İtalyanlar Rizeli'nin Evine Hasta Oldu -

İtalyanlar Rizeli'nin Evine Hasta Oldu -

Rize'nin Güneysu İlçesi'nde çelik halatlar kullanılarak kaya yamacına asılan ev ile rüzgarda dönen çardağın konu olduğu, 'Sıra dışı peyzaj mekanları' tezi, İtalya'da en yüksek derece alan

İtalya'da yüksek lisans yapan Türk öğrencinin Rize'nin Güneysu ilçesinde yaşayan Bilal Atasoy'un dönen çardak ve kayaya çelik halatlarla bağladığı evi üzerine yaptığı ''sıra dışı peyzaj mekanları'' tezi, 110 tam puan üzerinden 101 puan aldı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Peyzaj Mimarlığı Fakültesi mezunu olan ve İtalya Politechico Di Milano Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi gören Özden Kaya, Karadeniz'deki ilginç yapıları tez yapma fikrini İtalyan hocalarına sundu ve tez konusuna olumlu cevap almasının ardından Rize'ye gelerek Karadeniz'deki ilginç yapıları bir araya getirmek için çalışmalarına başladı.

bilal-atasoyun-evi-rize-2.20120207171402.jpg

''Sıra dışı peyzaj mekanları'' adını verdiği tez çalışmaları kapsamında Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ile Güneysu ilçesinde yaşayan Bilal Atasoy'u ziyaret eden Kaya, Atasoy'un yaptığı çelik halatlar kullanarak kaya yamacına bağladığı ev ve rüzgarda dönen çardağı inceledi.

Kaya, edindiği izlenimler sonucunda tezini hazırlayıp hocalarına sundu. Kaya'nın tezi, 110 tam puan üzerinden 101 puanla en yüksek puan alan tezler arasında yer aldı.

bilal-atasoyun-evi-rize-1_20111201191931.jpg

Özden Kaya, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmasına konu olan yapıların çok ilgi çektiğini belirterek, ''İtalyan hocalarım çalışmayı çok beğendiler. Tezime 110 puan üzerinden 101 puan verdiler. Bu tezle yüksek lisans eğitimimi tamamladım'' dedi.

rizeli-mucidin-evi-italyada-tez-konusu-oldu-video-35721.jpgTez çalışmasına konu olan sıra dışı yapıların İtalya hocalarının oldukça ilgisini çektiğini kaydeden Kaya, ''Bu yaz İtalyan hocalarım Rize'ye gelerek Atasoy'un yapılarını inceleyecekler. Sıra dışı yapıları yakından görmek istiyorlar. Hatta Rize'de yapılan tez konusunda çalışma yapmayı planlıyorlar. Bunun için hazırlıklar yapıyoruz'' dedi.

Bilal Atasoy, Güneysu'daki arazisinde yaptığı dönen çardağının ardından önce büyük bir kaya kütlesini parçalayarak çelik direkler üzerinde ev yapmış, ardından evi havada asılı şekilde uzatarak çelik halatlarla kayaya monte etmişti.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.