bölümünde toz bulutu gözleniyor. Lodos yönlü rüzgar etkili oluyor Meteoroloji'nin verilerine göre, Türkiye "Tam Fırtına" etkisi altında. 89-102 km arası Tam Fırtına kapsamına girerken, Datça'da rüzgar 137 km. hızla esiyor. Hava sıcaklığı, batı bölgelerde 6 ila 8 derece azalacak. Marmara'da etkili olan fırtına gece yarısına kadar etkili olacak.


KAPALIÇARŞI'NIN ÇATISI ZARAR GÖRDÜ

İstanbul'da yaşanan şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle Kapalıçarşı'nın çatısı zarar gördü, Bayrampaşa'da bir caminin minaresi çöktü.
NİŞANTAŞI'NDA BİNANIN DIŞ KAPLAMASI ÇÖKTÜ

Nişantaşı'nda inşaat halindeki bir binanın dış kaplaması büyük bir gürültüyle çöktü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, iç ve batı bölgelerde görülecek yağışların, Ege, Marmara ve Batı Akdeniz'de yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Hava sıcaklığı, batı bölgelerde 6 ila 8 derece azalacak, iç ve doğu bölgelerde 8 ila 10 derece artacak. Rüzgarın, genellikle güneyli yönlerden orta kuvvette, İç ve Batı bölgelerde kuvvetli yer yer fırtına (70-90 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.



TÜM MARMARA FIRTINANIN ETKİSİ ALTINA GİRDİ

Marmara'da etkili olan fırtına gece yarısına kadar etkili olacak. Meteoroloji, vatandaşları fırtınaya karşı uyardı.

İşte Meteoroloji'nin internet sitesinde yayınlanan uyarılar;
RÜZGARIN 137 KM

"Güneyli yönlerden kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgar, halen iç ve batı bölgelerde etkili olmaya devam ediyor. Bugün şu ana kadar ölçülen gün içi maksimum rüzgar hızı değerleri; Datça 137, Amasra 125, Şarkikaraağaç 120, Elmadağ 110, Foça 108, Şuhut 101, Fethiye 88, Bodrum 87, Güney 82, Cihanbeyli ve Emirdağ 81, Yatağan 75, Zonguldak 73, Afyon'da 65, Ankara'da 60 km/saat'tir.



Rüzgarın Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Marmara'nın güneyi ile akşam saatlerinden itibaren Marmara bölge genelinde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli fırtına şeklinde (60-80 zaman zaman hamleli olarak 100 km/s) esmesi beklenmektedir.

Kuvvetli fırtına nedeni ile meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (çatı uçması, ağaç devrilmesi, toz taşınımı, görüş mesafesinde azalma, soba ve doğlagaz kaynaklı zehirlenme vb.) vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir."
KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın iç ve batı bölgelerde kuvvetli yer yer fırtına (70-90 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.
KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Çarşamba günü Ege, Marmara ve Batı Akdeniz bölgesinde görülecek yağışların, kuvvetli ve fırtına şeklindeki rüzgarla birlikte etkili olacağı tahmin edilmektedir.
Kuvvetli yağış ve fırtınanın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Yağışların Ege, Marmara ve Batı Akdeniz'de yer yer kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olmaları öneriliyor.


FIRTINAYA DİKKAT!

Muğla ve ilçelerinde kuvvetli yağış ve fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor. Rüzgarın hızı zaman zaman saatte 80 kilometreye ulaştı.

Muğla Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, il genelinde sağanak ve gök gürültülü sağanak etkisini gösteriyor. Rüzgar, güney ve batı yönlerden yer yer fırtına şeklinde esiyor. Fırtına nedeniyle Muğla'da çok sayıda iş yerinin tabelaları düştü. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait çadır spor salonunun çatısındaki brandalar uçtu.

Sürücüler ve vatandaşlar, fırtına ve yağış nedeniyle zor anlar yaşadı.
İZMİR'DE YARIM SAATLİK YAĞMUR HAYATI FELÇ ETTİ

İzmir'de, sabah saatlerinde başlayıp, yaklaşık yarım saat süren fırtına ve sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Yağmur, havadaki çöl tozu nedeniyle çamurlu yağarken, ağaçlar devrildi, yollar da su birikintileri oluştu, maddi hasarlı kazalar meydana geldi.

