Rize'de Osmanlı Paşasının büstünü diktiler

Rize'de Osmanlı Paşasının büstünü diktiler

Rize`nin Çayeli İlçesi`nde Kaptanpaşa Köyü`ne, köye adını veren ve halk arasında Kaptanpaşa olarak bilinen Kaptan-ı Derya Mehmet Ali Paşa`nın büstü dikildi.

Köyün gençleri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kaptan-ı Derya ve Sadrazam olarak görev yapan, 2`nci Mahmut`un damadı Mehmet Ali Paşa`nın büstünü yaptırarak köy meydanına yerleştirdi. Köy meydanına yerleştirilen büstün ön yüzüne de tanıtıcı yazı konulacak.

KAPTANPAŞA ÖNEMLİ SİYASETÇİLER DE YETİŞTİRDİ

Kaptanpaşa sakinlerinden Hasan Canıbeyaz, köylerinin eskiden belde belde olduğunu, bölgenin önemli siyasetçiler yetiştirdiğini belirtti. Canıbeyaz, bölgenin eski bakanlardan İzzet Akçal`ı, akrabası olan eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcıı`yı yetiştirdiğini belirterek, "Buradan yüzyıldır Başbakan, bakan ve vekil çıkar. Osmanlı döneminde de Kaptanpaşamız vardı. Onun torunu olan Kunter Paşa da Kuzey Deniz Saha Komutanlığı yaptı" derken, Yakup Arslan da, "Mehmet Ali Paşa köyümüzden çıktı. İstanbul`da fırıncı çırağı olarak gitti. 2`nci Mahmut`ın kızı Adile Sultan`a aşık oldu. Sonra padişah bizim Mehmet Ali Paşa`yı saraya alıp okuttu. Sonra paşa rütbesine kadar yükseldi, Ardından çeşitli görevler yaptı, Köyümüzde adını ondan aldı" diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.