Rize'de Komşuluk Ölmedi dedirten hareket

Rize'de Komşuluk Ölmedi dedirten hareket

Rize'de son 72 yılın en fazla yağışı sonrası meydana gelen ve 1 kişinin öldüğü sel felaketinde 3 katlı evi yıkılan Çelik ailesi, afetin yaşandığı gece Öğretmenevi'ne yerleştirilmek istendi ancak Biz daha ölmedik diyen akraba ve komşuları bu isteğe karşı çıktı.


Havva Çelik ise, komşularının fark etmesi üzerine evini son anda terk ettiğini ve hayatta kaldığını belirterek, şöyle devam etti

Elimde kazma ile dışarı çıktım. Eve doğru gelen suya müdahale etmeye çalıştım. Ancak su beni de sürüklemeye başlayınca kaçtım. Ardında ev bir anda yıkıldı. Canımızı kurtardık ama ne sağlam bir eşyamız ne de başımızı sokacak bir evimiz kaldı. Şimdi yıkılan evimize 50 metre uzaklıktaki akrabalarımızda kalıyoruz. Bir ihtiyacımız yok. Ancak burası da çok sağlam değil. Her yağmurda korkuyoruz. Çocukların psikolojisi bozuldu.

BİZ SONUNA KADAR BİRLİKTE YAŞARIZ AMA

Evlerini afetzede aileye açan Güler Çelik ise, afetten sonra kendilerini kimsenin arayıp sormadığını belirterek, şöyle konuştu

Kent merkezini gelip baktılar sonra da gittiler. 'Burada bir ev çöktü. Oraya da gidip bakalım' demediler. Biz aileyi evimize aldık, birlikte yaşıyoruz. Biz sonuna kadar yaşarız ama temelden bir şeylerin yapılması lazım. Kira yardımı mı yapılır, afet konutu mu verilir bilmiyorum. Hiçbir eşyası kalmadı. Bu konuda gelip bize bir şey soran yok. Bizim içimizdeki öfke bu. Biz seçtiklerimize saygı duyuyoruz ama onların da bize saygı duyup gelip bizi görmeleri lazım.

BAKIRCI KOMŞULUK BAĞLARI GÜÇLÜ

Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı da, sel akşamı evi tamamen yıkılan ailelerin yanına gittiğini belirterek, Bir aile hiçbir eşyasını kurtaramamış. Sırılsıklam halde birbirlerine 'ne yapacağız' diye soruyorlardı. Ben bunu duyunca 'Sizi arabamla öğretmenevine göndereyim' dedim. O sırada yaşı 70'lerde olan bir kadın bana, 'Ayıp değil mi, buradan insan alacaksınız. Biz daha ölmedik' diyerek kızdı ve aileyi bize vermediler. Birkaç gün sonra tekrar ziyarete gittim. 'Bizim bir ihtiyacımız yok, ihtiyaçlarımızı komşularımız görüyor' dediler. Rize'de komşuluk bağları böylesine güçlü diye konuştu.

BAŞBAKANLIK'TAN Rize'YE 5 MİLYON LİRA ACİL YARDIM ÖDENEĞİ

Başbakanlık Afet ve Acil İşler Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), tarafından Rize'ye 5 milyon lra acil yardım ödeneği gönderildi. AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Rize'de aşırı yağışlar sonucu oluşan su baskını ve heyelan afetleri nedeniyle; kamu tesislerindeki hasarların giderilmesi ve vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için 5 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildiği belirtildi. Bölgede 50 kişilik teknik personelle yürütülen hasar tespit çalışmalarının 5 günde tamamlandığının belirtildiği açıklama şöyle

Rize ili merkez ilçesine bağlı 25 Mahalle ile Merkez ve Kalkandere İlçesi'ne bağlı 45 belde ve köy olmak üzere toplam 70 yerleşim yerinde, yaklaşık 700 konut, işyeri, resmi binanın bulunduğu alanlarda meydana gelen heyelan olayları incelenmiştir. 142 konutun bulunduğu alanda önlem yapısının yapılması, alınabilecek önlemlerle korunamayacak durumdaki 62 konut ve 2 işyerinin afet riski taşımayan başka bir alana nakli uygun bulunmuştur. Rize Belediyesi, merkez ilçeye bağlı, Çaykent ve Muradiye Beldesi, Derepazarı ve Kalkandere ilçe belediyeleri, Kalkandere İlçesi Yolbaşı Beldesi sınırları içerinde meydana gelen hasarlarda kanalizasyon, içme suyu, yol, menfez, istinat duvarı incelenmiş olup, yaklaşık 11 milyon TL tutarında hasar tespit edilmiştir. Rize Valiliği'nin teklifi ve Başkanlığımızın talebi üzerine; afetzede vatandaşların vergi borçlarının ve taksitlerinin ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının çıkartılmasına yönelik çalışmalar da devam etmektedir.

haberler.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.