Rize'deMuhteşem Yüzyıl Eleştirisi…

Rize'deMuhteşem Yüzyıl Eleştirisi…

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Şimşirligil:"Dizide Doğru Tek Bir Kare Bile Yok Roman Ve Dizilerden Tarih Öğrenmeye Çalışmayın"

Muhteşem Yüzyıl isimli televizyon dizisi hakkında eleştirilerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Şimşirliğil, dizide doğru tek bir kare bile bulunmadığını söyledi.

  Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirliğil, Mevlana’nın ölüm yıl dönümü dolayısıyla başlattığı konferanslar zincirinin 7. sini TOBB Rize Fen Lisesi’nde gerçekleştirdi. Konuşmasında Mevlana’nın hayatından ve sözlerinden kesitlere yer veren Şimşirliğil Mevlana’nın doğru anlaşılması gerektiğine dikkat çekerek, “Mevlana ölümünden 700 yıl sonra UNESCO tarafından yılın adamı seçildi. Mevlana’yı duymayan yoktur. Ama adını çok az kişi bilir. Adı Muhammet’tir. Bunun özellikle bilinmesi istenmez. Mevlana’nın ilk sözü ‘dinle’dir. Kuran-i Kerim’in ilk sözü ile ‘Oku’dur.  Mevlana tüm ilimleri okuduktan sonra ‘dile’ demiştir. Dinlemeyenler hiçbir şey elde edemez.”dedi.

  Osmanlı’nın sürekli kötülenmeye çalışıldığına dikkat çeken Şimşirliğil, “Osmanlı tarihi kadar kötülenen başka bir devlet yoktur. Ulus devletleri, imparatorlukları hep kötülemiştir. Osmanlı’yı; Balkan ulus devletleri, Arap ulus devletleri hep kötülemiştir. ittihat terakki hükümeti de hep bunu yapmıştır. 80-90 yıldır İttihat Terakki zihniyeti bitmemiştir. En son Osmanlıyı kötülemeye biz başladık. Ama ilk biz bitireceğiz.”dedi.

  MUHTEŞEM YÜZYILDA TEK BİR DOĞRU KARE YOK

  Prof. Dr. Ahmet Şimşirliğil, dizede hiç olmadığı kadar Kanuni’ye iftira atıldığına dikkat çekerek dizide doğru tek bir kare bulunmadığını belirtti. Şimşirliğil, “Dizede doğru olan tek bir kare bulamıyorum. Tek bir doğru kare yok. Dizinin sadece 1. bölümünü izledim. Kırım’da ki bir kilisede bugün görmenin mümkün olmadığı bir huşu ile ibadet ediliyor. Çok ustaca kurgulanmış bir kare. Ancak Kanunu tek bir kez namaz kıldı. Onda da rükuya varmadan secdeye indi.  Bu ızdırab biran önce bitsin der gibi selam vermeden sağa sola bakıyordu. Kırım askerleri kiliseyi basıp papazı ve insanları öldürdüler.  Hürrem’i zorla gemiye attılar. Hürrem canına kıymak isterken öldürülen ailesi rüyasına girdi ve intikamlarının alınması için ölmemesi gerektiğini söylediler. Hürrem’de boynundan çıkarttığı haç’ı sandığının içinde sakladı. Hürrem’i 38 yıldır Osmanlı’yı yıkmak için Kanuni’nin yanında bulunan bir hain ilan ettiler. Bizim dinimiz mabede ve din adamlarına saldırmayı yasaklar. Bu diziyi şimdi ABD, Avrupa ülkeleri v Arap ülkelerine pazarlamaya çalışıyorlar. Yarın bize mabede saldıran Türkler diyecekler. Reyting için bunu yapıyorlar. İnsan bunu para için yapar mı? Kanuni’nin  15 yılı seferlerle geçti. 13 severinden sadece 1’in karşısına ordu çıktı. Muhaç’ta. 6 milyon 500 bin metre kare devraldığı Osmanlı topraklarını oğlu olan 2. Selim’e 14 milyon metre kare olarak bıraktı. Bugün ki Türkiye’nin 9 katı. Bunu sarayda haremde yatak adama gelip teslim etmezler. 70 yaşında at üzerinde şehit oldu. Bilgili, okuyan insanlara çok ihtiyacımız var. Roman ve dizilerden tarih öğrenmeye çalışmayın.”dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.