Kivide Kalite Arttı, Üretim Düştü

Kivide Kalite Arttı, Üretim Düştü

Rize kivisinde bu yıl üretimde yüzde 50 düşüş beklenirken, geçtiğimiz yıl yüzde 70 olan 85 gram üzerindeki kivi miktarının bu yıl yüzde 99'a çıkması hedefleniyor.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, kivi üretiminde yüzde 50 oranında düşüş beklediklerini belirterek, "Geçtiğimiz yıl bölgemizde 10 bin ton civarında kivi üretimi oldu. Bu yıl birçok meyvede düşüş var. Armut ve erik neredeyse hiç olmadı. Hava şartlarının iklim normallerinin aksine seyretmesi şu düşüşün en başlıca nedeni. Diğer meyvelerde olduğu gibi kivi üretiminde de düşüş bekliyoruz. Bu düşüş yüzde 50 oranında olacaktır" dedi.
Paliç, toplanan kivilerin 85 gramın üzerinde olanlarının meyve olarak satışa sunulduğu, 85 gramın altındakilerin ise meşrubat fabrikalarında veya reçel yapımında kullanıldığını ifade ederek, "85 gramın üzerindeki kiviyi kaliteli olarak kabul ediyoruz. Geçtiğimiz yıl toplanan Rize kivisinin yüzde 70'i 85 gramın üzerinde oldu. Bu yıl ise üretimin düşmesine rağmen bu oranın yüzde 99'lara çıkmasını hedefliyoruz. Bu yılki ürün son derece kaliteli. Rize kivisi, anavatanı olan Yeni Zellanda'nın kivi üretici
diğer ülkeler arasında en kalitelisi" diye konuştu.

HASAT TARİHİ 3 KASIM'DA BELİRLENECEK
Paliç, 3 Kasım tarihinde kivi üreticileri ve alıcılarını bir araya getirecek bir toplantı tertiplediklerini belirterek, "Bu toplantıda Trabzon ve Artvin illeri arasında kivi üretilen bölgelerden getirilecek kivi numunelerinde şeker ölçümü yapılacak. Yapılacak bu ölçümlere göre belgelerin kivi toplama tarihleri belirlenecek. Kasım ayı içerisinde kivi hasadının başlayacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.
Kivi rekoltesindeki düşüşün ve kalitenin artmasının kivi fiyatlarını artıracağını söyleyen Paliç, üreticileri fırsatçıların eline düşmemeleri konusunda uyardı. Paliç, "Dünyanın en kaliteli kivisini üretiyoruz. Ancak soğuk hava depomuz olmadığı için toplanan kivileri uzun süre muhafaza edemeyeceğimizden araya giren fırsatçılar düşük fiyatlarla kivileri üreticilerden almak istiyor. Üreticilerimizi acele etmemeleri ve topladıkları kivilerini değerinin altında satmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.