Rize'de Trafik Nasıl Çözülür

Rize'de Trafik Nasıl Çözülür

Rize Kent Konseyince Rize Üniversitesi personeline yönelik kent trafiği ile ilgili anket düzenlendi.

Rize Kent Konseyi Başkanı İbrahim Hakkı Zırh, yaptığı yazılı açıklamada, bir kentin yaşanabilir kentler sıralamasında üst sıralara çıkması için en büyük sorunlardan birisinin trafik sorunu olduğunun gözlemlendiğini belirtti.

Rize'de trafik sorunlarının son zamanlarda yapılan yol çalışmalarının da etkisiyle herkesi rahatsız etmeye başladığını ifade eden Zırh, şunları kaydetti: "Küçük bir il olan Rize'de trafik sorununu çözmek zor olmasa gerekir. Bu konuda kentte yaşayan herkese görevler düşüyor. Bu kapsamda 'Rize'de trafik sorunu nasıl çözülür' konusunda Rize Üniversitesi personeli arasında anket çalışması yaptık. Üniversitede görev yapan Kent Konseyi doğal üyesi Yrd Doç.Dr. Ümit Deniz vasıtasıyla 488 kişiye yönelik anket çalışması yapıldı."

Ankette katılımcılara 10 soru yöneltildiğini bildiren Zırh, şöyle dedi: "Katılımcıların tamamına yakını araçlarını park etme sorunu yaşadıklarını ve otoparkları yeterli bulmadıklarını dile getirdiler. Rize merkezi yerleşim olarak çok küçük bir alana sahip olduğundan, insanlar araçlarını park edemedikleri için uzun süre trafikte kalıyorlar. Uzun süren yol ve altyapı inşaatları, yetersiz olan yolları daha da kısıtladığından çok daha yoğun bir trafik sorunu ortaya çıkmaktadır. Toplum olarak trafikte uyulması gereken kurallar konusunda bilinçsiziz. Hem yayalar hem de sürücüler trafik kurallarına yeterince uymuyor.

Bu konuda halkın bilincini arttırıcı sosyal ve kültürel etkinlikler yapılmalıdır. Şehir merkezinin mümkün olduğunca araç yoğunluğundan soyutlanması ve yayaların çoğunlukla kullandığı caddelerin trafiğe kapatılıp açık alana dönüştürülmesi gerekmektedir. Çünkü Rize'de turist sayısı ve gelişen Üniversite sayesinde öğrenci sayısı artıyor. Bu da Rize'nin yaya sayısını her geçen gün artırıyor.

Belirli noktalara araç park sisteminin kaldırılması gereklidir. Çünkü araç park edilirken veya parktan çıkışta trafikte aksaklıklar olmaktadır. Bu yüzden şehir içindeki kaldırım önleri parka açık olmamalıdır. İnsanlar şehrin içinde park etme olasılığını denemek isterler. Eğer park alanı olmadığı bilinirse şehrin içine araçla girmeyeceklerdir."

Zırh, kentte hizmet veren en büyük öğrenci yurdu olan ve İslampaşa Mahallesi'nde bulunan Yeşilçay Öğrenci Yurdunda kalan öğrencilerin çoğunun Fener Mahallesindeki merkez kampüs alanında eğitim gördüklerini belirterek, şöyle devam etti: "Bu nedenle öğrencilerimiz her sabah ve akşam ortalama 40 dakika toplu taşıma araçlarını kullanmaktadırlar. Sabah ve akşam saatlerinde bu yoğunluğu, toplu taşıma araçları çoğunlukla kaldıramamaktadır. Bu durum mevcut şehir halkı için de sorun oluşturmaktadır. Yeşilçay Öğrenci Yurdundan merkez kampüse gelen öğrenciler için şehir içine girmeden direkt kampüs alanına gelen hatlar olursa hem şehir içi trafiği hafifler, hem mevcut yolcular için minibüsler dolu olmaz, hem de öğrencilerin kampüse geliş süresi kısalır."



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.