Meteoroloji yetkilileri ve İzmir Valiliğ'inin, dün yaptığı fırtına ve sağanak yağış uyarısı, kentte sabah saatlerinden itibaren etkili oldu Saat 09.00 sıralarında başlayan ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan fırtına ve sonrasında oluşan sağanak yağış, kentin bazı bölgelerinde hayatı kısmen felç etti. Fırtınayla birlikte bazı ağaçlar devrilirken, yağmur nedeniyle de yollar da su birikintileri oluştu, maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Körfezdeki yüksek dalgalar nedeniyle vapur seferleri aralıklarla iptal edildi. Fırtına ve yağmurdan İzmirliler de tüm hazırlıklarına rağmen zor anlar yaşadı. Havadaki çöl tozu nedeniyle yağmur özellikle ilk dakikalarda çamurlu yağdı.

Yarım saatlik fırtına ve yağmurun ardından yüzünü gösteren güneş ise şaşırttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de, alarma geçerek, baskın ihtimaline karşı önlemler aldı. Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, fırtına ve sağanak yağışın yarın öğlen saatlerine kadar tüm Ege Bölgesi'nde etkili olacağını, yarım saat içinde metrekareye 10 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Şahin, fırtına şeklindeki bu rüzgarın, Kuzey Afrika çöllerinden toz taşınmasına neden olacağını, Aydın ve Muğla'da çamur şeklinde yağış olarak hissedileceğini dile getirdi.
MARMARİS VE BODRUM

Marmaris'te sabah saatlerinden itibaren güneybatı yönünden esen lodos etkisini göstermeye başladı. Saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan fırtına, ilçede çok sayıda ağacın devrilmesine ve çatıların zarar görmesine neden oldu. İş yerlerinin büyük kısmının açılmadığı Marmaris'te, işe gitmek zorunda kalanlar ise rüzgar nedeniyle yürümekte güçlük çekti.

Marmaris Otogarı'nda kırılan ağaç dalları, enerji nakil hatlarına zarar verdi. İtfaiye ekipleri ve elektrik dağıtım şirketi görevlilerinin yaptığı çalışmayla ağaçlar kaldırılırdı. Siteler Mahallesi'nde kırılarak yola düşen büyük bir dal nedeniyle sokak uzun süre trafiğe kapalı kaldı.

Dalga boyunun 5 metreyi bulduğu ilçe sahillerinde, Azmak Deresi'ndeki balıkçı tekneleri batma tehlikesi geçirdi. Yat limanında tekneleri bulunan denizciler de zor anlar yaşadı.Yükselen dalgalar nedeniyle yat limanındaki restoran ve kafelerin içi suyla doldu. Fırtına ve dalgalardan çok sayıda masa, sandalye ve reklam tabelası zarar gördü.

Rüzgarın saatteki hızının 80 kilometreye ulaştığı Bodrum'un Ortakent-Yahşi beldesi Yalı Mahallesi'ndeki bazı telefon direkleri devrildi. Ortakent Yahşi sahilindeki bir iskele ise fırtına nedeniyle yerinden sökülerek karaya sürüklendi. Limanda demirli bulunan 3 balıkçı teknesi battı, 10 teknede ise maddi hasar meydana geldi. Tekne sahipleri bölgeye gelerek zarar gören teknelerini kurtarmaya çalıştı. Büyük hasar oluşan tekneler demirli bulundukları yerden çıkartılarak kamyonete taşındı.
KAR ERİMELERİ UYARISI

Yurdun doğu bölgelerinde kar erimleri beklendiğinden sel, su baskını, taşkın, heyelan gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekecek.
TOZ TAŞINIMI UYARISI

Kuvvetli ve fırtına şeklinde esecek rüzgarın, güneybatı bölgeler başta olmak üzere, yer yer toz taşınımı ile birlikte, çamur şeklinde yağışa neden olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara, karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olmaları öneriliyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.