Tarih ve Kentliye Sahip Çıkılmalı

Tarih ve Kentliye Sahip Çıkılmalı

Rize Kent Konseyi Başkanı İbrahim Hakkı Zırh, Rize Kalesi ve surların etrafının açılmasında vatandaşın mağdur edilmemesine dikkat edilmesi, tarihe sahip çıkarken kentliye de sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Zırh, yaptığı yazılı açıklamada, Rize'de tarihi eser deyince akla Rize Kalesi'nin geldiğini, çünkü kent merkezinde başka tarihi eser olmadığını belirtti.

Rize Kalesi'nin tam olarak ne zaman yapıldığının bilinmediğini ifade eden Zırh, şunları kaydetti:

''Kale ilk yapılışında iç kale ve aşağı kaleden meydana gelmişti. Aşağı kale bölümü yoğun yapılaşmadan ötürü tamamen yok olmuş, günümüze yalnızca batı tarafındaki bazı sur parçaları ile kuleleri gelebilmiştir. Aşağı kale surlarının bazı bölümlerinin Bizans İmparatoru II. Alexios zamanında yapılan Trabzon Kalesi ile benzerlik göstermesinden ötürü bu dönemde yapıldığı sanılmaktadır. İç kale ise, İmparator Iustinianus zamanında yapılmıştır. Kale, Osmanlı döneminde onarılarak kullanılmıştır. Kale, harap bir durumda iken 1990'lı yıllarda Kültür Bakanlığı'nca onarıldı. Bu onarım sırasında yıkılmış olan seyir yolu ve mazgallar yenilendi. Ancak zaman içerisinde yeterli bakımı yapılamayan kale surları, kalenin hemen alt kısmında kısmen çökmüş. Devamında ise surlar tamamen yok oldu. Belirli çökmelerden sonra sur taşları da zaman içinde kayboldu. Yaklaşık 300 metrelik bir alanda sur kalmadı.''

Yapılan bazı onarım çalışmalarında kulenin iç kısımlarında orijinallığın dikkate alınmadığını, gelişigüzel yapıldığını anlatan Zırh, şöyle dedi:

''Rize Kent Konseyi, Rize'nin tarihini yansıtan Rize Kalesi'nin onarımı ve turistik amaçla kullanılması için yaptığı bilgilendirme toplantılarda kalenin önemini gözler önüne sermiştir. Kent Konseyi Rize Kalesi'nin turistik amaçla gezilmesi için eski SSK Hastanesi yanındaki kuleden itibaren kaleye kadar surlar üzerinde yürüme yolu yapılması, gelen yerli ve yabancı turistler bu yolu takip ederek kaleye varmalarını istemektedir.

Yine aynı güzergahtan dönüş yapılabilir. Bu güzergahta bulunan Atatürk Caddesi ve kale yolundaki daha önce yol açmak için yıkılan kısımlara tekrar dokuyu bozmayacak köprülerin yapılması gerekmektedir. Rize Kalesi'nin yeniden canlandırma projesi, mimar Özgü Turna tarafından çizilmiştir.''

Turna'nın projesinde yürüyüş yollarının belirtildiğini anlatan Zırh, ''Bu proje uygulanırken kalenin ve surların etrafının tamamen açılması gerekmektedir. Kale ve surların etrafının açılmasında vatandaşın mağdur edilmemesine dikkat edilmesi, tarihimize sahip çıkarken kentlimize de sahip çıkacağımızın bilinmesini istiyoruz'' dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.