Kanatlı Tehlike Çayı Tehdit Etmiyor

Kanatlı Tehlike Çayı Tehdit Etmiyor

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bölgede bir çok tarım ürününe önemli ölçüde zarar veren 'Ricania Simulans' isimli kanatlı böceğin çay üzerinde olumsuz bir etkisinin gözlenmediğini belirtti.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son beş yıldır görülen, yapıştığı bitkilerin öz suyunu emerek gelişimini tamamlayan Ricania simulans isimli kanatlı böçeğin olumsuz etkileri sürüyor. Hızla çoğalan ve yerleştiği bitkinin kısa sürede kurumasına neden olan böcek ile ilgili . Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından başlatılan incelemeler halen sonuç vermedi.
Çaykur Genel Müdürlüğü uzmanları böceğin çay üzerindeki etkilerini tespit etmek için Çay Araştırma Enstitüsü’nde bir süre önce çalışma başlatmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yapılan incelemeler neticesinde iddiaların aksine böceğin çay üzerinde olumsuz etkisinin tespit edilemediğini belirtti. Sütlüoğlu yaptığı açıklamada, “Söz konusu böcekler sebzelere ve meyvelere zarar veriyor. Bunların öz suyunu içiyor. Çayımıza karşı herhangi bir zararını görmedik. Çayda barınıyor olmaları sanki ‘Çayımıza da musallat oldu’ izlenimi vermiştir. Bu canlı da çayda barınmasına rağmen çaya zarar vermiyor. Üçüncü sürgünde çayda bir sararma meydana geldi. Vatandaş üçüncü sürgünde çıkan bu olayı bu böceklere bağlıyor. Aslında çaya bu zararı veren sarı çay akarı denen başka bir canlıdır. Gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Çayın filizine zarar vererek bu filizin sararmasına neden oluyor. Çok ciddi tehlike oluşturmasa da biz onu da takip ediyoruz” dedi.







Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.