Rize'yi Bekleyen Tehlike

Rize'yi Bekleyen Tehlike

Rize ve Trabzon Şehir Planlamacıları Odası tarafından ortaklaşa hazırlanan Rize ile ilgili sel ve heyelan raporu tamamlandı.

Rize'de can kayıplarına neden olan sel ve heyelanların nedenlerinin araştırıldığı çalışma 3 ay sürdü. Raporun tamamlanmasının ardından Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Salih Hacisalihoğlu basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Hacisalihoğlu, Rize'de yaşanan sel ve heyelanlara sadece doğal afet demenin iyi niyetli bir düşünce ve işin kolayına kaçmak olduğunu belirterek, "Dünyada doğasıyla barışık olmayan tüm yapay oluşumlara doğa her zaman gerekli cevabı vermiştir ve vermeye de devam
edecektir. Yakın bir dönemde Rize kentinin yaşamış olduğu sel felaketi de durumun önemli bir örneğidir. Rapor, kentin trafik probleminin her geçen gün arttığı, kentteki fonksiyonel dağılımın plansız bir şekilde kendiliğinden oluşması ve bunun problemler oluşturduğu tespit edildi. Kurumların yer seçimlerinin yanlışlığı, yapımına başlanan Güney Çevre Yolu ve çevresinin planlanmasında eksiklikler olduğu, kent meydanının düzenlenmemesi ve yapılaşmanın düzensizliği sorunların katlanarak büyüdüğünü ortaya koydu.
Rize kent merkezi olarak kullanılan alanın büyük bir kısmı 1960'lı yıllarda dolgu yapılarak kazanıldı. O döneme kadar Rize kenti genel topografyası ve coğrafyasıyla uyumlu bir kıyı şehri makro formuna sahipken, kentin genişlemesi ve arsa kazanılması adına yapılan bu dolgu çalışmaları bugün gelinen noktada kentin kıyıyla bağlantısını büyük ölçüde koparmış, doğasıyla ve topografyasıyla barışık olmayan bir kente dönüştürmüştür. Dünyada doğasıyla barışık olmayan tüm yapay oluşumlara doğa her zaman gerekli cevabı
vermiştir ve vermeye de devam edecektir. Yakın bir dönemde Rize kentinin yaşamış olduğu sel felaketi de durumun önemli bir örneğidir. Dolgu alanı üzerine yapılaşan bir kent, önüne suyun akışını engelleyecek şekilde bent gibi çekilen sahil yolu ve üzeri kapatılan dere yatakları maalesef sel baskınlarının olmasına neden olmuştur" dedi.

"SEL BASKINLARININ BAŞLICA NEDENİNİN KARADENİZ SAHİL YOLU OLDUĞU KABUL EDİLMELİ"
Sel baskınlarının başlıca nedeninin 'Karadeniz Sahil Yolu' olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, "Bu nedenle Rize kentinin en güncel sorunu olarak dillendirebileceğimiz sel ve oluşturduğu kentsel tahribatın önüne geçilmesi için acil önlemler alınması zorunludur. Sel baskınlarının başlıca nedeninin 'Karadeniz Sahil Yolu' olduğu kabul edilmeli, yolun kent içi geçişlerinin alternatifleri hızla projelendirilmeli, kentler ile Karadeniz arasındaki set ortadan kaldırılmalı, yağmur sularının ve kentte yaşayanların
Karadeniz'e erişimi kolaylaştırılmalıdır. Yerel rant baskısına direnemeyen dere yatakları mutlaka özgürleştirilmeli, yapılaşmadan arındırılmalı, üstü kapatılan derelerin açılması için yapılması gereken çalışmalar kısa süre içinde tamamlanmalıdır. Kent içinden geçen dereler üzerinde var olan köprüler ve altyapı tesisleri bilimsel veriler temel alınarak yenilenmeli, suyun doğal akışını kolaylaştıracak, engel oluşturmayacak biçimde yapımları sağlanmalıdır" diye konuştu.
Raporun önümüzdeki günlerde Rize Valiliği ve Rize Belediye Başkanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara ulaştırılacağı bildirildi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.