Şehir Plancıları Odası`ndan Rize tespiti

Şehir Plancıları Odası`ndan Rize tespiti

Şehir Plancıları Odası Rize İl temsilcisi İsmail Hakkı Sandıkçı da, Rize kent merkezinin mekansal yapısının dolgu alanı üzerinde kurulması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Sandıkçı, şöyle konuştu:

“Yaşanan afette dolgu alanı üzerindeki tüm bodrum katları sele teslim oldu. Ayrıca şehrin önüne bent gibi çekilen Karadeniz Sahil Yolu ile birlikte derelerimiz denize deşarj olamadı. Ne oldu şimdi? Önümüze devlet eliyle koyduğumuz engelleri şimdi kaldırmaya uğraşıyoruz. Karadeniz Sahil Yolu doğru planlanmadı. Kent merkezlerinin 70 ila 100 santimetre kod olarak üstünde planlandı. Ayrıca Karadeniz Sahil Yolu şehir merkezleri geçişinde viyadükler yapıldı. Bu viyadükler, insanların birinci, ikinci ve üçüncü kattaki dairelerini bir anda zemin ve bodrum kat seviyesine indirdi. Rize’nin kent merkezi çok sıkıştı. Bunu bir kere güneye doğru açmamız lazım. Rize’de yapılaşmaya müsait arsa kalmadı. Mecburen şehir merkezini Güney çevre yolu ile birlikte güneye açmamız kaçınılmaz oldu. Rize merkezde 4 ana kol ile 23 dere var. Bu derelerin üzerinin kesinlikle açılması lazım. Anadolu’nun birçok kentinde insanlar suya hasretken, suyu kent merkezlerine ulaştırmaya çalışırken, biz ısrarla Rize’deki suları sanki kötü bir şeymiş gibi kapalı kutular haline getiriyoruz. Sonra o kapalı dereler bize doğal afet olarak geri dönüyor. Ana kol dere yataklarının üzeri öncelikle açılmalıdır. Rize’de bu ortak bir fikir haline geldi. Bu yerel yönetimlerin gücü ile yapılacak iş değil. Buraya bir şekilde devlet elinin değmesi lazım.”

ÖNCE AYNAYA BAKACAĞIZ

İnsanların yöneticileri eleştirmeden önce aynaya bakmaları gerektiğine de vurgu yapan Sandıkçı, “Arsamız dere yatağında ise buraya yapı yapmamamız lazım. Gerekirse fedakarlık yapacağız, malımızı düşük bedellerle devletin kamulaştırmasına müsaade edeceğiz. Bugün derelerimizi koruma adına HES projelerine karşı çıkıyoruz. Doğru, bir çoğu hatalı yapılıyor. Ama dere yataklarını koruma ile ilgili aynı hassasiyetle davranmıyoruz. Dereler çöp ve evsel atıklar atılıyor, kaçak kanalizasyon bağlanıyor. Böyle olunca dere yatakları tıkanıyor. Akmayan su bir şekilde yukarıya deşarj oluyor. Bu da sel baskınlarına neden oluyor“ diyerek doğaya sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.