Pilotlar alçak uçuş ifadesi verecek

Pilotlar alçak uçuş ifadesi verecek

Başbakan Erdoğan’ın Ankara’daki evinin yakınındaki Aksa Camisi’nin üzerinden alçak uçarak minareye çarpan F-4 pilotları, olaydan 8 yıl sonra savcılık tarafından ifadeye çağrıldı

 Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bir F-4 uçağının, 27 Ekim 2004’te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Subayevleri’ndeki evine çok yakın olan Aksa Camisi’nin üzerinden uçarken minareya çarpmasının ardından başlatılan soruşturmada, kimlikleri tespit edilen iki pilot ifade vermek üzere savcılığa çağrıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından yürütülen soruşturma, 2011 ortalarında gönderilen imzasız bir ihbar mektubu üzerine başlatıldı. İddiaya göre ihbar mektubunda, cami minaresine çarpan F-4’ün Başbakan Erdoğan’a “gözdağı” vermek maksadıyla kasıtlı olarak uçurulduğu belirtildi.

Ses kayıtları çürüttü

Bu kapsamda iddiaları araştırmaya başlayan Bilgili, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yazı yazarak, F-4’ün uçtuğu 27 Ekim 2004 gününe ait bilgi ve belgeleri talep etti. Savaş uçağının kokpitinden yapılan orijinal kayıtları ve pilotların ses kayıtlarını inceleyen Bilgili’nin, alçak uçuşa sebep olarak gösterilen “Kartala çarpmamak için alçaktan uçtuk” şeklindeki savunmaları çürüttüğü iddia edildi.
Bilgili, bu incelemenin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yazı yazarak, alçak uçuş yapan pilotların kimlik bilgilerini tespit ettirdi. Bilgili, iki pilotu ifade vermeleri için adliyeye çağırdığını söyledi. Bilgili tarafından önümüzdeki günlerde sorgulanacak pilotlara, uçağın kameraları tarafından tespit edilen minareye çarpma anı, öncesi ve sonrasının sorulacağı öne sürüldü.

Başbakan Erdoğan’ın  cuma namazlarını kıldığı Aksa Camisi üzerinde yapılan ‘alçak uçuş’ için pilotlardan ifade alınacağı Star gazetesinde haber oldu.

 Başbakan MGK’da sormuştu
Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yazılı bir soru önergesine verdiği yanıtta, alçak uçuş yapan F-4’ün pilotlarının, 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli üstteğmenler Erkin Uyar ve Ayşegül Akgül olduğunu açıklamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cami minaresinden düşen parçalar ile F-4’ten kopan birkaç parçayı alarak aynı gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına götürmüştü. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı, Balyoz davası tutuklusu emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, davada verdiği ifadesinde, “Bir MGK toplantısı öncesinde Başbakan bana bu konuyu sordu. Ben de ‘Cumhuriyet Bayramı gösterileri öncesinde eğitim yapan üçerli gruplardan bir tanesi biraz alçaktan uçmuş. Caminin alemini  ya uçağın egzozundan çıkan gaz nedeniyle ya da başka bir nedenle düşmüş’ dedim. Başbakan’ı ikna ettim” demişti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.