Rize'de 2011 Yılı Olayları

Rize'de 2011 Yılı Olayları

Rize'de 2011 yılında bazı önemli olaylar yaşandı.

Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir arasında kalan 2600 rakımlı Ovit Dağı'nda, 12 Nisanda saat 11.50 sıralarında yolda ilerlerken ön ve arkalarına çığ düşmesi sebebiyle 2 kamyon, 1 otomobil ve 1 midibüste mahsur kalan 16 kişi, Karayolları, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Sivil Savunma, AKUT, Karadeniz Dağcılık Kayak ve İhtisas Kulübü ile İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin destek verdiği çalışma ile akşam saatlerinde, 45 dakikalık yürüyüşün ardından Sivrikaya mevkinde kendilerini bekleyen araçların bulunduğu alana ulaştırılarak kurtarıldı.

4 Araçta 15 Kişi Mahsur Kaldı

Öte yandan, Ovit Dağı'nda 20 Kasım 2009'da meydana gelen çığ nedeniyle bir minibüste mahsur kalan sürücü ile 17 yolcu 39 saat sonra kurtarılmıştı.

Bu arada onlarca yıl Rize'nin gündeminde olan Ovit Dağı'nın tünelle geçilmesi isteği, hayata geçiriliyor. Ovit Dağı'nda yapılacak tünel 14 bin 700 metre uzunluğunda, çift şeritli iki tüp şeklinde olacak. 2012 yılı bütçesine 50 milyon lira ödenek konan Ovit tünelinin toplam 600 milyon liraya mal olması, bağlantı yolları, kavşaklar ile toplam maliyetin 1.5 milyar lirayı bulması bekleniyor. Ovit tüneli tamamlandığında Türkiye'nin en uzun, dünyanın dördüncü en uzun tüneli olacak.

Rize'de 24 Eylül'de, kent merkezi ile Kalkandere ilçesi ve Çaykent beldesinde sağanak yağışla birlikte derelerin taşması sonucu sel ve heyelanlar meydana geldi, Çaykent beldesinin Kırklartebe köyünde sel sularına kapılan Necihan Aksu (52), hayatını kaybetti.

Rize'de 1 Kişi Sele Kapıldı

Kent merkezi Yukarı Kaplıca Mahallesi Kalafatlar mevkisinde toprak kayması nedeniyle yol ulaşıma kapanınca 2'si çocuk, 1'i Bebek olmak üzere 11 kişi bir evde mahsur kaldı. Mahsur kalanlar, Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan gönderilen askeri helikopter ile kurtarıldı.

11 Kişi Helikopter ile Kurtarıldı

Sel nedeniyle 3 ev tamamen yıkıldı, 10 ev kullanılmaz hale geldi, 54 ev de tedbir amacıyla boşaltıldı, 60'ın üzerinde ev hakkında ise, hasarlı olması nedeniyle kullanmaması tavsiyesinde bulunuldu. Özellikle iş yerlerinin altında depo olarak kullanılan Bodrum katlarının su ve çamurla dolması nedeniyle büyük çapta maddi hasar oluştu.

 Rize'de Hayat Felç Oldu

Kentte, sel ve heyelanlardan merkeze bağlı 25 mahalle, merkez ve Kalkandere ilçesine bağlı 45 belde ve köy olmak üzere 70 yerleşim yerinde 700 civarında konut, iş yeri ve resmi bina etkilendi. Yapılması gereken istinat duvarı, drenaj ve konutların toplamı 165 olarak belirlendi. Ayrıca 65 konut ile 2 iş yerinin de nakli uygun bulundu. Selden 260 esnaf zarar gördü. Sel sonucunda il genelinde alt yapıda 11 milyon liralık hasar meydana geldi.

Kentte etkili olan sağanak sonucu metrekareye 226.6 milimetre yağış düştüğü, bunun da son 72 yılın en yüksek yağış miktarı olduğu bildirildi.

Yaş çayda 2011 yılı fiyatı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından 2 Haziran'da ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, 2010 yılına göre yüzde 10 artışla 98 kuruş taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1,10 lira olarak açıklandı.

2011 Yaş Çay Fiyatı Açıklandı

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 2011 yılı yaş çay fiyatıyla ilgili olarak, biraz daha yüksek bir fiyat beklediklerini söyledi.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan da, verilen fiyatın beklenen bir fiyat olduğunu, verilen fiyatta biraz da özel sektör çay fabrikalarının durumunun göz önüne alındığını düşündüklerini ifade etti.

Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde yapılan 3. Geleneksel Formulaz, tahta araba şenliğinde, renkli görüntüler oluştu. Formula-1 yarışlarının Türkiye'de bu yıl yapılmayacak olmasına atıfta bulunularak "Formula giderse Formulaz gelir' sloganı ile düzenlenen Tahta Araba Şenliği'ne, yarışçılar 81 tahta araba ile katıldı. 18-40 ile 40 ve üzeri yaş kategorisi olmak üzere iki ayrı grupta yapılan yarışta yarışmacılar, kendi tasarımları olan tahta arabalar ile yarışlara katıldı.

Rize'nin Rallisi Red Bull Formulaz Yapıldı

Lastik ayakkabı ve kıl çorap giyen yarışmacılar kask, kolluk ve dizlik taktı. Yol boyunca, 'Dikkat tahta araba çıkabilir', 'Uçuruma düşmek yasaktır',

'Sollama yapmak yasaktır' tabelaları dikkat çekti. Yarışlarda 5'erli gruplar halinde start alan yarışmacılar bin 300 metrelik parkurda yarıştı. Yarışta kimi tahta arabanın tekeri kırıldı, bazı arabalar devrildi, kırılan arabalar nedeniyle bazı yarışmacılar yarışı bırakmak zorunda kaldı. Yarışta 3 yarışmacı kazalarda hafif şekilde yaralandı.

Rize'nin Güneysu ilçesi Gürgen köyünde Bilal Atasoy (80), yaklaşık 8 yıl önce arazisindeki büyük bir kaya kütlesini oyarak, 6 metrekare büyüklüğünde bir oturma yeri inşa etmişti. Evi sağlamlaştırmak için çelik halatlarla duvara bağlayan Atasoy, yetersiz gelmeye başlamasının ardından evi büyütmeye karar verdi. Oturma bölümüne üç oda daha ekleyen Atasoy, evin yaklaşık 15 metresinin havada kalması neadeniyle evin güvenliği için kayanın 30 farklı yerine delik açarak demir çubuk yerleştirdi. Yaklaşık 400 metrelik çelik halatla evi güvenli bir şekilde kayalara bağlayan Atasoy, çelik halatları, esnememeleri için gerginleştirdi. Böylece yerden 10 metre yükseklikte, 15 metre uzunluğunda ev ortaya çıktı.

Atasoy, daha sonra kaya yamacında, havada asılı olan evin yanında rüzgar kuvveti ile dönen kamelya inşa etti. Bir otomobilin diferansiyeli üzerine 3 metrekarelik ahşap yapı koyan Atasoy, çatının üzerine ise rüzgarla dönebilmesi için 4 metal levha yerleştirdi. Böylece kamelya, rüzgar estiğinde dönmeye başladı.

Rizeli Mucidin Evi İtalya'da Tez Konusu Oldu

Rize'nin Fındıklı ilçesinin Çağlayan köyünde yaşayan Mehmet Aydoğan, Çağlayan Vadisi'ndeki manzarayı daha iyi görebilmek için evinin önünde bulunan gürgenin gövdesine yerden 5 metre yükseklikte kameriye yaptı. Ev ile kameriye arasına 10 metre uzunluğunda tahtadan köprü yapan Aydoğan, misafirlerini çoğunlukla vadiye hakim bu kameriyede ağırlıyor.

Mehmet Aydoğan'ın yeni hedefi ise, 30 metre yüksekliğindeki ağacın tepesini keserek kartal yuvası gibi bir yer kameriye yapmak.

Rizeli Kameriyeyi Ağaca Çıkardı

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2263 rakımlı Yukarı Kavron Yaylası'nda Yalçın Şahin adlı pansiyon işletmecisi, yaylada sabit telefon olmadığı, yakında baz istasyonu da olmadığı için cep telefonlarının iyi çekmemesine çözüm arayışına girdi. Çekmeyen cep telefonunun antenini, bakır tel yardımıyla ucunda tencere kapağı bulunan bir demire bağlayan Şahin, böylece telefonunun daha iyi çektiğini gördü. Şahin, bir elinde cep telefonu, diğer elinde ucunda tencere kapağı bulunan demir ile yaylada yüksek noktalara çıkarak telefonla görüşme imkanını yakaladı.

Rizeli'nin Telefon Taktiği

Rize'nin Çayeli ilçesi Aktaş köyünde oturan Hasan Safi (83), yaklaşık 10 yıl önce yanan ahşap evinin yerine, bu evden daha geniş, 2 katlı betonarme bir ev inşa etmeye karar verdi. Ölçüm yapılmadan inşasına başlandığı anlaşılan evin birinci ve ikinci katlarında kuzeye bakan balkonlar ile çatının bir bölümü, bahçedeki dut ağacına denk geldi. Safi, evini babasından hatıra kaldığını söyleyip kesmeye kıyamadığı ağaca göre şekillendirdi. Balkonlar ve çatıda ağacın denk geldiği bölümü boş bırakan Safi, çocuklarına da ağacı kuruyana kadar kesmemeleri yönünde telkinde bulundu. Balkonlar ve çatının içinden geçen ve zamanla iyice kalınlaşan ağaç, bu haliyle ilginç bir görüntü oluşturdu.

