Rize, Doktora Yapılan Saldırıyı Kınadı

Rize, Doktora Yapılan Saldırıyı Kınadı

Sağlık Sen Rize İl Başkanlığı, Gaziantep’te görev yaptığı hastanede bıçaklanma sonucu hayatını kaybeden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’a yapılan saldırıyı kınadı.

Sağlık Sen Rize İl Başkanı Muhammet Yazıcı, Memur Sen, Büro Memur Sen, Enerji Bir Sen, Bem Bir Sen, ve Birlik Haber Sen Rize İl Başkan ve yöneticileri, hastane doktor ve  personeli ile birlikte yaptığı basın açıklamasında
"Opr. Dr. Ersin Arslan'a Allah (c.c) tarafından rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerimizi siz değerli basın mensupları vasıtasıyla iletirken olayı kınıyor ve lanetliyoruz." dedi

Yazıcı düzenlediği basın açıklamasında "Bugün burada toplanarak bu basın açıklamasını yapmamıza vesile olan Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesidir. Opr. Dr. Ersin Arslan'a Allah (c.c) tarafından rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerimizi siz değerli basın mensupları vasıtasıyla iletirken olayı kınıyor ve lanetliyoruz. Bu son olay da göstermektedir ki toplumsal şiddet bugün akıl almaz boyutlara ulaşmıştır. 17 yaşındaki bir çocuğun bir hekimi, bunun da ötesinde bir insanı öldürecek boyutlara gelmesine ya da getirilmesine neden olan psiko-sosyal faktörleri önlemek ve caydırıcı tedbirleri alma gerekliliğini dün değişik platformlarda dile getirirken bugün de vurguluyoruz." dedi.

rize,-doktora-yapilan-saldiriyi-kinadi-1.jpg

Sağlık - Sen olarak her an ölümle burun buruna gelen hayat kurtarma mücadelesi verirken şiddete maruz kalarak bir yandan da hayatlarını kaybetme riskiyle görev yapan tüm sağlık çalışanları adına son derece endişeli olduklarını ifade eden Yazıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Her zaman dile getirdiğimiz gibi, Sağlık Bakanlığı bu konuya proje ve kampanyanın sosyal ortakları ile birlikte daha fazla eğilmelidir. Bundan sonra yaşanacak bu olayların önüne geçilmesi için önlem ve uygulamalar acil olarak hayata geçirilmelidir.

Toplumsal şiddetin boyutlarının yansıması olarak sağlık alanında ortaya çıkan bu tür menfur olaylar için gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Tüm yaşanan şiddet olaylarında asıl nedenin iletişim eksikliği ve sonucunda oluşan önyargı olduğunu biliyoruz. İletişim eksikliği ki tamamen eğitimle bağlantılıdır. Her tür eğitim sonunda kişi ve gruplardan bazı olumlu sosyal davranışlar beklenir. Eğitimin planlanması, yürürlüğe konulmaıs, sahada uygulanması ve denetlenmesi birbirinden bağımsız olamayacağı gibi bir hastanedeki doktor, hasta ve çevre ilişkileri de birbirinden ayrılmaz bir parçadır. İyi yetişmiş bir toplumdaki her bireyhastasının, hastalığının iyileşmesine vesile olabilecek olan sağlık çalışanının sorumluluğunu kendinde hissetmesi beklenir.

rize,-doktora-yapilan-saldiriyi-kinadi-2.20120419162934.jpgBu olay kişilerin kendi görev ve amaçlarını gerçekleştirebilmek için, diğer tarafın bilgisine hizmete bağımlı olmasını ifade eden karşılıklı görev bağımlılığı karmaşasıdır. Bağımlı olan bireylerden biri bağımsız olarak hareket ederse çatışma kaçınılmazdır.

Uzun vadede cevap verecek olan eğitimin dıışnda, kurumsal bazda şiddet ve çatışmaları azaltmanın yolları;

1 - Ortak bir düşman bulmak; (Bu olayda ortak düşman hastalıktır. Hasta ve yakınlarının ortak düşmanı)

2- Kaynakları artırmak (Şiddeti önleyici ve rehabilite edici her türlü manevi ya da maddi kaynaklar)

3- Takım oluşturmka (Uzman takımın dışında, hasta, hasta yakını, doktor, hemşire vs. Örgüt ya da kurum içi rotasyonlar yapmak ve örgütü geliştirmek, güvenirliğini arttırıp şeffaflaştırmak.)

Yaşadığımız bu acı olayı kınamanın ötesinde uzun ve kısa vadede alınacak tedbirlerin sadece kurumsal bazda değil tüm halkımızın da dikkatlerinde olması temennisiyle. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür eder, bu olayın tekrar etmemesi için gerekli tedbir ve eğitimin verilmesini temenni ederiz.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.