Pleki Mağarası

Pleki Mağarası

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, İyidere ilçesine bağlı Çiftlik köyündeki tarihi Pleki Mağarasında incelemelerde bulunduktan sonra gelecek yaz Pleki Mağarasını turizme açmayı planladıklarını söyledi.

Mağaradaki restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını ifade eden Hacımüftüoğlu, ''Bölgede çay tarımı yapılmadığı dönemlerde köylülerin geçim kaynağı olan pleki taşının çıkarıldığı mağarada yapılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Mağaranın yaklaşık 400 yıllık bir tarihi var'' dedi.

Bölge insanının mağaranın her köşesinde alın teri olduğunu belirten Hacımüftüoğlu, ''Bu mağara çalışma sonucu oluşmuş bir mağaradır. Mağaranın turizme açılması ile mağarada çalışan insanların isimlerini ve alın terlerini yaşatmış olacağız. İçerisinde gölcüklerin oluştuğu mağaranın bir bölümünde toprak boşaltma işlemi bitti. Önümüzdeki dönemde çok daha ileriye doğru uzanan mağaranın diğer kısmındaki toprağı boşaltacağız'' diye konuştu.

Mağarayı gezerken ciddi bir heyecan duyduğunu dile getiren Hacımüftüoğlu, ''İnsanlar pleki yapabilmek için, plekinin ham maddesini oluşturan kaya parçasının izini sürerek mağara içinde çeşitli desenler oluşturmuş oldular. Mağara içinde yer altına doğru uzanan yollar, merdivenler ve gölcükler oluştu. Her yer alın teri ile dolu. Mağaranın çok ciddi bir ziyaret potansiyeli oluşturacağını düşünüyorum'' dedi.

Hacımüftüoğlu, mağarada yapılan çalışmaların İl Özel İdaresi kaynakları ile yapıldığını kaydederek, şunları bildirdi: ''Buraya daha fazla kaynak aktarmamız gerek. Çevre düzenlemesi için kamulaştırmalar tamamlandı. Gelecek yaz mağarayı turizme açmayı planlıyoruz. İnsanlar bu mağarayı ziyarete geldiğinde yöresel yemekleri de yiyebilecekler. Bu mağarayı dünya turizmine açarak insanların alın terinin ne kadar kıymetli olduğunu göstereceğiz. Ayder ve İkizdere vadilerinden sonra tarihi Pleki Mağarası da Rize'nin bir değeri olmaya başlayacak''.

İyidere Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpolat da, yaklaşık 2,5 yıl süren çalışma sonunda mağaranın turizme açılabilecek hale geldiğini belirterek, ''Kamulaştırma sorunu vardı, çözdük. Artık çevre düzenlemesi çalışmalarına geçiyoruz. Kaçkar Turizm Birliğinden aldığımız destek ile gezi yollarını yapacağız. Gelecek yıl eksiksiz olarak tarihi Pleki Mağarası turizmin hizmetine sunulacak'' dedi.

İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete ise, geçmişte yöre insanının ekmek kapısı olan tarihi Pleki Mağarasının çayın gelmesi ile tarihe kavuştuğunu kaydederek, ''Bu mağarayı dünya turizmine açmak için çalışmalarımız var. Bu mağara bölgemizin tanınması için bir turizm alanı olacak. Bundan sonraki işimiz, Pleki Mağarasını teleferik ile sahile bağlamak olacak. Böylece mağarayı ziyarete gelenler çay bahçeleri ile İyidere vadisini havadan izleyebilecekler'' diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.