Pazar’daki Hopa Davası Ertelendi

Pazar’daki Hopa Davası Ertelendi

Artvin'in Hopa ilçesinde geçtiğimiz yıl 31 Mayıs tarihinde çıkan olaylar sırasında hayatını kaybeden emekli Öğretmen Metin Lokumcu’nun orantısız güç kullanılarak öldürüldüğü gerekçesi ile Rize’nin Pazar ilçesinde gösteri düzenledikleri için haklarında dava açılan 22 kişinin yargılanmasına başlanıldı.

Hopa Olayları sırasında biber gazından etkilenerek hayatını kaybeden Emekli Öğretmen Metin Lokumcu’nun, polisin kullandığı orantısız güç sonucu öldüğü iddialarıyla aynı gün Rize’nin Pazar İlçesi’nde gösteri düzenleyen 22 kişi 2911 sayılı Gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet suçlaması için dava açılmıştı. Pazar Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava görülmeye başlandı. Bugün görülen davaya 22 sanıktan 16’sı, sanık yakınları, aralarında Remzi Kazmaz’ında bulunduğu üç savunma avukatı ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da katıldı.
Görülen ilk duruşmada hakim 16 sanığın ifadesini alarak avukatların savunmalarını dinledi. Sanıklardan bir bölümü tesadüfen gösterinin içerisinde yer aldıklarını belirterek haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Bası sanıklar ise ölümle sonuçlanan bir olayın ardından demokratik haklarını savunduklarını ve polis nezaretinde yapılan gösterinin izinsiz olmadığını söylediler. Bir sanığın elinde bulunan afişi yerde bulduğu yönündeki ifadesi ise dikkat çekti. Sanık ifadesinde , “Eski hükümet meydanına doğru yürürken afişi yerde serili olarak buldum ve aldım. Kimin hazırladığını bilmiyorum” dedi.
Hakim, diğer sanıkların zorla getirilmesi, Pazar İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden gösterinin durdurulması için ikaz yapılıp yapılmadığına dair bilgi istenmesi, eksik vekaletnamelerin tamamlanması için davası 5 Mart 2013 tarihine erteledi. Hakim ifadesi alınan 16 sanığı bir sonraki duruşmaya da katılmamak üzere serbest bıraktı. Bu 16 sanığın yargılamaları tutuksuz olarak devam edecek.
Duruşma çıkışı ÖDP Genel Başkanı Alper Taş Adliye Binası önünde bir basın açıklaması düzenlemek istedi. Taş ile jandarma görevlileri arasında sözlü tartışma yaşandı. Taş, ikazlara rağmen basın açıklamasını gerçekleştirdi. Taş açılmasında adalet istediklerini belirterek, “1.5 yıl oldu. Hopa’da bin insanımız. Bir öğretmenimiz katledildi. 1.5 yıldır Metin Lokumcu’yu katledenlere dair her hangi bir işlem yapılmış değil. Metin Lokumcu’yu öldürenler yargılanmış değil. Bu konuda açılmış bir soruşturma da söz konusu değil. Fakat Metin Lokumcu’nun ölümünü protesto edenler, bunun için Türkiye’nin bir çok yerinde demokratik tepkilerini ifade edenler yargılanıyor. Pazar’da görülen bu davalardan yanlıca bir tanesi. Türkiye’nin bir çok yerinde bu davalar açıldı. Metin Lokumcu’ya sahip çıkanlar yargılanıyor. Metin Lokumcu’nun katilleri yargılanmıyor. Biz biran önce Metin Lokumcu’yu katledenlerin yargılanmasını istiyoruz. Metin Lokumcu’yu savunanların değil. Bu mahkemenin tek bir amacı var. Böyle bir dava açılması zaten abes. Hem üzücü hem de komik. Bu davanın açılma nedeni bu bölgede çay sorunlarına, HES’ler konusunda ortaya çıkan toplumsal muhalefeti susturmak istiyorlar. Bu bir göz dağıdır. Biran önce bu davanın düşürülmesini istiyoruz. Adalet istiyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.