Rize’de Sel Mağdurlarına Yardım

Rize’de Sel Mağdurlarına Yardım

Rize'de geçen ay yaşanan selin ardından evleri ve iş yerleri zarar gören, hayvanları telef olan vatandaşlara ödeme yapılmaya başlandı.

HABER: İHA
Konuyla ilgili bilgi veren Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize kent merkezi ile Kalkandere ilçesi ve Çaykent beldesinde 24 Eylül 2011 tarihinde sağanak yağışla birlikte derelerin taşması sonucu sel ve heyelanlar meydana geldiğini hatırlattı.
Hasar tespiti için ildeki ekiplerle birlikte il dışından gelen 50 mühendisin çalışma yaptığını kaydeden Hacımüftüoğlu, ''Ekipler 5 gün içinde jeolojik etüt çalışmalarını tamamlamıştı. İlk incelemelerde merkeze bağlı 25 mahalle, merkez ve Kalkandere ilçesine bağlı 45 belde ve köy olmak üzere 70 yerleşim yerinde 700 civarında konut, iş yeri ve resmi binanın etkilendiği anlaşıldı. Yapılması gereken istinat duvarı, drenaj ve konutların toplamı 165 olarak belirlendi. Ayrıca 65 konut ile 2 iş yerinin de nakli uygun bulundu. Selden 260 esnafın zarar gördüğü anlaşıldı'' dedi.
Sel sonucunda il genelinde alt yapıda 11 milyon liralık hasar meydana geldiğini belirten Vali Hacımüftüoğlu, selin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca valilik emrine önce 3 milyon, sonra da 2 milyon lira gönderildiğini ifade ederek ''Temin edilen kaynağın dağıtımı için çalışmalar tamamlandı. Selde evlerinde eşyaları zarar gören ve hayvanları telef olan 27 kişiye toplam 219 bin 160 lira ödenmesi için karar daha önce çıkmıştı. Şimdi de selden zarar gören esnaflardan 123 gerçek kişi ile 35 şirkete toplam 2 milyon 170 bin 25 lira aktarıldı. Yani selden etkilenenlere ilk etapta 2 milyon 389 bin 185 lira ödenmiş oldu'' diye konuştu.
Hacımüftüoğlu, maddi yardım yapılanların sigortası olmayan esnaflar olduğunu, selden zarar gören ve sigortası olan esnafların zararının ne kadarının sigorta tarafından karşılandığının belirlenmesi amacıyla sigorta şirketlerine yazı yazıldığını belirtti. Hacımüftüoğlu, sigorta şirketlerinden gelecek bilgi doğrultusunda esnafın sigorta haricinde kalan zararlarının da karşılanacağını ifade ederek şunları söyledi:
''Sel nedeniyle mağdur oldukları gerekçesiyle bin 400 civarında başvuru yapıldı. Evleri yıkılanlar veya oturulamaz hale gelenler, çay bahçeleri harap olanlar var. Bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Evleri yıkılan veya oturulamaz hale gelenlerle ilgili raporlar hazırlanıyor. Ayrıca tarım arazileri ile ilgili çalışmalar da sürüyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından tarım alanlarındaki kayıplara paralel olarak zararın mümkün olduğunca tazmin edilmesine çalışılacağız. Selden etkilenen binalarla ilgili çalışmada da son aşamaya gelindi. Raporlara son hali veriliyor. Kısa bir süre içinde bu çalışmanın tamamlanmasının ardından yıkılacak veya onarılacak binalar kesin olarak belirlenecek. Böylece diğer mağdurların da yardımına koşmaya çalışacağız.''

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.