Rize'nin Belalı Yolu!

Rize'nin Belalı Yolu!

Yapımı 20 yıl sürdü, 5 milyar dolar gitti. Yapanlar Yüce Divan'da yargılandı. Her yıl heyelan ve sel felaketi oluyor, insanlar ölüyor. Doğa, Karadeniz otoyolunun intikamını alıyor.

Yapımı tam 20 yıl süren ve 5 milyar dolar harcanan Karadeniz sahil yolu, her yıl meydana gelen heyelan ve sel felaketleri ile gündemden düşmüyor. Ekonomiye yılda 552 milyon lira katkı sağlayacağı hesaplanan otoyolun zararı, sel felaketleri ile daha büyük oldu.

Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe'nin ''Yapanın elleri kırılsın'' dediği otoyolun, şehir merkezlerinden 70 santimetre yükseğe inşa edilmesi, son olarak da Rize'de sel baskınına yol açtı. Rize-Ordu-Giresun-Ünye-Çarşamba gibi il ve ilçelerde sürekli sel felaketi yaşanıyor. Yılda en az 10 kişi ölüyor. Sahil yolu, yağmur sonrası dağlardan Helen suyu baraj gibi tutuyor ve sular denize ulaşamadığı için yerleşim yerlerini sel basıyor.

Karadeniz Sahil otoyolunda hatalı drenaj yapıldığı, menfezlerin yetersiz kaldığı, yağış sırasında yol dolgusunun set oluşturduğu belirtilirken, felaketlerin önlenmesi için menfezlerin üzerinin açılması, kentlerin içinden geçecek doğal drenaj kanalları yapılması gerektiği vurgulanıyor.

YAPAN YÜCE DİVAN'A GİTTİ
Karadeniz sahil otoyolunun yapımına 1987 yılında karar verildi ilk ihale sonrası çalışmalar durdu. Otoyolun yapımı, Mesut Yılmaz'ın Başbakan, Yaşar Topçu'nun Bayındırlık Bakanlığı döneminde hızlandı. AKP iktidarı döneminde de yapım devam etti.

Bakan Yaşar Topçu bu otoyol nedeniyle ihaleye fesat karıştırıldığı ve görevi kötüye kullandığı iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandı. Rahşan affından dolayı hakkındaki hüküm ertelendi. Topçu, ''Karadenizlinin acilen bu yola ihtiyacı vardı, Her evinde trafik kurbanı vardı, her gün birisi ölüyordu'' diyerek kendisini savundu ve hakkındaki hükmün ertelenmesine karşı çıkarak AİHM'e gitti.

YILDIRIM: "YOL YANLIŞ, ANCAK TAMAMLAMAK ZORUNDAYIZ"
Yol 2007'de Başbakan Erdoğan tarafından açıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ''Yol yanlış ancak tamamlamak zorundayız'' derken, Bayındırlık eski Bakanı Faruk Özak, yaşanan sellerde otoyolun etkisi olduğunu açıklamıştı.

542 KİLOMETRE
Samsun'dan başlayıp Sarp sınır kapısına kadar 542 kilometreyi kapsayan yol, 6 il, 63 ilçe, 17 bucak merkezi, 9 liman, 2 havaalanı ve birçok yerleşim biriminden geçiyor. Yolun ekonomiye yılda toplam 552 milyon lira katkı sağlayacağı hesaplanmıştı. Ancak doğanın kabul etmediği bu yolun zararı çok daha fazla oldu.

5 milyar dolara mal olan yolun inşasında, 138 milyon metreküp kazı-dolgu, 180 milyon ton tahkimat, 3 milyon metreküp beton imalatı gerçekleştirilmiştir. Yolda 27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü, 41 kilometre uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel, 18.5 kilometre uzunluğunda 20 adet çift tüp tünel yapıldı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.