Sağlık İl Müdürlüğünden Et Tüketimi Uyarısı

Sağlık İl Müdürlüğünden Et Tüketimi Uyarısı

Rize İl Sağlık Müdürlüğü kalp-damar rahatsızlığı olanların, tansiyonu yüksek kişilerin, kolesterol değerleri dengesiz olanların kurban kesiminden sonra fazla et tüketmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Sağlık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı`nda vatandaşların dikkat edeceği en önemli hususun, normal zamanda tüketilen veya hiç tüketilmeyen etin, birkaç günlüğüne fazladan alınması sonucu, özellikle kronik hastalıklı ve risk grubundaki kişilerin sağlıklarını tehlikeye atabileceği gerçeği olduğu ifade edildi.

Rize`de geçmiş yıllarda özellikle Kurban Bayramı`nda hastane acillerine başvuran kalp-damar hastası sayısında artış olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dolaysıyla kalp-damar rahatsızlığı olanlar, tansiyonu yüksek kişiler, kilolu bireyler, kolesterol değerleri dengesiz olanların hatta özellikle orta ve yaşlı herkesin kesinlikle kurban kesiminden sonra fazla et tüketmemeleri ve etin mümkünse az tuzlu yada tamamen tuzsuz olarak yemeleri sağlıklı bir Bayram geçirmeleri için daha uygun olacaktır. Etlerin bileşiminde biyolojik değeri yüksek protein, yağ, su, madensel tuzlar (demir, fosfor), B vitaminleri ve lezzet verici maddeler vardır. Ama etteki asıl besin maddesi proteindir. Her insanın günlük alması gereken bir miktarı vardır. Kişinin ağırlık oranına göre günlük alınması gereken protein orta yaşlar için 70-100 gram (150-250 gram et) proteindir . Alınması gereken protein miktarını sadece etten değil yumurta, kuru baklagiller, tahıllar (ekmek, mercimek), süt ve ürünlerinden de karşılamaktayız."

Tüketilen fazla miktardaki etten alınan proteinin, vücut da oluşan artık ürünlerin temizlenmesi için karaciğere ek mesai yaptırdığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Özellikle yaşlılarda fazla risk oluşturduğu bilinmektedir. Dolaysıyla karaciğer hastalığı bulunanlarda aşırı protein bir risktir. Aynı zamanda böbreklerin bu artıkları vücuttan uzaklaştırmak için süzme yaptığı aşamada süzgeç görevi gören çeperlerin fazla zorlanma sonucu deformasyona uğrayabileceği ve özellikle böbrek hastalığı olanlar ve şeker hastaları için daha da önem arz etmektedir. Tüm bu risklerin en aza indirilmesi için etin kesilmesinden hazırlık aşamasına kadarda dikkat edeceğimiz diğer hususlar ise; etin uygun şekilde ve hijyenik ortamda kesilmesi, en az 24 saat dinlenmesi, tek kullanımlık şekilde paketlenmesi, -2,-4 derecede dondurucuda saklanması, hızlı çözdürme tekniklerinin kullanılması ve en önemlisi de doğru pişirme yöntemlerinin kullanılmasıdır. En sağlıklı pişirme yöntemleri buharda ya da mikrodalgada pişirme, ızgara, haşlama şeklindedir. Etin hangi tür yenilirse yenilsin o gün mutlaka vücut toksinlerinden hızlı arınmamıza yardım edecek sebze ve meyveye de ağırlık vermemiz önemli bir husustur."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.