Samsun'da sel afeti: 8 ölü

Samsun'da sel afeti: 8 ölü

Samsun’da gece yarısı fırtınayla başlayan şiddetli yağış can kaybı ve büyük hasara neden oldu. Irmaklar taştı, köprüler hasar gördü, yüzlerce binanın alt katlarını sel suları bastı, elektrikler kesildi. Bodrum katlara dolan selde 3’ü çocuk 8 kişi yaşamını yitirdi.

Samsun’da dün gece saat 23.30 sıralarında başlayan şiddetli yağış ve fırtına, faciaya neden oldu. Yaklaşık 4.5 saat süren, özellikle Canik ve İlkadım ilçelerinde etkili olan yağışta cadde ve sokaklar nehre döndü, taşan Mert Irmağı’nın üzerindeki köprülerden bazıları çöktü. Sel suları ve patlayan kanalizasyonlar cadde ve sokakları kaplarken, bir çok ev ve işyeri, bir özel hastanenin acil servisi ile zemin katı, Canik Kaymakamlığının zemin katı sular altında kaldı.

"BIRAKIN ÇOCUKLARIM ORADA!"

Mert Irmağı kenarında bulunan ve 2 yıl önce TOKİ tarafından yapılan 2 bin 688 konutluk semtte evlerin zemin katları sular altında kaldı. Selin vurduğu bölgelere iş makinelerinin ulaştırılmasında güçlük çekilirken, güvelik güçleri binaların alt katlarında oturanların evlerini tahliye etmesi için sürekli anons yaptı.


8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 Sel suları, Canik İlçesi’ndeki TOKİ Konutları’nda can aldı. Kurtarma ekiplerinin ve dalgıçların tüm çabasına karşın, alt katları su altında kalan binalarda mahsur kalanlar oldu. Alt kattaki evi sular altında kalan Yılmaz ailesinin 3 ferdi kurtarma ekipleri tarafından çıkarılırken, oğulları 5 yaşındaki Abdullah ve 1.5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz boğularak can verdi. Aynı yerdeki bir başka binanın bodrum katında oturan 43 yaşındaki Kenan Yazıcı, oğulları 16 yaşındaki Mücahit ve 9 yaşındaki Bedirhan ile birlikte sel sularında yaşamını yitirdi. Eşi Kenan Yazıcı’dan bir süredir ayrı yaşayan Selma Yazıcı, olayı öğrenince koşup geldi, "Çocuklarım içeride. Onları kurtarın" diye bağırarak su dolu eve girmek istedi. Genç kadını kurtarma ekipleri engellerken, çevredeki vatandaşlar da sakinleştirmeye çalıştı.

Samsun- Ordu karayolunda dolum tesisleri yakınında sele kapılan ve henüz kimliği belirlenemeyen bir kadının cesedi bulundu.


Şiddetli yağış ve seller Samsun’un çevre ile bağlantısının uzun süre kesilmesine neden oldu. Samsun- Ordu ve Samsun- Ankara karayolları sel nedeniyle ulaşıma kapandı. Samsun- Ankara karayolunda bir süre sonra ulaşım kontrollü olarak sağlanırken, Samsun- Ordu karayolu 5 saat kapalı kaldı. Derbent mevkiinde yağış sırasında meydana gelen heyelanda sürüklenen araç içinde bulunan 4 kişi son anda kurtarıldı.

KöYLERDE DE HASAR VAR

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte selden zarar gören yerlerde inceleme yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, metrekareye 48.8 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Kentte can kaybı ve büyük hasarın yanı sıra köylerde de hasar olduğunu belirten Vali Aksoy, şöyle dedi:

"Canik ilçesinde yaklaşık 9 köyümüzde yer yer heyelanların meydana geldi. Yolları kapandı. Su baskınları oldu. Bu kapsamda çeşitli yardım ekiplerini köylerimize ulaştırmak adına bütün arkadaşlarımızı seferber ettik. Yolları aça aça vatandaşlarımıza ulaştık. Canik ilçemizin kırsal kesiminde etkili olan sağanak yağmur kısa sürede ilçe merkezini de etkiledi. Köprüler yıkıldı. Zemin katları su bastı."

Kriz Masası oluşturarak hemen faaliyete geçtiklerini belirten Vali Aksoy, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri olay yerine kısa sürede intikal etti. Özellikle binalarda mahsur kalanları kurtarma çalışmaları yapıldı. İtfaiye ekipleri, il jandarma komutanlığımız, polisimiz bu konuda her türlü imkanı ortaya koyarak vatandaşımıza ulaşmaya çalıştı. İhbarlara ulaşmak adına ekiplerimiz büyük gayret gösterdi" dedi.



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.