Ağacı Kesmeye Kıyamayınca...

Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan ve ilçe halkı arasında "Ardeşenli mucit" olarak tanınan emekli işçi Hayrullah Koçoğlu, kendi tasarımı olan"Atmaca 53" adını verdiği otomobilinin yapımını, yaklaşık 2 ayda tamamlayarak kullanılır hale getirdi.

Hiçbir otomobil ya da taşıtı örnek almadan bir otomobil tasarladığını ve kendisine ait küçük bir atölyede çalışmalarına başladığını belirten Koçoğlu, motor aksamını hurdadan temin ettiği otomobilinin yapımında tamamen kendisine ait alet ve malzemeleri kullandı. Sürücü ile birlikte 3 kişi taşıma kapasitesine sahip olan otomobiline, ekonomik olması açısından LPG ile çalışmak üzere tasarladı. Atmaca 53, 10 bin liraya mal oldu.

Atmaca53 Yola Çıkamıyor

Kastamonu'dan araçla Rize'ye gelirken emniyet kemerinin karnında ağrı oluşturması nedeniyle hastaneye götürülen 5 yaşındaki minik Büşra Duman'ın, karnında ikizini taşıdığı ortaya çıktı. Ailesi ile Kastamonu'dan Rize'ye geldikleri sırada emniyet kemerinden şikayetçi olan küçük Büşra, ağrıları sürünce Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. Yapılan muayenede karnında 1 kilogram ağırlığında tam oluşmamış bir cenin yapısı belirlenen Büşra, hastanenin Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda tarafından başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.

Ordulu Mehmet Usta tarafından 1825 yılında Of ilçesi Keler köyünde yapılan tarihi ahşap cami, 1977 yılında Kalkandere ilçesine bağlı Hüseyin Hoca köyüne taşınmış ve burada bulunan çay alım evi üzerinde 36 yıl hizmet vermişti. Zaman içerisinde caminin deforme olması ve acil restorasyona ihtiyaç duyması nedeniyle Kalkandere Kaymakamlığınca restorasyon çalışması yürütüldü. Bu kapsamda ahşap sanatı ve işlemeciliğinin müstesna bir örneği olan 186 yıllık tarihi cami, tarihi dokusuna uygun olarak hazırlanmış olan alana vinç yardımı ile tek seferde başarıyla taşındı.

Rize'deki 186 Yıllık Cami Yeni Yerine Taşındı!

Rize'de, pek çok endemik bitki türünün bulunduğu yaylalarda üretilen ballar, yüksek fiyatlarıyla adeta altınla yarışıyor. Adını üretildiği yayladan alan, dünyaca ünlü Anzer balı 620, Organik Çamlıhemşin Balı 520, Ayder balı ise 200 liradan alıcı buluyor. Özellikle dünyaca ünlü Anzer balına 6520 liralık fiyatına rağmen bu yıl birin üzerinde talep geldi. Rize ballarının fiyatının bu kadar yüksek olması ise, Rize'de iklim ve doğa şartlarının iyi olması, flora açısından oldukça zengin olması ve pek çok endemik bitki bulunmasına bağlanıyor.

-Çaykur Rizespor, bu yıl da Süper Lig hedefine ulaşamadı-

Bank Asya 1. ligde 2010-2011 sezonuna şampiyonluk parolası ile giren Çaykur Rizespor, teknik direktör Ümit Kayıhan yönetiminde sezonun ilk yarısını 28 puanla ikinci sırada tamamladı. Devre arasında kadrosuna takviyeler yapan yeşil mavililer, Gana asıllı ABD vatandaşı Freddy Adu'yu Benfica'dan kiralayarak dikkatleri üzerine çekti. Yeşil mavili ekip, devre arasında yaptığı takviyelere rağmen sezonu 54 puanla dördüncü sırada tamamlayarak, Süper Lig play off maçlarına oynamaya hak kazandı. Play off yarı final maçında, bir başka Karadeniz temsilcisi Orduspor ile karşılaşan Çaykur Rizespor, ilk maçta deplasmanda 4-0 mağlup oldu. İkinci maçtan 3-3'lük beraberlikle ayrılan Çaykur Rizespor, böylece Süper Lig hasretini sonlandıramadı.

Çaykur Rizespor, 2011-2012 sezonuna ise, Samsunspor'u Süper Lig'e taşıyan teknik direktör Hüseyin Kalpar ile anlaşarak girdi.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.