Sel Ve Heyelanlar İle Yaşamasını Öğrenmeliyiz

Sel Ve Heyelanlar İle Yaşamasını Öğrenmeliyiz

Samsun’da yaşanan su taşkınlarını değerlendiren Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, yağmur ve sellerin engellenemeyeceği ancak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Bakırcı, Samsun’un yaşadığı afetin çok daha büyüğünün geçtiğimiz yıl Rize’de yaşandığını ancak olayın gündüz meydana gelmesinin can kaybını önlediğini belirterek, “Bugün Rize’de geçtiğimiz yıl yaşadığımız afetin yüzde 20 oranında daha fazla yağmur yağsa, yaşadığımız afete orantılı olarak hasarımız yüzde 70 daha az olur. Kısa sürede ilimizde böyle bir risk beklemiyoruz. Ancak uzun vadede arka mahallelerde, derelerin takınmasına neden olan ağaçların gelmesi engellenmedikçe Rize için risk ortadan kalkmaz” dedi.

BODRUMLAR'IN İSKANA AÇILMASI HATA
Bakırcı Samsun’da yaptığı incelemeler sırasında düz alanlarda bodrum katların iskana açıldığını gördüklerini belirterek bunu hata olarak nitelendirip, “Teknik arkadaşlarımız ile birlikte Samsun’da incelemelerde bulunduk. Orada da gördüğüm hasarın nedenleri arasında birincisi derenin taşıdığı ağaçlar ve özellikle düz alanlarındaki binaların bodrumlarının iskana açılmasıdır. Sel ve taşkınlarda derenin taşıdığı ağaçların tutulması gerekir. Su çok önemli değil o kendine yol bulur akar gider. Ağaçlar tıkanmalara neden olup çamurlu suların akıp gitmesini engelliyor. Alınması gereken tedbirlerin başında şehir içerisine o ağaçların girmesini engellemek olacaktır. Bölgemizde yağmur her zaman yağacak. Sellerde meydana gelecek. Bunu engelleyemeyiz. Ancak hasarı en aza indirmek için gerekli tedbirleri alacağız. Samsun’da gözümüze çarptığı gibi, özellikle düz alanlarda bodrum katlarının iskana kesinlikle açılmaması gerekir“ dedi.

KAPTAN VE ÇOBANLARA DANIŞIYOR
Başkan Bakırcı, meteorolojik uyarı aldıklarında kaptan ve çobanlara danışarak tedbir aldıklarını açıklayarak, kaptan ve çobanların tahminlerinde yanılmadıklarını vurguladı. Bakırcı, “Biz meteoroloji’nin uyarılarından sonra ihbarı birde kendi yöntemlerimiz ile çek ediyoruz. Bizim tecrübe paylaşımı dediğimiz bilimin kabul ettiği ama uygulamadığı bir yöntem vardır. Meteorolojinin uyarısından sonra denizdeki tecrübeli kaptanlarımızdan dağdaki çobanlarımıza sorarak, belki bu biraz garip geliyor ama bunları birleştirip kendimize göre bir değerlendirme yapıyoruz. Bugüne kadar da kaptan ve çobanlarımızın uyarıları şaşmamıştır“ dedi.

RİZE İÇİN 9 İLE 12. AY ARASI RİSKLİ DÖNEM
Bakırcı Rize’de 9. Ve 12. aylar arasında ki zaman diliminin sel ve heyelanlar için en riskli dönem olduğunu ifade edip, “Rize’de riskli dönem 9 ve 12 aylar arasıdır. Tarihsel kayıklara baktığımız zaman bunu görüyoruz. Belki 3-5 yıl sürecektir. Ancak Rize’de üzeri kapatılan derelerin üzerini açarak suya yol vereceğiz. Hasara yol açan ağaç gibi maddeleri de arka mahallelerde tutacak sistemler geliştireceğiz. Bilim adaklarının söylemlerine göre bölgemizde yağmur oranları çok artmayacaksa da kısa sürede düşen yağmur miktarı çok gazla olacaktır. Ancak Bunlar bölgemizde her zaman vardı. 1960’larda Samsun’da yine benzer bir olay yaşanmış. Dere kırk yılda bir yerini arar denir. Bu yüzden dere yataklarından uzak durmak gerek.”dedi.

YAPILANIRKEN SEL VE HEYELANLAR HESAPLANMIYOR
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı yaptığı açıklamada, yapılanırken sel ve heyelanların hesaba katılarak hesaplama yapılmadığına dikkat çekip, “Özellikle Samsun’da çarşının açıldığı bölge ile ilgili sordum. İlgili müteahhit firma DSİ’den görüş almış. Aldıkları görüşten daha geniş kesit yapmışlar. Ancak DSİ sadece suyu hesaplayarak görüş bildirmiş. Arkadan gelecek, taşı, toprağı ve ağacı hesap edememişler. Çünkü böyle bir hesapta yok. Buna göre gönül rahatlığı ile binalarını yapmışlar. Ama arakadan gelen ağaçlar menfez ve köprü altlarını tıkayınca istenmeyen bu sonuç ortaya çıkmıştır” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.