Sel mağdurlarının yapması gerekenler

Sel mağdurlarının yapması gerekenler

Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Muammer Berberoğlu selzede mükelleflerin yapması gerekenleri açıkladı.

Rize il  ve çevresinde 24 Eylül 2011 tarihinde yaşanan sel ve heyelan felaketi nedeniyle vergi mükelleflerinin yapmaları gereken işlemlerle ilgili Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Muammer Berberoğlu açıklamalarda bulundu. Başkan Berberoğlu,  sel ve heyelan felaketi nedeni ile malları zayi olan vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak hasar tespit çalışmalarını yaptırmalarının gerektiğini açıkladı.

Başkan Berberoğlu,  sel ve heyelan felaketi nedeni ile malları zayi olan vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak 213 sayılı VUK’ nun 267 ve 278. maddeleri uyarınca zayi olan veya kaybolan malların ve diğer varlıkların bedellerinin Takdir Komisyonu marifeti ile takdir işleminin yapılması gerektiğini söyledi.

Berberoğlu ayrıca, sel ve heyelan nedeni ile vergi mükelleflerinin kullandıkları ticari defterler, faturalar ve vergiye esas her türlü belgelerin zayi olması durumunda TTK’ nun 68 maddesi gereği zayi belgesi verilmesi için Rize Asliye Hukuk Mahkemesi’ ne 15 gün içerisinde başvurmaları gerektiğini söyledi.

İŞTE YAPILMASI GEREKENLER:

Vergi mükelleflerinin yapılması gereken işlemlerle ilgili ayrıntılı bilgiler veren Başkan Berberoğlu yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı:

1-VERGİ DAİRESİNDE YAPILMASI GEREKENLER:

Mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini aşağıda örneği bulunan dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespiti istenecek. Dilekçeye aşağıdaki belgeler de eklenecektir.

1)-Zayi olan malların (Mallar (Ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamül madde Vb.), Demirbaşlar, Araçlar, Tesis ve Makinalar) listesi,

2)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı,

3)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)

2)-TİCARET MAHKEMESİNDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER:

Vergi mükellefleri İşyeri merkezinde yetkili olan Ticaret mahkemesine aşağıda örneği bulunan dilekçe ile dava açmak sureti ile zayi olan Ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgenin alınması gerekir. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir. Konuya ilişkin TTK maddesine göre;

TTK 68.maddesinin son fıkrası gereği; tacir, ticari işletmesinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, ziyaı öğrendiği andan itibaren onbeş gün içinde yani olayın olduğu 24.09.2011 tarihinden itibaren 08.10.2011 tarihine kadar ki süre içinde bu davayı açabilir. (Bu tarih hafta sonuna denk geldiğinden dolayı son gün ilk mesai günü olan 10.10.2011)  Aksi takdirde karşılaşabileceği mali ve hukuki sorunlarda defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır. Sel felaketinin olduğu Rize  İli ve çevresi  bölgeleri Ticaret Mahkemesi olarak, Rize Ticaret Mahkemeleri’nin ( RİZE Asliye Hukuk Mahkemesi ) yetki çevresine girmektedir.

1)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı,

2)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)
 
3)-SİGORTA ACENTESİNE BAŞVURU:

Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükellefleri, ilgili sigortaya müracaat ederek ekpertiz aracılığı ile değer tesipiti yaptırması gerekir. Sigortadan alınacak tazminat muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilir.

Başkan Berberoğlu, vergi mükelleflerimizin ileride herhangi bir sıkıntıya maruz kalmamaları için mutlaka gerekli yerlere müracaat etmelerin istedi. Berberoğlu ayrıca RİZE'de yaşanan sel felaketinden dolayı Rize'de sel felaketinin olduğu bölgelerin Maliye Bakanlığı tarafından 1 yıl mücbir sebep hali ilan edilmesinin yararlı olacağını söyledi. Mücbir sebep hali ilan edilirse  zor durumda bulunan vatandaşlarımıza yarar sağlayacağını söyledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.